Skocz do zawartości

Root W Trybie Graficznym

Geto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przez dlugi czas mialem problem ze sterownikami do modemu WiFi Tp-Linka TL-WN422G. Komputer na Fedorze w ogóle mi go nie widzial, wiec szukalem róznych rozwiazan. Sciagnalem jedna paczke ze sterownikami, która powinna pomóc, lecz nie potrafilem jej zainstalowac. Komendy, które zostaly podane w tutorialu wpisalem lecz to na nic, ale wiedzialem gdzie te sterowniki powinny sie znalezc. Niestety, jak juz wspomnialem poprzez komendy niczego nie wskuralem. Mysle, ze móglbym to wykonac gdybym tylko mógl zalogowac sie jako root w trybie graficznym, lecz niestety nie potrafilem tego zrobic. Czy jest wiec mozliwosc zalogowania sie w ten sposób, czy w Fedorze moge pracowac jako Root tylko wylacznie przez konsole?

Pozdrawiam,

Geto.

Chciałem edytować nazwę tematu na "pare pytań", żeby nie robić wielu wątków, bo mam dość sporo problemów.

Po pierwsze:

Nie działa mi dźwięk. Mam podłączone głośniki, ale Fedora mi ich w ogóle nie wykrywa (na to wygląda).

Po drugie:

Mam problem z w/w modułem WiFi. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcjami zawartymi w pliku Readme, ale wyswietla mi się coś takeigo:

/home/Dominik/Pulpit/compat-wireless-2010-09-20/config.mk:196: "WARNING: CONFIG_CFG80211_WEXT will be deactivated or not working because kernel was compiled with CONFIG_WIRELESS_EXT=n. Tools using wext interface like iwconfig will not work. To activate it build your kernel e.g. with CONFIG_LIBIPW=m."
make -C /lib/modules/2.6.33.3-85.fc13.x86_64/build M=/home/Dominik/Pulpit/compat-wireless-2010-09-20 modules
make: *** /lib/modules/2.6.33.3-85.fc13.x86_64/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.
make: *** [modules] Błąd 2

Po trzecie:

Na forum szukałem w jaki sposób instalować pliki tar.bz2 i jest tam wymieniona komenda

./configure

. Za każdym razem wyswietla mi, że nie ma takiego pliku i nie może wykonać operacji.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,

Geto