Skocz do zawartości

Jak Wyłączyć Lewy Przycisk Myszy

Gość Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartek

Mam pytanie - jak wyłączyć lewy przycisk myszy w Fedorze 14? Nie chodzi mi o zamianę przycisków, tylko całkowite wyłączenie działania lewego przycisku. Chodzi mi o to, że w wyniku jakiegoś błędu mysz zachowuje się tak, jakby lewy przycisk był ciągle wciśnięty, więc zamieniłem go w Preferences na prawy i teraz chcę wyłączyć. Byłbym bardzo wdzięczny za powiedzenie mi, jak to zrobić.

Poszperałem trochę i znalazłem polecenie:

xmapmod 

u mnie 2przyciskowa myszka z rolką ma w/g X aż 10 (sic!) przycisków. Ważne natomiast, że są posegregowane w odp. kolejności:

1 - lewy

2 - srodkowy (klikniecie rolka)

3 - prawy

4 - rolka w gore

5 - rolka w dol

dalej nie mam pojecia ;P Moze cos w stylu ppm+lpm. Ustawienie na 0 wylacza przycisk (a przynajmniej u mnie on nie dziala). Wazne tylko by przeczytac jesli wyskoczy blad ile masz przyciskow i odp. dodac liczby. Nie podaje tutaj calego gotowca ale 80% tego co musisz wiedziec.

p.s aha no i oczywiscie przy starcie musi byc skrypt ktory to wlacza.

Gość Bartek

Dzięki za odpowiedź. Wada dotyczy samej myszy, a nie software. Wychodzi mi, że najprościej będzie zamienić lewy i środkowy przycisk myszy.Rozumiem, że da się to zrobić powyższym poleceniem. Gdzie je znaleźć/wpisać? Jestem nieco zielony w Fedorze akurat...

• 3 months later...

Witam :-)

Podepnę się pod temat.

Jaki jest skrót klawiszowy do wyłączenia/włączenia lewego klawisza myszy? FC12. Niestety dzieje się to często (kot) i na chwilę obecną jedynie reset systemu. Nie udało się zaobserwować po których klawiszach futer przechodzi.

Pozdrawiam

Krzysiek

Nie ma. Ale jak to w Linuxie często bywa (i jest w możności):

Zrób sobie sam

Czytaj przerób moje wypociny na skrypcik basha. Nadaj prawa do wykonania, przenies do /usr/bin i wepnij jakims konfiguratorkiem pod klawisz. To ostatnie zwykle da sie rozwiazac graficznie.

Albo daj piątaka to sam napisze ^^