Skocz do zawartości

Binarne Sterowniki Nvidii

8xxa_FC

Rekomendowane odpowiedzi

nie, zebym jakos szczególnie polecal ale...

w poradnikach

f13 - nie zaleca sie instalowania binarek

f14 - nie zaleca sie instalowania binarek

f15 - pod zadnym pozorem nie wolno instalowac binarek! - i wskazanie zródla fedoraforum.org - i jakos sie nie doczytalem, ze nie wolno.

wydaje sie ze manie fedory z binarkami producenta chipa graficznego jest nieortodoksyjne, ale co w nich jest takiego zlego??

poza tym, ze po kazdym upgreadzie kernela instaluje je na nowo (co sprowadza sie do dwukrotnej modyfikacji 1 (jednej) cyferki w inittab, 1 restarcie systemu i kilka razy enter podczas instalacji.

fakt, 1 (JEDEN) raz sie przejechalem na 1 z wersji, ale od tamtej pory nie narzekam.

i jak sa jakies aktualizacje, to je jednak przegladam, czy zawieraja nowszego kernela.

wiec co jest be w binarkach? ktos zalazl trojana/backdoora/linuksowego wirusa?

jak ktos nie chce nazbierac minusów w reputacji to prosze o odzew na priv. :)

w czasie pisania postu dostalem pierwsza opinie: sa be, bo nie instaluja sie z yuma.

wiec

to akurat mnie nie przekonuje, bo nie wszystko w repo/ach jest (a moze nie znam ich wystarczajaco duzo). jak mam idealnie pasujacy mi soft i tylko w zródlach to system mam zmienic? jest sens rekompilacji kernela i robienia z niego paczki tylko po to, zeby w formie dokladnie takiej, jaka mi odpowiada dala sie dopisac yumem??? jak sobie cos skrobne i po skompilowaniu dziala to musze robic z tego (_rpma_ → RPM-a) ORT????

zapominalem dodac - zaczalem watek, bo strasznie jestem ciekawy opinii innych uzytkowników. zakladam, ze niektóre beda skrajnie odmienne od mojej, ale jak beda sensownie doargumentowane uciesza mnie chyba bardziej niz zgodne.

Edytowane przez 8xxa_FC

http://rpmfusion.org/RPMFusionSwitcher

Oficjalne sterowniki mają swoje plusy wydajnościowe (cuda, itd). Więcej z nimi pracy dla niedoświadczonych użytkowników, zwykle prędzej czy później powracają na forum z pozwiązanymi problemami. A to zależności się sypią, a to nie ma gdzie i jak wyklikać configa. Zawsze coś kosztem czegoś.

Chodzi o to, że te binarki nadpisują (a przynajmniej kiedys tak bylo) kilka ważnych plików systemowych z innych paczek. Przy instalacji plików nvidii, a potem updatu systemu nagle update może Ci się sypnąć, bo pliki nie bedą należeć do tego pakietu, i cały system może szlag trafić. Nikt nie mówi, że tak będzie, ale jest to możliwe (tak - miałem raz taki konflikt plików przez nvidię)

Plik ze strony producenta i pakiet w rpmfusion to jest dokladnie ten sam sterownik, tylko w drugim przypadku jest opakowany.

Na tym forum sposób recznej instalacji jest zakazany wylacznie dlatego, aby zapobiec wysypowi tematów typu: "jak przejsc do trybu tekstowego?", "w trybie tekstowym wpisuje jako login su - i nie moge sie zalogowac", "wydaje mi sie, ze sterownik mam zainstalowany, ale gry nie dzialaja", "instalator wypisuje na ekranie cos po angielsku i ja tego nie rozumiem", "kompilacja sterownika nie powiodla sie" (brak kernel-devel i kernel-headers, bo instalator nie ma zaleznosci, czasami trzeba latac lub inne historie), "po aktualizacji system nie wstaje" (akurat kazdy uzytkownik kontroluje co przychodzi w aktualizacjach) i tak móglbym wymieniac.

Dzieki pakietowi z rpmfusion takie pytania pojawiaja sie duzo rzadziej.

• 2 weeks later...

Nazywa sie Win32.MS.Destroyer.A :P

Na tym forum sposób recznej instalacji jest zakazany wylacznie dlatego, aby zapobiec wysypowi tematów typu: (...) brak kernel-devel i kernel-headers (...)

Kiedys to nawet walilo o Kernel-Sources i przyznaje bez bicia mialem szok na twarzy bo paczki takiej w repo nie bylo a chodzilo o Kernel-Headers wlasnie (ktos w nVidia pewnie jeszcze po staremu "myslal" :P)

EDIT #1 do postu ponizej

no i binarka ze strony nvidii nie dodaje do blacklisty sterownikow otwartych z ktorymi sie "gryza" pozniej...

Fakt, czarny ekran czy cos...brrr

Przy czym to wszystko można zrobić samodzielnie. Więc sterowniki binarne nie są wcale takie be.

Jeżeli komuś zależy na jak najszybszym posiadaniu najnowszych sterowników (i ma wiedzę o systemie) to są lepszym rozwiązaniem.

binarka ze strony nvidii nie dodaje do blacklisty sterownikow (...)

o.k - fakt... jakieś utrudnienie to jest.

ale wydaje się, że z założenia nv oferuje tylko swój sterownik do obsługi swojego sprzętu. ogólnie dla linuksa (ok. 32 i 64 bit i, o ile dobrze pamiętam, w kilku wersjach pakietów)

i jak chcę ich sterownik to pozbywam się obecnie używanego (jak umiem, a jak nie, to się uczę) i instaluję ich. jakby ich driver grzebałby mi po całym systemie a'la jedynie słuszny soft (bo wie lepiej niż ja, czego chcę) to bym się trochę zdenerwował.

to, że się nie udzielam w wątku, wcale nie oznacza, że nie czytam uważnie wszystkich wypowiedzi. wprost przeciwnie.