Gość Bartek Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Mam pytanie - jak wyłączyć lewy przycisk myszy w Fedorze 14? Nie chodzi mi o zamianę przycisków, tylko całkowite wyłączenie działania lewego przycisku. Chodzi mi o to, że w wyniku jakiegoś błędu mysz zachowuje się tak, jakby lewy przycisk był ciągle wciśnięty, więc zamieniłem go w Preferences na prawy i teraz chcę wyłączyć. Byłbym bardzo wdzięczny za powiedzenie mi, jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Poszperałem trochę i znalazłem polecenie: xmapmod u mnie 2przyciskowa myszka z rolką ma w/g X aż 10 (sic!) przycisków. Ważne natomiast, że są posegregowane w odp. kolejności: 1 - lewy 2 - srodkowy (klikniecie rolka) 3 - prawy 4 - rolka w gore 5 - rolka w dol dalej nie mam pojecia ;P Moze cos w stylu ppm+lpm. Ustawienie na 0 wylacza przycisk (a przynajmniej u mnie on nie dziala). Wazne tylko by przeczytac jesli wyskoczy blad ile masz przyciskow i odp. dodac liczby. Nie podaje tutaj calego gotowca ale 80% tego co musisz wiedziec. p.s aha no i oczywiscie przy starcie musi byc skrypt ktory to wlacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 To już lepiej rozwiązać problem wciśniętego przycisku niż wyłączać lewy. Na Twoim miejscu zastąpiłbym domyślny evdev sterownikiem mouse ( http://ftp.x.org/pub/X11R7.0/doc/html/mouse.4.html ), tzn. trzeba wygenerować xorg.conf, a potem wyedytować sekcję "InputDevice" dotyczącą myszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Ja podejrzewam ze to wada mechaniczna ale autor nie podal dokladnych danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartek Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Dzięki za odpowiedź. Wada dotyczy samej myszy, a nie software. Wychodzi mi, że najprościej będzie zamienić lewy i środkowy przycisk myszy.Rozumiem, że da się to zrobić powyższym poleceniem. Gdzie je znaleźć/wpisać? Jestem nieco zielony w Fedorze akurat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 A nie lepiej kupić nową mysz poprostu? Ostatnio kupiłem za 40zł bezprzewodową... nawet fajnie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartek Napisano Lipiec 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2011 No cóż, najprostsze okazało się fizyczne wymontowanie lewego przycisku myszy. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yogi_ Napisano Październik 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2011 Witam :-) Podepnę się pod temat. Jaki jest skrót klawiszowy do wyłączenia/włączenia lewego klawisza myszy? FC12. Niestety dzieje się to często (kot) i na chwilę obecną jedynie reset systemu. Nie udało się zaobserwować po których klawiszach futer przechodzi. Pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Październik 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2011 Nie ma. Ale jak to w Linuxie często bywa (i jest w możności): Zrób sobie sam Czytaj przerób moje wypociny na skrypcik basha. Nadaj prawa do wykonania, przenies do /usr/bin i wepnij jakims konfiguratorkiem pod klawisz. To ostatnie zwykle da sie rozwiazac graficznie. Albo daj piątaka to sam napisze ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yogi_ Napisano Październik 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 Nie ma. Może nie ma. Ale kot, k...a jakoś to robi. Jak przelezie przez klawiaturę laptopa to lewy przycisk myszy przestaje działać. Albo daj piątaka to sam napisze ^^ Prędzej kotu przysmak, żeby wolniej lazł. ;-P Pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 Może kot nie wyłącza lewego klawisza tylko przełącza mysz na "leworęczną"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yogi_ Napisano Październik 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 Może kot nie wyłącza lewego klawisza tylko przełącza mysz na "leworęczną"? Tylko lewy, pozostałe (środkowy i prawy) zachowują się normalnie. Hm... jakaś kombinacja klawisza(y) z touchpadem? Pozdrawiam Krzysiek P.S. Lenovo g550 z klawiaturą numeryczną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi