Skocz do zawartości

Pytania Newbie

Franka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Z powodu kłopotów z wirusami na Windzie postanowiłam przejść na Linuksa. Uznałam, że Fedora jest ok - już jej kiedyś używałam.

Jednak jak do tej pory, największą przeszkodą w korzystaniu tylko z Linuksa była dla mnie niemożność uruchomienia połaczenia nawiązywanego przez telefon. Obecnie Samunga SGH-F480 w Play. Dość dawno tego nie sprawdzałam, jednak ciągle mam obawy, ponieważ jedyna dystrybucja jaką posiadam (a nie mogę ściągną nowej) jest dośc stara, 10-tka bodajże. Znalazłam info, że przy Edge nie ma problemu, ale mój telefon działa w 3G (może to i to samo...)

Proszę o opinię czy moje obawy są "podstawne".

I ewentualnie jakieś linki do podstaw Linuksa 9komendy czy też polecenia), bo teraz jestem tak zmaltretowana moim wirusem, że nie jestem w stanie nawet zamontować dysku...

Z góry dziękuję

@up tak.

Co do pytania o telefon to jeśli system na telefonie oferuje tethering po wifi to po prostu po utworzeniu sieci połączysz się z sieci z bezprzewodową jak zwykle. Jeśli jest tethering tylko po usb to nie wiem.

Jeśli już zamierzasz coś instalować to najnowszą wersję fedory.

Jeszcze jedno szybkie pytanie: czy istnieje możliwość zainstalowania wirtualnej maszyny
Patrz na wirtualną maszynę jak na osobny komputer. NA VM możesz zainstalować każdy system, który mogłabyś zainstalować na swoim pececie/laptopie.

Wiem jak funkcjonuje VM, zastanawiałam się tylko czy mogę ją uruchomić w Fedorze, bez spędzenia tygodnia na poszukiwaniu instrukcji ;)

Co do telefonu na razie nie mam bladego pojęcia jak go uruchomić ale jutro będę miała F15 to może problem sam się rozwiąże.

Na androidzie z wbudowanym thetherem chodzi. Jeśli komórka potrzebuje jakiegoś softu do łączenia z netem (a nie tylko sterowników) to może być problem ale tym się będziemy martwić później.

Gdyby nie to, że trzeba by podpinać komórke przez USB mogłabyś zainstalować z repo po prostu VB ale tak to trzeba się lekko namęczyć.

• 2 weeks later...

Czesc,

repozytorium dla Fedory mozesz znalezsc tu:

http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Download

dodatkowoe polecam sciagnac i zainstalowac http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.0.8/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-4.0.8-71778.vbox-extpack

Jesli nie chcesz korzystac z nieowlnej wersji, to OSE jest w repozytorium.