samson32 Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Witam, po zainstalowaniu fedory 15 XFCE (64-bit), aktualizacji i instalacji sterowników do nvidii po wybraniu systemu z menu bootowania pokazuje mi się taki komunikat: 3.377820 nouveau 0000:01:00.0: Invalid ROM contents 3.442002 [drm] nouveau 0000:01:00.0 Pointer to BIT loadval table 3.466347 [drm] nouveau 0000:01:00.0 0xD518 i2c wr failt -6 3.577547 [drm] nouveau 0000:01:00.0 PGRAPH: unsupported chipset, please report! Wynika z tego, że dotyczy to mojego chipsetu, ale jest to dziwne bo przed aktualizacją (sudo yum update) system normalnie się uruchamiał. Dane dotyczącego mojego chipsetu: Płyta Główna Producent ASUSTeK Computer Inc. Model N53SV Wersja 1.0 Dostawca Chipsetu Intel Model Chipsetu Sandy Bridge Rewizja Chipsetu 09 Dostawca mostka południowego Intel Model mostka południowego HM65 Rewizja mostka południowego 05 BIOS Marka American Megatrends Inc. Wersja N53SV.209 Data 02/10/2011 Mój laptop: Asus N53SV Grafika dedykowana: Geforce GT540M 1GB Grafika zintegrowana: Intel® HD Graphics 3000 Mógłby mi ktoś pomóc? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 W jaki sposób instalowales sterowniki nvidia? Poza tym czy jestes pewien, ze nie uruchamia sie grafika Intela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samson32 Napisano Październik 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 su -c "yum install akmod-nvidia" Wzialem to stad: Poradnik F15 kontrolka w laptopie pokazuje, ze jest uruchomiona grafika Gforce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Błąd zgłasza nouveau, a mówisz, że używasz zamkniętych sterowników. Coś tu nie pasuje. Usuń nouveau. Jeśli w czasie aktualizacji pojawił się nowy kernel to przebudowałeś moduł nvidia? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Troszeczke nizej w tym samym poradniku: Możliwe problemy: Konflikt za sterownikiem nouveau. Należy upewnić się czy w pliku /boot/grub/grub.conf w linii kernel dodany jest wpis rdblacklist=nouveau nouveau.modeset=0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Witam! Masz najprawdopodobniej przełączanie kart graficznych w technologii NVIDIA OPTIMUS. Dioda może być zapalana programowo,to że wskazuje na użycie Nvidia nie musi być prawdą. Pokaż jakie moduły masz załadowane. Najlepiej usuń sterowniki nvidia i zablokuj ładowanie nouveau to będziesz pracował na intelu. Są pewne rozwiązania pozwalające pracować na karcie dedykowanej lecz nie są oficjalnie wspierane. Pozdrawiam, andrew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samson32 Napisano Październik 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Blad zglasza nouveau, a mówisz, ze uzywasz zamknietych sterowników. Cos tu nie pasuje. Usun nouveau. Jesli w czasie aktualizacji pojawil sie nowy kernel to przebudowales modul nvidia? Jak moge usunac noveau? Mam uzyc live CD? Nie wiem czy sie pojawil nowy kernel, ale nie przbudowywalem modulu nvidi. Troszeczke nizej w tym samym poradniku: Mozliwe problemy: Konflikt za sterownikiem nouveau. Nalezy upewnic sie czy w pliku /boot/grub/grub.conf w linii kernel dodany jest wpis rdblacklist=nouveau nouveau.modeset=0 Niestety nie upewnilem sie i to chyba byl blad. Zmienic to teraz z poziomu live CD? Witam! Masz najprawdopodobniej przelaczanie kart graficznych w technologii NVIDIA OPTIMUS. Dioda moze byc zapalana programowo,to ze wskazuje na uzycie Nvidia nie musi byc prawda. Pokaz jakie moduly masz zaladowane. Najlepiej usun sterowniki nvidia i zablokuj ladowanie nouveau to bedziesz pracowal na intelu. Sa pewne rozwiazania pozwalajace pracowac na karcie dedykowanej lecz nie sa oficjalnie wspierane. Pozdrawiam, andrew Tak zgadza sie mam NVIDIA OPTIMUS. Gdzie moge zobaczyc jakie moduly sa zaladowane i jak skoro nie moge wejsc na fedore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 .... po wybraniu systemu z menu bootowania .... Nie uruchamia się też w trybie tekstowym po dopisaniu 3 do linijki z gruba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Nvidia Optimus nie dziala z wlasnosciowymi sterownikami Nvidii tak jak klasyczna karta graficzna. Musisz uzywac specjalnego programu do odpalania aplikacji, zeby mogly uzywac karty nvidii a nie intelowskiej. Odinstaluj kmody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Podobno działa, chociaż nie mam laptopa z podwójną kartą. Zresztą wyżej napisał, że przed aktualizacją działało. Nawet można się przełączać tylko wymaga to użycia Bumblebee https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Na pewno działa! Testowałem to rozwiązanie jak jeszcze było w powijakach, nie było skryptów instalacyjnych, opisów jak skonfigurować itd. Ponieważ komp jest praktycznie do pracy biurowej to zostałem przy intelu wyłączając tylko nvidię by nie robiła za grzałkę. thof dzięki za linka, może jeszcze wrócę do prób. BTW. Kupując następnego lapka zabrałem ze sobą LiveCD, aby zobaczyć co siedzi w środku, bo nie wszystkie kompy miały wówczas naklejkę lub opis, że zawierają Nvidia Optimus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 BTW. Kupując następnego lapka zabrałem ze sobą LiveCD, aby zobaczyć co siedzi w środku, bo nie wszystkie kompy miały wówczas naklejkę lub opis, że zawierają Nvidia Optimus. Nawet nie trzeba aż tak się fatygować. Wystarczy model procesora, żeby sprawdzić czy ma zintegrowaną intelowską grafikę http://www.intel.com/pl_pl/consumer/Products/Processors/compare-processors.htm (zdecydowana większość ma). Jeśli w opisie można znaleźć kartę graficzną innego producenta to na pewno mamy do czynienia z Nvidia Optimus lub AMD Dynamic Switchable Graphics. W większości sklepów nie pozwalają na odpalenie livecd niestety. Ale nie ma co się dziwić. Ludzie, którzy żyją ze świadomością istnienia jednego systemu operacyjnego, zachowują się jakby byli pod ciągłym ostrzałem wirusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Nawet nie trzeba aż tak się fatygować. Wystarczy model procesora, żeby sprawdzić czy ma zintegrowaną intelowską grafikę http://www.intel.com/pl_pl/consumer/Products/Processors/compare-processors.htm (zdecydowana większość ma). Jeśli w opisie można znaleźć kartę graficzną innego producenta to na pewno mamy do czynienia z Nvidia Optimus lub AMD Dynamic Switchable Graphics. Niestety nie masz racji. Według opisu procesora w lapku syna (i5 480M) powinien mieć ( i pewno ma) zintegrowaną grafikę lecz jest ona w jakiś trwały sposób zablokowana i niedostępna z poziomu softu (również Biosu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samson32 Napisano Październik 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 Odinstalowalem nvidie (sudo yum remove akmod-nvidia). Nie wiem tylko jak wylaczyc ladowanie nouveau. Próbowalem m.in. Dodanie do /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf blacklist nouveau options nouveau modeset=0 Brak reakcji, ten sam blad. /boot/grub/grub.conf w linii kernel dodany jest wpis rdblacklist=nouveau nouveau.modeset=0 Laduje sie graficznie biale logo fedory, a gdy juz sie pojawi przechodzi do trybu tekstowego gdzie jest pelno wpisów, ostatni z nich: Starting Wait for Plymouth Boot Screen to Quit... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2011 To jak odinstalujesz sterownik nvidii i zablokujesz nouveau to niby na jakim sterowniku chcesz odpalic pulpit. Mozesz przelaczac sie miedzy kartami z poziomu biosu? Log /var/log/Xorg.0.log powinien dac jednoznaczna odpowiedz na pytanie, która karta dziala. Wedlug opisu procesora w lapku syna (i5 480M) powinien miec ( i pewno ma) zintegrowana grafike lecz jest ona w jakis trwaly sposób zablokowana i niedostepna z poziomu softu (równiez Biosu). Ale jednak jest. Na windowsie tez nie mozna odpalic drugiej karty? Jaki producent wypuszcza takie buble? Pewnie Samsung. Przeciez na grafice intela bateria wytrzyma przynajmniej 30% czasu dluzej, wiec nie widze najmniejszego sensu blokowania programowego w ten sposób. EDIT: chociaz z drugiej strony to nvidia dostarcza technologie Optimus i byc moze w tanszym sprzecie nie jest "montowana" (nie mam pojecia czy to rozwiazanie czysto programowe czy sprzetowe, ale raczej to drugie). Jednak i5 to nie jest ekonomiczny model, juz bardziej i3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi