Skocz do zawartości

Fedora I Fujitsu Siemens Li1718

Damien

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do instalacji Fedory na moim laptopie. Mam w związku z tym kilka pytań.

1. Czy dla laptopa z 2GB RAMu opłaca się instalować wersję 64-bitową?

2. Czy sterowniki ATI dla Fedory wspierają też kartę graficzną (zintegrowaną) ATI Xpress 200M?

3. Laptop, który posiadam, to Fujitsu-Siemens Amilo Li1718. Posiada on 3 dodatkowe przyciski, które do działania wymagają małej aplikacji "Fujitsu-Siemens Computers Launch Manager". Niestety ten program jest przeznaczony tylko dla Windows. Zależy mi na tym, gdyż jeden z tych przycisków włącza Wi-Fi. Czy jest możliwość, aby uruchomić tą aplikację w Fedorze (może przez Wine) lub przynajmniej sprawić by bez tej aplikacji dało się korzystać z Wi-Fi?

No i jeszcze jedno pytanie: Czy Fedora jest stabilna pomimo tego, że posiada bardzo świeże wersje aplikacji (słyszałem, że to może powodować problemy ze stabilnością)?

1. Czy dla laptopa z 2GB RAMu opłaca się instalować wersję 64-bitową?

Jeśli masz 64-bitowy procesor, to jak najbardziej.

2. Czy sterowniki ATI dla Fedory wspierają też kartę graficzną (zintegrowaną) ATI Xpress 200M?

Podobno wspierają, ale google wyświetla też stare opisy problemów z 3D. Nie wiem, jak to wygląda współcześnie.

3. Laptop, który posiadam, to Fujitsu-Siemens Amilo Li1718. Posiada on 3 dodatkowe przyciski, które do działania wymagają małej aplikacji "Fujitsu-Siemens Computers Launch Manager". Niestety ten program jest przeznaczony tylko dla Windows. Zależy mi na tym, gdyż jeden z tych przycisków włącza Wi-Fi. Czy jest możliwość, aby uruchomić tą aplikację w Fedorze (może przez Wine) lub przynajmniej sprawić by bez tej aplikacji dało się korzystać z Wi-Fi?

Wine nie pomoże, to siedzi na poziomie sprzęt-jądro. Spróbuj Live CD, co ci szkodzi.

No i jeszcze jedno pytanie: Czy Fedora jest stabilna pomimo tego, że posiada bardzo świeże wersje aplikacji (słyszałem, że to może powodować problemy ze stabilnością)?

Nigdy nie miałem problemów ze stabilnością.

Z tymi laptopami od zawsze byly problemy. Maja jakis dziwny zwyczaj nie montowania przelaczników do kart wifi, które odlaczalyby zasilanie i ograniczaja sie wylacznie do softwarowego "wyciszania" kart i tym samym karta nawet wylaczona pobiera kilkaset mW.

Kilka razy pojawialy tematy dot. podobnego sprzetu i z tego co pamietam to jakos rozwiazywalismy problemy z wifi (modul z Acera czy podpiecie klawisza pod ifconfig), ale teraz moglo wiele sie zmienic, wiec polecam wrzucic na pendrive czy cos wersje live i wtedy zobaczysz.

Prosto z poziomu Win wrzucisz na pena przez LiveUsbCreator:

https://fedorahosted.org/liveusb-creator/

Jest stabilna bo bardzo świeże != niesprawdzone (o ile nie włączysz repozytoriów "rawhide"). No i oczywiście poczytaj trochę o Fedorce na naszej Wiki (jest bardzo dobry Poradnik do niej).

Podejrzewam, że jesteś świeży w Linuksach dlatego nie polecałbym też zobaczenie które środowisko graficzne najbardziej ci pasuje - GNOME2.32 (F14), GNOME3(F15), KDE czy XFCE. Zobaczenie to nie tylko spojrzenie po ikonkach bo każde z nich trochę inaczej się obsługuje ale to schodzi na 2 plan. Jeśli się wciągniesz to będziesz eksperymentował jak my wszyscy :P

Dziękuję za odpowiedzi. :)

Podejrzewam, że jesteś świeży w Linuksach dlatego nie polecałbym też zobaczenie które środowisko graficzne najbardziej ci pasuje - GNOME2.32 (F14), GNOME3(F15), KDE czy XFCE. Zobaczenie to nie tylko spojrzenie po ikonkach bo każde z nich trochę inaczej się obsługuje ale to schodzi na 2 plan. Jeśli się wciągniesz to będziesz eksperymentował jak my wszyscy :P

Wcześniej testowałem trochę Ubuntu i jego wersje z innymi środowiskami (Xubuntu i Kubuntu). Póki co, najbardziej mi podchodzi XFCE, łatwo można go dostosować (chociaż pewnie inne też), jest lekki i ogólnie podoba mi się.