Skocz do zawartości

Odtwarzacze Muzyczne Pod Gnome 3

thof

Rekomendowane odpowiedzi

Okazuje się, że wybór odtwarzacza nie jest takim prostym zadaniem pod G3. Chciałbym żeby spełniał takie wymagania:

- uruchamianie zminimalizowanym,

- obsługa klawiszy multimedialnych,

- obsługa tych nowych powiadomień (notify-osd czy jakoś tak).

Niby niewiele, a są problemy:

- rythmbox - mam jakąś testową wersję 2.90.1.git20110528, ale ona nie ma nawet opcji zamykania do traya, a co dopiero do uruchamiania wyłącznie w trayu (bo zależy mi, żeby pod alt+tab to okno się nie pałętało),

- exaile - klawisze multimedialne raz działają, innym razem nie. Do tego co chwilę zawiesza się i laguje, tzn. potrafi zareagować po 10 sek. od wciśnięcia klawisza i losowo działają lub nie powiadomienia,

- banshee - niby ma wszystko i nawet przymknąłbym oko, że to mono, ale coś lekko wolno ten interfejs działał, dlatego postanowiłem sprawdzić zużycie pamięci i się przeraziłem... 120 MB -.-' Niby nigdy nie przywiązuję do tego wagi, ale bez przesady, jednak co mono to mono,

- deadbeef - wypadł najlepiej, bo brakuje tylko uruchamiania w trayu, ale to już sobie jakoś załatwiłem rozszerzeniem auto-move-windows. Uruchamiam na drugim pulpicie, a jak zacznę go wykorzystywać to po prostu zamknę sobie okno deadbeefa do traya. Niby jedno kliknięcie, ale lubię jak wszystko jest tak jak to sobie wymyśliłem, ewentualnie lepiej :) No i najlepsze bo zużycie pamięci to jakieś 11MB.

Czego wy używacie? Znacie coś co by spełniało podane przeze mnie wymagania?

Nawet na normalnym srodowisku - DeadBeef. Mimo ze jest malo rozpoznawalny ma wszystko to czego potrzebuję i nic więcej - a jest szybki i minimalistyczny. Zeby tak rozowo nie bylo - swojego czasu byly u mnie bugi ze sie cpu do 100% grzal bez powodu, albo ze GUI sie zawieszalo. Teraz jest nowa wersja ktorej jeszcze nie sprawdzalem.

Niby zamyka, ale rezultat jest zerowy. Pomyslane jest tak, ze po powrocie na dany pulpit (na którym znajduje sie aplikacja) otwiera sie w ostatnim rozmiarze. Gdzies powinna byc funkcja otwórz zminiaturyzowane okno... :)

Mnie sie nie chce szukac i radze sobie przenoszac z punktu na nizszy pulpit. (Jak klikasz ponownie w ikone na dash-u powracasz do programu)

Niezupelnie na temat - sprawdzales UMPlayer?

Edytowane przez takori

Clementine doskonale sie u mnie sprawdza.

Clementina to uzywalem na KDE, ale jak wszystkie programy pisane KDE+Qt ma niezwykle ciezki interfejs. Deadbeef jest ok, ale jeszcze poczekam na stabilne wydanie Rhythmboksa, bo moze dodadza te funkcje, o których wspomnialem.

EDIT: co do UMPlayer to inna kategoria, ale znam od dawna. Kiedys sprawdzalem to byl mocno niedopracowany i dlatego nie przyjal sie u mnie na kompie. Ale teraz troche czasu uplynelo i moze znowu zainstaluje.

Btw. mam na mysli oczywiscie programy pisane pod Gtk+.

Nawet na normalnym srodowisku - DeadBeef. Mimo ze jest malo rozpoznawalny ma wszystko to czego potrzebuję i nic więcej - a jest szybki i minimalistyczny. Zeby tak rozowo nie bylo - swojego czasu byly u mnie bugi ze sie cpu do 100% grzal bez powodu, albo ze GUI sie zawieszalo. Teraz jest nowa wersja ktorej jeszcze nie sprawdzalem.

Klawisze multimedialne działają ci bez problemu? U mnie tylko rhythmbox na nie reaguje a deadbeefa muszę obsługiwać myszą :/

Klawisze multimedialne dzialaja ci bez problemu? U mnie tylko rhythmbox na nie reaguje a deadbeefa musze obslugiwac mysza :/

Domyslam sie, ze jest to pytanie dotyczace laptopa. I tu jest to zwiazane najczesciej z kartami. (Deadbeefa nie uzywam i nie wiem jakich uzywasz kart, wiec podaje na przykladzie wlasnym.) Tutaj akurat laptop z nvidia i ustawienie jasnosci. (Zwykle Fn+F8 lub Fn+F9, czy inna kombinacja, w zaleznosci od producenta).

xorg.conf

Section "Device"
Identifier "Default Device"
Option "NoLogo" "True"
Option "RegistryDwords" "EnableBrightnessControl=1"
EndSection

* Sprawdzalem teraz pod Ubuntu (Acer) klawisze dzialaja. Ale spróbuj wybrac, (znaczy zmienic) default aplications w system info.

Edytowane przez takori

Klawisze multimedialne działają ci bez problemu?

Znany bug. Klawisze ustawione w Deadbeefie kłócą się z systemowymi. Spróbuj wyłączyć systemowe System settings -> Keyboard -> Shortcuts -> Sound and Media i tam wywal wszystkie, które się dublują. Potem ustaw skróty klawiszowe w ustawieniach Deadbeefa.

w deadbeef troche meczy mnie zarzadzanie plikami, zeby wczytac muzyke z danego katalogu musze najpierw zaznaczac to co jest aktualnie na playliscie, usuwac

nastepnie dodawac inny katalog z którego chce puscic muze, szkoda ze nie mozna wyswietlic z boku drzewa katalogów

ogólnie w playerach brakuje mi mozliwosci kasowania katalogów z muza

Co do listy to faktycznie Deadbeef nie jest jakoś bardzo zaawansowany pod względem zarządzania plikami.

ogólnie w playerach brakuje mi możliwości kasowania katalogów z muzą

Niektóre mają takie opcje (np. wspomniany wcześniej Clementine). Możesz usuwać wyłącznie z playlisty lub z playlisty i dysku.

Co do listy to faktycznie Deadbeef nie jest jakoś bardzo zaawansowany pod względem zarządzania plikami.

Niektóre mają takie opcje (np. wspomniany wcześniej Clementine). Możesz usuwać wyłącznie z playlisty lub z playlisty i dysku.

możliwe, nie testowałem spojrzę na niego, lecz nie lubię przeładowanych aplikacji z internetami, okładkami, radiami, tagami ...

wolę proste schludne grajki jak kiedyś foobar, deadbeef mi odpowiada najbardziej ale brakuje zarządzania plikami

kiedyś amarok mi odpowiadał, z serii 1, od serii 2 nie mogę go zmieść ;)

zastanawiam się dlaczego wszystkie playery podąsają w stronę multifunkcjonalności, jak to mówią co jest do wszystkiego jest do niczego :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...