byniu85 Napisano Sierpień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2011 Witam! Mam F14 z kernelem 2.6.35.13-92.fc14.i686. Znalazłem sposób do zainstalowania i przełączania się pomiędzy kartami zintegrowaną Ati HD3200 i dedykowaną HD3650 na tej stronce do laptopa Asus M51 czyli mojego w podstawowej wersji. Wątek: http://asusm51ta-with-linux.blogspot.com/ Zainstalowałem 'akmod-catalyst' a następnie wykonałem instrukcje zgodne z tymi na stronie podanej powyżej. Po ponownym uruchomieniu, grafika ku mojemu zdziwieniu podniosła się (wcześniej na zamkniętych sterownikach nie działała). Szczęśliwy uruchomiłem # glxinfo |grep direct direct rendering: Yes Wszystko fajnie popatrzyłem jeszcze jaka karta jest uruchomiona lshw -c display *-display description: VGA compatible controller product: RS780M/RS780MN [Radeon HD 3200 Graphics] vendor: ATI Technologies Inc physical id: 5 bus info: pci@0000:01:05.0 version: 00 width: 32 bits clock: 33MHz capabilities: pm msi vga_controller bus_master cap_list rom configuration: driver=fglrx_pci latency=0 resources: irq:18 memory:b0000000-bfffffff ioport:b000(size=256) memory:fdcf0000-fdcfffff memory:fdb00000-fdbfffff Nio i wreszcie próbuję przełączyć na dedykowaną i zonk: ./switch_between_cards.sh cat: /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch: Nie ma takiego pliku ani katalogu cat: /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch: Nie ma takiego pliku ani katalogu Czy jądro ma zawarte w sobie to vgaswitcheroo albo jak nazywa się moduł do jądra. ALbo może jakieś inne pomysły bo już sie wyczerpałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Sierpień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2011 W takim wypadku jak polecenie z pkt 2: chown "username" /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch # change "username" with your user name ci zadzialalo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2011 Wykonałeś pierwszy krok tego poradnika? Czyli zamontowałeś system plików debugfs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byniu85 Napisano Sierpień 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2011 W takim wypadku jak polecenie z pkt 2: chown "username" /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch # change "username" with your user name ci zadzialalo ? # chown "byniu" /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switchchown: nie ma dostepu do `/sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch': Nie ma takiego pliku ani katalogu Wykonales pierwszy krok tego poradnika? Czyli zamontowales system plików debugfs? # mount /dev/sda7 on / type ext4 (rw) proc on /proc type proc (rw) sysfs on /sys type sysfs (rw) devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,rootcontext="system_u:object_r:tmpfs_t:s0") /dev/sda5 on /boot type ext4 (rw) /dev/sda8 on /home type ext4 (rw) none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw) none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw) sunrpc on /var/lib/nfs/rpc_pipefs type rpc_pipefs (rw) fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw) gvfs-fuse-daemon on /home/byniu/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=byniu) EDIT: Chcialem zaznaczyc, ze nie kompilowalem jadra ani nie instalowalem zadnego modulu vgaswitcheroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2011 nie ma dostępu do `/sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch':A jako root czy jako "byniu"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byniu85 Napisano Sierpień 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2011 A jako root czy jako "byniu"? jako root EDIT: uruchomilem Catalyst Control Center, który w menedzerze ekranów mówi mi: "[Domyslny monitor] ATI Radeon HD 3200 Graphics "[nieznany ekran] nieznana karta graficzna" Mówi mi tez, ze musze sie zalogowac jako root zeby wprowadzic jakies zmiany, a tu: # amdcccle ** GLib-GIO:ERROR:gdbusconnection.c:2270:initable_init: assertion failed: (connection->initialization_error == NULL) Przerwane (core dumped) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2011 Wątpię, żeby to działało z własnościowym sterownikiem fglrx. Już bardziej otwarty sterownik radeon i otwarty intel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byniu85 Napisano Sierpień 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2011 Watpie, zeby to dzialalo z wlasnosciowym sterownikiem fglrx. Juz bardziej otwarty sterownik radeon i otwarty intel. Tylko ze na otwartym sterowniku radeon nie dziala mi akceleracja a na fglrx tak. Na to wyglada, ze zostawie tak jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2011 Moze zainstaluj F15, bo otwarte sterowniki sa mocno rozwijane i powinno byc duzo lepiej, szczególnie na kartach z serii HD. No chyba, ze nie chcesz przechodzic na Gnome 3. Btw. po co Ci akceleracja 3D na starym Gnome? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byniu85 Napisano Sierpień 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 Btw. po co Ci akceleracja 3D na starym Gnome? Czasem pyknie w to i owo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi