punik_fedora Napisano Sierpień 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2011 Witam ! Czy ktoś może mi podac link albo objaśnic jak to zrobic ?Nie chce zeby Windows jak i dane ktore są na dysku ucierpiały . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2011 A może byś wesołku poszukał na forum? http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=site%3Afedora.pl+Fedora+obok+windows A temat na "łączkę"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Sierpień 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2011 WalDo, znowu mi pomagasz (chodz nie wiem czy mnie jeszcze pamietasz ) wielkie DZIEKUJE,bede walczyl EDIT: myslalem o jakims poradniku krok po kroku jak to zrobic ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2011 Podczas instalacji musisz wybrać ręczny podział dysku i podzielić miejsce jak np. tu http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Podzia.C5.82_dysku lub jeśli masz wolne miejsce na dysku (ale puste bez partycji, a nie puste partycje) to możesz wybrać opcję, która sama zajmie się podziałem wolnego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2011 WalDo, znowu mi pomagasz (chodz nie wiem czy mnie jeszcze pamietasz ) wielkie DZIEKUJE,bede walczył Nie ma za co. Przykre, że przez tak długi czas nie nauczyłeś się korzystać z naszej wiki, Googli itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Sierpień 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 @punik Przedtawianie "krok po kroczku" to krecenie bata na wlasna glowe. Potem taki uzytkownik bedzie co jakis czas zalewal forum "ciezkimi" pytaniami, a z czasem moze przeksztalcic sie dodatkowo w "uzytkownika ktoremu sie spieszy" ... Dodatkowo instalacja Fedory jest jedna z najlepiej rozwiazanych jesli chodzi o prostote obslugi. Instalator Archlinuxa mimo ze banalny to juz tak oka nie cieszy i straszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Sierpień 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 poradziłem sobie już z tym wczoraj, postanowiłem ze albo zrobię albo mi nie wyjdzie (nic nie miałem do stracenia). Opisze jak ja to zrobiłem, gdyż może się komuś przydać : -Miałem pod Windowsem dwie partycje : C i D (C była zajęta wiadomo przez co a D była pusta) -Usunąłem partycje D całkowicie i zamontowałem ją z rozmiarem 100GB(wcześniej ta partycja miała 180GB) a reszta czyli w moim przypadku 80 GB nie była przydzielona nigdzie czyli porostu wolne miejsce -Podczas instalacji Fedory 15 zaznaczyłem opcje własny podział (czy jakos tak) no i utworzyłem partycje tak jak bylo na wiki a przy partycji /home zaznaczyłem żeby przydzielił jej cale wolne miejsce (tworzyłem ją jako ostatnią) I to by było na tyle . Ale powstał mi kolejny problem , przy instalowaniu wydawało mi się ze stworzyłem nowe użytkownika bo podawałem nazwę i hasło a jak teraz włączam fedorę to wg nie mam użytkowników do wyboru tylko pisze w tym oknie : Other... i tyle . ;/ nie wiem co zrobiłem nie tak,jeszcze pogrzebe po necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 [...] nie mam użytkowników do wyboru tylko pisze w tym oknie : Other...Jeśli jesteś pewien, ze stworzyłeś użytkownika, to kliknij "Other" wpisz nazwę i hasło użytkownika ręcznie.Jeśli użytkownika nie ma to wejdź na konsolę tekstową (Alt+Ctrl+F2), zaloguj się jako root i dodaj użytkownika skryptem "adduser" adduser -m -p <tu wpisz hasło jakie chcesz mieć> <nazwa użytkownika> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Sierpień 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 dziwne ... zrobilem tak jak radziles i owszem stowrzyl sie nowy uzytkownik ale nie moge sie dalej zalogowac wpisuje haslo i nic .. stowrzylem tak samo jeszcze dwóch uzytownikow i nic ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 Spróbuj zalogować się na terminalu na roota, a potem: passwd <nazwa uzytkownika> i spyta Cię o zmianę hasła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 To jest normalne. U mnie też tak zawsze jest i nie ma listy użytkowników. Po prostu jak wyskakuje okno z "Other" wciskasz enter i pokazuje się monit o podanie nazwy użytkownika. Znowu enter i będzie możliwość wpisania hasła. Pojedyncza zmiana, brak listy i od razu panika... W ten sposób daleko nie zajedziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Sierpień 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 thof, nie jestem az takim mlotem i nacisalem other i jak mi poprosil o nazwe uzytownika i haslo to zczailem ze trzeba wpisac z palucha ale mimo to ze wpisalem dalej nie pomogło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 thof, nie jestem az takim mlotem[...]A co z poradą morsika? A potem znowu Other, user, password.Zakładam, że przez ten czas zrestartowałeś już zarówno X-y jak i komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punik_fedora Napisano Sierpień 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 tak za kazdym razem byl resetowany komputer . Mi to ten linux chyba nie jest pisany .. ;/ Waldo,mam pomysl,moglbys mi podac polecenie na utworzenie nowego uzytownika tylko zeby ten uzytkownik byl bez hasla ? Oczywiscie polecenie w konsoli (Alt+Ctrl+F2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 Co do mojej porady, prawdopobonie system utworzyl Ci bledne haslo jesli skorzystales z porady thofa: $ useradd -h | grep '\-p' -p, --password PASSWORD encrypted password of the new account Chcialbym zwrócic tutaj uwage na magiczne slowo 'encrypted'. Zapewne to haslo trzeba wygenerowac wczesniej, a to po to, aby w ~/.bash_history oraz innych plikach nie bylo go widac. Dlatego podalem porade o zmianie hasla na poprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi