BelHeI Napisano Kwiecień 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2011 Witam, podczas ostatnich aktualizacji systemu, wyskakuje błąd, czy przez program "aktualizacja oprogramowania", czy też przez terminal. Tutaj log z terminala: (...) Podsumowanie transakcji ================================================================================ Instalacja 1 pakiet(y) Aktualizacja 111 pakiet(y) Całkowity rozmiar: 119 M W porządku? [t/N]: t Pobieranie pakietów: Wykonywanie rpm_check_debug BŁĄD rpm_check_debug i rozwiązywania zależności: system-backgrounds-gnome is needed by gnome-desktop3-3.0.1-1.fc15.i686 Proszę zgłosić ten błąd na http://yum.baseurl.org/report ** Odnaleziono 1 wcześniej istniejących problemów bazy danych RPM. Wynik polecenia "yum check": gnome-desktop3-3.0.0-2.fc15.i686 posiada brakujące wymagania system-backgrounds-gnome Your transaction was saved, rerun it with: yum load-transaction /tmp/yum_save_tx-2011-04-30-09-30mgeFVY.yumtx Co mam zrobić, aby przeprowadzić prawidłowo aktualizację systemu? Pozdrawia, Maciek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2011 Trzeba prawdopodobnie odczekać trochę czasu, aż brakujący pakiet znajdzie się w repozytorium, albo paczkujący poprawi zależności. Wygląda na to, że paczka której brakuje powinna mieć nazwę desktop-backgrounds-gnome. Można też wykonać: su - c "yum update --skip-broken" Polecenie to pominie aktualizację pakietów z którymi jest problem, ale skoro chodzi o gnome-desktop3 stanie się to pewnie z większością paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BelHeI Napisano Kwiecień 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2011 W sumie, to ja już czekam od paru dni po premierze F15 Beta. Spróbowałem wykonać: su - c "yum update --skip-broken" Lecz nadal mam taki błąd: (...) Podsumowanie transakcji ================================================================================ Instalacja 1 pakiet(y) Aktualizacja 111 pakiet(y) Całkowity rozmiar: 119 M W porządku? [t/N]: t Pobieranie pakietów: Wykonywanie rpm_check_debug BŁĄD rpm_check_debug i rozwiązywania zależności: system-backgrounds-gnome is needed by gnome-desktop3-3.0.1-1.fc15.i686 Proszę zgłosić ten błąd na http://yum.baseurl.org/report ** Odnaleziono 1 wcześniej istniejących problemów bazy danych RPM. Wynik polecenia "yum check": gnome-desktop3-3.0.0-2.fc15.i686 posiada brakujące wymagania system-backgrounds-gnome Your transaction was saved, rerun it with: yum load-transaction /tmp/yum_save_tx-2011-04-30-15-10qU3VFR.yumtx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Kwiecień 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2011 Brakujące zależności czasem się zdarzają - ze 2 lub 3 przypadki widziałem już w stabilnych wersjach :-) Bądź co bądź - taki urok bet. Możesz odczekać jeszcze chwilę, lub napisać bezpośrednio na bugzillę w czym kłopot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2011 Dodatkowo wyglada na to, ze masz wlaczone repozytorium testowe. Sprawdz w katalogu /etc/yum.repos.d plik fedora-updates.repo, powinno byc enable=1. [Edycja] Z poziomu livecd wyglada to dziwnie, aktualizacje ida z repozytorium fedora a fedora-updates jest puste (moze w tym wydaniu beta tak ma byc). Problemów z aktualizacja jednak nie ma. Spróbuj jeszcze: yum clean all yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BelHeI Napisano Kwiecień 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2011 fedora-updates.repo włączyłem i zastosowałem w/w polecenia, no i niestety, to samo mam, ciągle ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2011 Aktualizacje ida z repo fedora, a aktualizacje testowe z updates-testing. Updates ma byc puste. Mnie to wyglada na uszkodzona baze RPM/yum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BelHeI Napisano Maj 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2011 Uszkodzoną bazę RPM? Ale po stronie serwera, czy coś u mnie miało być zepsute? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2011 Problem powoduje pakiet system-backgrounds-gnome, który jest zastąpiony przez desktop-backgrounds-gnome. Sprawdź: rpm -qa | grep backgrounds-gnome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BelHeI Napisano Maj 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2011 Wklepalem to polecenie do terminala, lecz nie przynioslo to zadnego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2011 Dobrze by było sprawdzić jakie masz aktualnie zainstalowane i włączone repozytoria yum repolist Spróbuj też zainstalować osobno paczkę yum install desktop-backgrounds-gnome w tej paczce jest poszukiwany plik [root@F15 ~]# yum deplist gnome-desktop3 [...] zależność: system-backgrounds-gnome provider: desktop-backgrounds-gnome.noarch 15.0.0-8.fc15 [...] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi