Skocz do zawartości

Ikona Zamontowanych Partcji

stp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po instalacji F15 w gnome shell na górnym pasku miałem ikonę (piersza z lewej wśród ikon z prawej strony ekranu) przedstawiającą skrót do zamontowanych partycji NTFS. Z powodu zmiany dysku zmuszony byłem ostatnio do ponownej instalacji F15. Wszystko przebiegło pomyślnie z tym, że brak jest na pasku wspomnianej ikony. Nie jest to wielki problem ale przyznam, była ona bardzo wygodna w szybkim otwieraniu zamontowanych partycji. Czy jest jakiś sposób na to by ikona ta pojawiła sie na pasku?

Pozwólcie że się podłącze pod temat. Zainstalowalem wspomniany wyżej gnome-shell-extenstion-drive-menu i w gornym pasku mam ikonke odpowiedzialna za dyski

ale w momencie montowania dysku, ikony dysków pojawiają się również na pulpicie, chciałbym z pulpitu je usunąć aby mieć tylko ikonke w górnym pasku - mam laptopa wiec oszczedność pulpitu wskazana :)

W starszych wydaniach fedory odpalało się gconf i w opcjach nautilusa można bylo je wylaczyć - obecnie w gconf nie mam zadnego nautilusa wiec nie wiem jak to wykonać.

Dzięki.

Pozwólcie że się podłącze pod temat. Zainstalowalem wspomniany wyżej gnome-shell-extenstion-drive-menu i w gornym pasku mam ikonke odpowiedzialna za dyski

ale w momencie montowania dysku, ikony dysków pojawiają się również na pulpicie, chciałbym z pulpitu je usunąć aby mieć tylko ikonke w górnym pasku - mam laptopa wiec oszczedność pulpitu wskazana :)

W starszych wydaniach fedory odpalało się gconf i w opcjach nautilusa można bylo je wylaczyć - obecnie w gconf nie mam zadnego nautilusa wiec nie wiem jak to wykonać.

Dzięki.

W opisie gnome tweak tool jest napisane: cyt.: Możemy włączyć ikony pulpitu i menu kontekstowe przełączając "Have file manager handle the desktop". Myślę, że to powoduje włączenie ikon na pulpicie. W przeciwnym przypadku nie powinny się one pojawiać. Pozdro.

• Upvote 1

W opisie gnome tweak tool jest napisane: cyt.: Możemy włączyć ikony pulpitu i menu kontekstowe przełączając "Have file manager handle the desktop". Myślę, że to powoduje włączenie ikon na pulpicie. W przeciwnym przypadku nie powinny się one pojawiać. Pozdro.

Mi chodziło tylko o ukrycie ikon dysków twardych a to co piszesz powoduje że schowają się wszystkie ikony a tego nie chce:)

dconf-editor załatwił sprawę - jest tam nautilus i jest tam opcja visible-volumes - odznaczamy i dyski znikają z pulpitu :) Dzieki thof :)