mati00724 Napisano Październik 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2011 (edytowane) Od kilku tygodni jestem uzytkownikiem fedory i mam kilka problemów. Mam zainstalowana najnowsza Fedore z Gnome 3. 1. Nie zadowala mnie plynnosc pracy systemu. Animacje takie jak otwieranie nowej karty w Firefoksie czy wlaczanie podgladu klatkuja. Podejrzewam, ze system i srodowisko graficzne sa na na tyle wydajne, ze moglyby dzialac szybciej na moim komputerze, gdzie Windows 7 dzialal plynnie. Moja konfiguracja sprzetowa jest nastepujaca: AMD Athlon II X2 240 Processor × 2 GeForce 7025 / nForce 630a/PCI/SSE2 2 GB ramu, 1 GB swap Zainstalowalem sterownik karty graficznej "xorg-x11-drc-nvidia-1:280.13-1.fc15 (x86_64)", czy jest on wlasciwy dla mojej karty? Edytowane Październik 1, 2011 przez WalDo Przeniesienie z innego wątku, edycja, przywrócenie zasady:jeden wątek - jeden problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2011 Proszę zapoznać się z "Poradnikiem" na naszej wiki → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik Szczególnie zainteresuje Cię rozdział 3.2.1, ale zalecam przeczytanie całości. Unikniesz dzięki temu niepotrzebnego pytania o rzeczy już wyjaśnione i rozwiązane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Październik 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2011 Przeczytałem to już wcześniej, link znajduje się na panelu na górze strony, niepotrzebnie linkujesz. Nie jestem pewien czy jest dobry, bo nie jestem pewien do której serii zalicza się ta karta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2011 Nie jestem pewien czy jest dobry, bo nie jestem pewien do której serii zalicza sie ta karta.Sam napisales GeForce 7025. W poradniku jest napisane: "Dla GeForce 6 i nowszych", na oko 7 > 6 - wnioski nasuwaja sie same. Krótko mówiac yum install kmod-nvidia Zakladam, ze wczesniej wykonales pelny update systemu a co najmniej jadra. [EDIT] Oczywiscie podana w poradniku wersja z instalacja akmod-nvidia tez jest OK, a nawet z pewnych wzgledów bardziej elastyczna, choc nieco bardziej czasochlonna (przebudowanie paczki w czasie restartu systemu lub podczas instalacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Październik 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2011 W takim razie problem jest nierozwiązany, powłoka graficzna działa powolnie. Przypominam, ze jestem użytkownikiem początkującym, który używa komputera do multimediów i internetu i który lubi klikać, a system chce tylko spersonalizować i ustawić aby działał dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2011 OK, pokaz moze czy sterownik jest poprawnie zainstalowany. Jako root w terminalu (albo na konsoli tekstowej) lsmod | grep nvidia Jesli w wyniku dostaniesz cos w rodzaju nvidia 11693958 30 i2c_core 25712 12 nvidia,tuner_simple,tuner,tvaudio,tda7432,msp3400,bttv,i2c_algo_bit,tveeprom,v4l2_common,videodev,i2c_piix4 to sprawdz czy istnieje plik xorg.conf. Jesli istnieje to zmien mu nazwe a jesli go nie ma, to utwórz na nowo ls -l /etc/X11/xorg.con #jesli plik istnieje, to wykonaj polecenie mv ponizej - jesli nie, to je pomin mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_old # a potem wykonaj X -configure #i wykonuj polecenia, które pokaza sie na ekranie Ewentualnie zamiast X -configure mozesz wykonac nvidia-xconfig. Nastepnie wyloguj sie i zaloguj ponownie lub po prostu uruchom ponownie komputer. [EDIT] Jesli to nic nie da, to moze jest cos co mocno obciaza procesor lub pamiec, wiec poobserwuj co pokazuje polecenie "top" albo jeszcze lepiej pobaw sie poleceniem "htop" (jest w repo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2011 Pokaż zawartość /var/log/Xorg.0.log. Jak system działa na otwartym sterowniku nouveau? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano Październik 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2011 (edytowane) Edytowane Październik 1, 2011 przez WalDo długie listingi? Znaczniki "codebox" poproszę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2011 [...] zrobiłem "X -configure" na co dostałem odpowiedź:Mój błąd. To polecenie należy wykonywać po uruchomieniu systemu w trybie tekstowym (bez X-ów) → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB#Uruchomienie_systemu_w_trybie_tekstowymPotem albo reboot albo init 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Październik 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 Wybaczcie brak zainteresowania ale nie miałem czasu. Zrobiłem to "X -configure" w trybie tekstowym ale nie zadziałało, rezultatem był jakiś błąd. Usunąłem nouveau, nie wiem czy powinienem ale logiczne się wydaje usunąć sterownik gdy używa się innego. Teraz "lsmod | grep nvidia" daje wynik: "nvidia 11693958 40 i2c_core 25712 2 nvidia,i2c_nforce2" W sumie płynność animacja nie jest jakaś straszna, może tak musi być? Kiedyś system czasem przycinał teraz raczej tak się nie dzieje ale ogólnie zdaje się, że mogłoby chodzić płynniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2011 Kiedys system czasem przycinal teraz raczej tak sie nie dzieje ale ogólnie zdaje sie, ze mogloby chodzic plynniej.Ocena dosc subiektywna i trudna do sprawdzenia Zgodnie z SOA #1 "u mnie dziala" Na plynnosc nie narzekam. Moze masz jakies procesy dzialajace w tle i zzerajace pamiec albo czas procesora. Poobserwuj system w "top" albo "htop" (yum install htop, "top" powinien byc standardowo zainstalowany chyba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Październik 13, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2011 Ogólnie dzieje się coś takiego, że minimlizujące się okienko w połowie animacji klatkuje i ogólnie wszystkie animacje są takie ociężałei klatkujące. Możliwe, że faktycznie jest to kwestia jakiś tam procesów, bo czasem wszystko bardzo zwalnia. Nie wiem jednak co można by z tym zrobić. Najwięcej pamięci zużywają Gnome-shell i Firefox, z nimi chyba raczej ni się nie zrobi, a reszta jest daleko w tyle. Jest też coś innego: Gdy przewijam strony internetowe często coś dzieje się nie tak i część strony się przesuwa, a część nie. Akapity wchodzą na siebie i żeby tekst dobrze się wyświetlił muszę go zaznaczyć i wtedy się poprawia. Zdaje mi się, że to może mieć coś wspólnego z tą niedołężnością animacji i może mieć to samo źródła ale może to zupełnie co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi