koperkuba Napisano Wrzesień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 Witam. Domyślnie yum instaluje mi wersje Firebirda 2.5.0 a ja potrzebowałbym wcześniejszą wersję. Przy instalacji z rpm są problemy i nie mogę się połączyć z bazą danych Firebirda, mimo że usług service start status pokazuje, że działa. Jak to w najlepszy sposób zrobić? Wiem, że poszukiwany przeze mnie Firebird był we wcześniejszej wersji Fedory - w 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Wrzesień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 A firewall/SELinux/plik deny/allow Ci czasem nie blokuje polaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperkuba Napisano Wrzesień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 Wyłączyłem na chwile firewalla i nic to nie pomogło. Nie wiem dlaczego nie mogłem się połączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Wrzesień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 firewall a SELinux to 2 rozne sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 Najlepiej sciagnij SRPMa z Fedory 14 i przebuduj. To calkiem swieze paczki i nie czuje tu miejsca na problemy. Przy odrobinie szczescia to móglbys sciagnac paczki z updates 14 i zainstalowac RPMy recznie. Troche nieladnie, ale jak zadziala, to zaden problem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperkuba Napisano Wrzesień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 Ściągałem RPM i próbowałem ręcznie ale mi nie chciało chodzić.... Teraz nie wiem czy to wina faktycznie SELinuxa czy mojej nieumiejętności konfiguracji. Jestem dość świeży jeśli idzie o Fedorę - więc prosiłbym o dokładną instrukcję jak przebudować SRPM z Feodry 14 i zainstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 To skasuj firebirda z systemu i zrób tak: 1. sciagnij ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/fedora/linux/updates/14/SRPMS/firebird-2.1.4.18393.0-3.fc14.src.rpm 2. zainstaluj rpmbuild: yum install rpm-build 3. zainstaluj srpma: rpm -ivh /sciagniety/plik/firebird-2.1.4 4. jesli zrobiles to jako user, to w twoim katalogu domowym pojawi sie katalog RPMBUILD, jesli jako root, to pojawi sie /root/RPMBUILD 5. przejdz do katalogu ~/RPMBUILD/SPECS 6. zrób pakiet SRPM dla F15: rpmbuild -bs *spec Jesli bedzie brakowalo zaleznosci, to zostaniesz poinformowany. Musisz je doinstalowac yumem. * 7. Przejdz do katalogu ~/RPMBUILD/SRPMS i skompiluj firebirda: rpmbuild --rebuild --target=i686 *srpm 8. Przejdz do katalogu ~/RPMDUILS/RPMS/i686. Zobaczysz tam gotowe paczki do zainstalowania. Jak widzisz jest z tym troche roboty i po drodze (zwlaszcza przy kompilacji) ma sie co nie udac. Po instalacji bedziesz musial dac znac yumowi, zeby ci tego firebirda nie aktualizowal, ale sie bedziemy martwic potem, to akurat latwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2011 Tiaaa... :\ No i po co Sokar620 się napisał tyle → http://wiki.fedora.pl/wiki/Rpmbuild Jak to mówią wieszcze - perły przed wieprze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Wrzesień 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2011 Tiaaa... :\ No i po co Sokar620 się napisał tyle → http://wiki.fedora.pl/wiki/Rpmbuild Warto zapoznać się również z tym:Programmatically Retrieve RPM Package Details Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2011 Tiaaa... :\ No i po co Sokar620 się napisał tyle → http://wiki.fedora.pl/wiki/Rpmbuild Jak to mówią wieszcze - perły przed wieprze No tak, ale to trochę dużo czytania jak na przebudowanie jednego gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi