stp Napisano Wrzesień 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2011 Witam! Po instalacji F15 w gnome shell na górnym pasku miałem ikonę (piersza z lewej wśród ikon z prawej strony ekranu) przedstawiającą skrót do zamontowanych partycji NTFS. Z powodu zmiany dysku zmuszony byłem ostatnio do ponownej instalacji F15. Wszystko przebiegło pomyślnie z tym, że brak jest na pasku wspomnianej ikony. Nie jest to wielki problem ale przyznam, była ona bardzo wygodna w szybkim otwieraniu zamontowanych partycji. Czy jest jakiś sposób na to by ikona ta pojawiła sie na pasku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2011 Może powinieneś zainstalować gnome-shell-extenstion-drive-menu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2011 Dodam, ze w G3.2 jest jeszcze wygodniejsze rozwiazanie, tzn. latwy dostep do kazdego zamontowanego napedu z obszaru powiadomien. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stp Napisano Wrzesień 19, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2011 Może powinieneś zainstalować gnome-shell-extenstion-drive-menu Dzięki! Korzystając z poradnika przez nieuwagę pominąłem ten dodatek. Stąd było tez moje zaskoczenie. teraz wszystko jest ok. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Wrzesień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 Pozwólcie że się podłącze pod temat. Zainstalowalem wspomniany wyżej gnome-shell-extenstion-drive-menu i w gornym pasku mam ikonke odpowiedzialna za dyski ale w momencie montowania dysku, ikony dysków pojawiają się również na pulpicie, chciałbym z pulpitu je usunąć aby mieć tylko ikonke w górnym pasku - mam laptopa wiec oszczedność pulpitu wskazana W starszych wydaniach fedory odpalało się gconf i w opcjach nautilusa można bylo je wylaczyć - obecnie w gconf nie mam zadnego nautilusa wiec nie wiem jak to wykonać. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 Sprawdź dconf. Rozumiem, że używasz fallback-mode, bo gnome-shell nie jest przystosowany do używania pulpitu i nawet jeśli można to zmienić to jest to głupi pomysł z racji tego, że nikt nie zakłada minimalizowania okien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stp Napisano Wrzesień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 Pozwólcie że się podłącze pod temat. Zainstalowalem wspomniany wyżej gnome-shell-extenstion-drive-menu i w gornym pasku mam ikonke odpowiedzialna za dyski ale w momencie montowania dysku, ikony dysków pojawiają się również na pulpicie, chciałbym z pulpitu je usunąć aby mieć tylko ikonke w górnym pasku - mam laptopa wiec oszczedność pulpitu wskazana W starszych wydaniach fedory odpalało się gconf i w opcjach nautilusa można bylo je wylaczyć - obecnie w gconf nie mam zadnego nautilusa wiec nie wiem jak to wykonać. Dzięki. W opisie gnome tweak tool jest napisane: cyt.: Możemy włączyć ikony pulpitu i menu kontekstowe przełączając "Have file manager handle the desktop". Myślę, że to powoduje włączenie ikon na pulpicie. W przeciwnym przypadku nie powinny się one pojawiać. Pozdro. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Wrzesień 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2011 W opisie gnome tweak tool jest napisane: cyt.: Możemy włączyć ikony pulpitu i menu kontekstowe przełączając "Have file manager handle the desktop". Myślę, że to powoduje włączenie ikon na pulpicie. W przeciwnym przypadku nie powinny się one pojawiać. Pozdro. Mi chodziło tylko o ukrycie ikon dysków twardych a to co piszesz powoduje że schowają się wszystkie ikony a tego nie chce:) dconf-editor załatwił sprawę - jest tam nautilus i jest tam opcja visible-volumes - odznaczamy i dyski znikają z pulpitu Dzieki thof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi