kolegs Napisano Kwiecień 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 Witam wszystkich na forum, niedawno zakupiłem laptopa z kartą graficzną radeon hd 6370m i postanowiłem zainstalować linuxa i jakoś tak padło na fedore, ale niestety natrafiłem na problem nie mogę w żaden sposób zainstalować sterowników do karty graficznej. Próbowałem już kilkoma sposobami, korzystałem z poradnika (http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik) niestety skutkowało to tylko pojawieniem się znaku wodnego unsupported hardware, więc odinstalowałem je. Następnie próbowałem ściągać sterowniki ze strony producenta(AMD), ściągałem sterowniki do kart graficznych serii 6*** a także 5***. Niestety i to zawiodło. Chciałem ściągnąć sterowniki ze strony ASUSa(producent laptopa) niestety on nie udostępnia ich pod system linux. Więc zwracam się z prośbą o pomoc do bardziej zaawansowanych użytkowników, którzy może znają jeszcze inny sposób poradzenia sobie z tym problemem. Niestety moja wiedza na temat linuxa i fedory jest dość ograniczona na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 Po co chcesz instalować sterowniki? Gry 3D ci nie chodzą? Powinny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolegs Napisano Kwiecień 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 Po prostu chciałem to zainstalować żeby już mieć wszystko i tak nie będę używał fedory do grania, zainstalowałem ją aby sobie w niej programować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Kwiecień 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 W czystej teorii do programowania wystarczy sterownik "domyślny" (czyli to na czym się uruchomi ) Sprawdź przede wszystkim czy masz pasujący Kernel do danej paczki kmod-catalyst i czy właśnie ten Kernel się uruchamia podczas startu Fedory, bowiem ze sterownikami do Linuksa od ATI tudzież od nVidia jest tak, że musi być paczka pasująca do danego Kernela, jest to jakoś uzasadnione, ale nie rozstrząsajmy tego teraz... Sprawdzić na jakim Kernelu aktualnie jesteś możesz wpisując w konsoli co następuje: uname -r Jeśli się zdarzy, że nie jesteś na tym Kernelu, pod którego masz catalyst zainstalowany...mmm dwie drogi - Przy uruchamianiu GRUB'a wybierz odpowiedni Kernel (będzie lista wybierana) lub od razu... - Zedytuj /boot/grub/grub.conf by domyślnie uruchamiał daną pozycję (jeśli pierwsza pozycja będzie tą właściwą to wpisujesz przy default=0 bowiem indeksowana jest lista od 0) Jakieś pytania? Słucham całym sobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Kwiecień 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 yum install kmod-catalyst-$( uname -r ) instalacja grafiki do bieżącego kernela ja używam akmod-nvidia - mam w laptopie Geforce Go 6150 - jakoś działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=155503 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolegs Napisano Kwiecień 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 sprawdzilem kernela i mam wlasnie do tej wersji zainstalowane sterowniki, odinstalowalem je i próbowalem sposobami poleconymi przez zybex_pl oraz thof. Niestety oba sposoby poskutkowaly jedynie wyswietleniem sie znanego mi znaku wodnego AMD Unsupported hardware, wiec dalej nie wiem co robic EDIT: zaczynam podejrzewac ze ASUS zablokowal w jakis sposób karte graficzna, a potem zapomnial napisac sterowników do karty pod linuxa i sa tylko pod winde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Kwiecień 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 A w tym Twoim cacuszku nie ma przypadkiem hybrydowej karty przełączanej przez Optimusa (Czy coś takiego)? Czyli domyślnie karta od intela, a dla 3D karta AMD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolegs Napisano Kwiecień 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2011 A w tym Twoim cacuszku nie ma przypadkiem hybrydowej karty przełączanej przez Optimusa (Czy coś takiego)? Czyli domyślnie karta od intela, a dla 3D karta AMD. jestem pewien że jest tu tylko jedna karta graficzna, nie ma żadnej dodatkowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Kwiecień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 jestem pewien że jest tu tylko jedna karta graficzna, nie ma żadnej dodatkowej A to przypadkiem nie jest APU? Procesor AMD z grafiką w CPU? Jaki to model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolegs Napisano Kwiecień 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 A to przypadkiem nie jest APU? Procesor AMD z grafiką w CPU? Jaki to model? Jest to ASUS K52JT procesor intel core i5 480m dysk 640gb pamięć ram ddr3 6gb no i karta graficzna radeon hd 6370m nie jest to aukcja z której kupowałem ale jest to taki sam jak ten tutaj: http://allegro.pl/asus-k52jt-i5-480m-6gb-640gb-hd6370-hdmi-k52jc-k52-i1563775243.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Kwiecień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 a próbowałeś instalacji pakietów akmod-catalyst? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolegs Napisano Kwiecień 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 próbowałem to nic nie pomogło oprócz wspomnianego znaku wodnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Kwiecień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 procesor intel core i5 480m W nim przypadkiem nie ma grafiki HD Intel (Intel GMA)? W i3 jest, więc i tu powinna być. Zobacz w BIOSie czy nie możesz czegoś pozmieniać. Wygląda na to że potrzebujesz się przełączyć między kartami grafiki - a to póki co nie jest proste (O ile możliwe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2011 Łatwo można sprawdzić, która jest obecnie uruchomiona wyświetlając załadowane moduły lsmod (w sumie do lspci też można zaglądnąć). Optimus to technologia nvidii. Amd ma swoją i chyba wstępna obsługa hybrydowych kart pojawiła się w kernelu 2.6.28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi