Skocz do zawartości

Kde4 9500 Gt Słaba Wydajność

michaler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam fedore 14 z zainstalowanymi sterownikami kmod-nvidia (9500 GT 512 MB DDR3). Gdy mam otwarte kilka okien KDE przy wlaczonych efektach pulpitu (KWin) niektóre animacje lekko sie przycinaja szczególnie minimalizacja i maksymalizacja okien (FPS spada ponizej 30). Czy jest jakas mozliwosc naprawienia tego? Karta (_napewno_ → na pewno) ORT jest sprawna i wystarczajaca do takich efektów np. te same efekty chodza plynnie na Windows 7.

W KDE były zawsze problemy z wydajnością, głównie plasmy. Jednak KDE daje bardzo duże możliwości konfiguracji i w ustawieniach spokojnie możesz trochę "skręcić" efekty, żeby wszystko zawsze chodziło płynnie (warto zwłaszcza popróbować z ustawieniami w zakładce "Advanced"). Ja mam w sumie 9650GT i prawie nigdy nie schodzi poniżej 50 fps.

Pomogło jednak wyłączenie animacji w ustawieniach dekoracji okkien oxygen. Tak naprawdę nie wiem co to za animacje bo nie widze żadnej różnicy, za to płynność jest już bardzo dobra nawet przy 10-15 otwartych oknach. Tylko czemu nie jest to dopracowane 'out of the box' tylko użytkownik sam musi szukać i kombinować..