takori Napisano Czerwiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2011 Jestem czlowiekiem wygodnym, co by nie powiedziec leniwym... Uzywam na codzien Opery, która trzeba updatowywac manualnie. Mialem kiedys cos takiego: opupdate-0.9.7-1.noarch.rpm - moze ktos z Was widzial funkcjonujacy odpowiednik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2011 (edytowane) Zainstaluj repozytorium RussianFedora. Bedziesz dostawal aktualizacje przez yum update [EDIT] Nie pamietam skad bralem paczki instalujace to repo, ale moge podac to co mam u siebie w systemie. Rozpakowac zawartosc do /etc/yum.repos.d → http://dl.dropbox.com/u/3137486/RussianFedora.zip Edytowane Czerwiec 2, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2011 (edytowane) Ladno, spasiba Dziala, dzieki. Edytowane Czerwiec 2, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Czerwiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2011 Nie pamiętam skąd brałem paczki instalujące to repo Zapewne stąd: su -c 'yum localinstall --nogpgcheck http://mirror.yandex.ru/fedora/russianfedora/russianfedora/free/fedora/russianfedora-free-release-stable.noarch.rpm http://mirror.yandex.ru/fedora/russianfedora/russianfedora/nonfree/fedora/russianfedora-nonfree-release-stable.noarch.rpm' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Czerwiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2011 Uważajcie z tym repo, jest trochę dublujących się pakietów z rpmfusion. Na waszym miejscu dodałbym tylko wpisy do /etc/yum.repos.d/ z konfiguracją nonfree i dodał exclude do pakietów innych niż skype, acrobat, flash i libdvdcss. To tylko kilka paczek. Na przykład: http://www.nopaste.pl/11vk No i oczywiście plik z kluczem z pakietu rpm musi wylądować w /etc/pki/rpm-gpm/. Rodzi to pewne problemy, bo opiekunowie repo mogą zmienić swój klucz i rozesłać aktualizacje pakietu russianfedora-nonfree-release-stable, ale wówczas wystarczy ściągnąć nowy pakiet przeglądarką i podmienić klucz w /etc/pki. Ja sobie tak zrobiłem, bo potrzebne mi tylko Skype i Opera. Reszta mnie nie interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2011 (edytowane) zdublowalo przy przejsciu na pelny wymiar edytowania - jak usunac? Edytowane Czerwiec 3, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2011 zauważyłem , dzięki za radę, bo wczoraj wywaliłem wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2011 Uwazajcie z tym repo, jest troche dublujacych sie pakietów z rpmfusion.Sorry Do tej pory nie natrafilem na problemy a repo jest wymienione jako kompatybilne z RPM Fusion → http://rpmfusion.org/FedoraThirdPartyRepos Sprawe dublujacych sie pakietów mozna uregulowac przez yum-plugin-priorities. Im nizsza liczba tym wyzszy priorytet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Czerwiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2011 Ja po prostu jestem zwolennikiem jak najmniejszej liczby repo. Samo wydzienie sterownikow do rpmfusion powoduje juz klopoty (wersje kernela i kmod), wiec nie chce dokladac sobie zmartwien. Priorities jest fajne, poki sa pospelniane zaleznosci, ale wiadomo, ze czasem wystarczy aktualizacja jakiegos drobiazgu w updates i program X z repo Y, ktorym devy Fedory sie nic nie interesuja, moze walnac segfault. Kiedys sobie robilem wlasne repo z zamknietymi programami i dla kilku kompow dziaialo. Nie obawialem sie zadnych klopotow po aktualizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2011 Ja po prostu jestem zwolennikiem jak najmniejszej liczby repo.W 100% jestem za!Po prostu przypominam, że jest możliwość ustawienia priorytetów repo w yum i dzięki temu bezproblemowej aktualizacji Opery do najnowszej wersji. Opera zależności tam żadnych nie ma, tyle że wygodnie, przy okazji zwykłego yum update, bez biegania na stronę Opery ściągania, instalacji lokalnej z obowiązkowym pamiętaniem o --nogpgcheck Podobnie jest (przynajmniej do niedawna było) ze Skype. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi