SeeM Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 Podczas wpisywania nazw programów dzieje sie dziwna rzecz. Jesli wpisze szybko "audac", to pokaze sie audacity. Jesli wpisze "a", to Gnome sie wiesza. Mozna tylko poruszac kursorem i przelaczyc sie na konsole. Shell zjada wówczas 100% CPU i nie da sie go skilowac. Tak samo dzieje sie, gdy wpisze "s". Pomyslalem, ze to moze przez nazwe jakiegos starego pliku na "a", lub "s", którego nazwa jest zapisana jakims dziwnym kodowaniem i Shell sobie z tym nie radzi. Mialem racje. Po usunieciu konfiguracji Gnoma (skasowalem .config, .local i inne katalogi) wyszukiwaniem dzialalo dobrze. Dopóki w koncu nie otworzylem tego pliku na "a" i Shell go sobie zapamietal. Gnome na jakies konkretne pliki reaguje jak rycerze "ni". Jak mozna te pliki znalezc? edit: Mam troche czasu i sprawdzam sobie kolejne litery alfabetu. "m" i "k" tez powoduja ten problem. Oczywiscie w katalogu domowym (nawet poza ustawieniami programów, po prostu w swoich plikach) mam bardzo duzo plików na "a", ale czy to moze byc az taki problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 (edytowane) Rzeczywiscie... w 15-stce tego nie mialem, a troche bawilem sie ta desktopowa wyszukiwarka. Teraz posluguje sie Search for Files, wiec zawiesilem sobie system dopiero po przeczytaniu... To mi wyglada na jakis bug, a za wyszukiwarke odpowiadaja: ../js/ui/viewSelector.js oraz ../js/ui/searchDisplay.js - przynajmniej tak bylo w gnome 3.0 ** Zainstalowalem na próbe Zeitgeist extension, pamietalem, ze podczas testu nie bylo problemów. I dziala. Edytowane Październik 15, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 Rzeczywiście... w 15-stce tego nie miałem, a trochę bawiłem się tą desktopową wyszukiwarką. Teraz posluguję się Search for Files, więc zawiesiłem sobie system dopiero po przeczytaniu... Co to "search for files"? Może ułatwi mi pracę dopóki czegoś nie wymyślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 (edytowane) Mnn, nie wiem jaki jest polski odpowiednik. U mnie w Accessories :patrz ** aha: Akcesoria/ Wyszukiwanie plików Edytowane Październik 15, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 A to nie jest przypadkiem związane z wolnym dyskiem? Ja mam na Archu Gnome 3.2 i nie mam takich problemów. Pliki na dowolną literę są wyszukiwane bez większych opóźnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 A to nie jest przypadkiem związane z wolnym dyskiem? Ja mam na Archu Gnome 3.2 i nie mam takich problemów. Pliki na dowolną literę są wyszukiwane bez większych opóźnień. Chyba nie (; ponad 170 GB wolne. I to nie opóźnienia, a totalny freeze. Słyszałem głos z transmisji, ale jedynym wyjściem było zresetowanie. I te same pojedyncze litery... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 To widać, że bug w Fedorze. Na bugzilla.redhat.com jeszcze nikt nie zgłosił? Jak jeszcze szukacie to może być też to jakoś powiązane z locale, spróbujcie przełączyć się na chwilę na domyślny, angielski język. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 (edytowane) Ja mam angielski plus polska klawiatura. Jak wspomnialem zawiesza sie wylacznie w wyszukiwarce desktopowej, po instalacji Zeitgeist, czy w Wyszukiwarce Plików, wszystko dziala sprawnie. Edytowane Październik 15, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 A to nie jest przypadkiem związane z wolnym dyskiem? Chyba nie (; ponad 170 GB wolne. Eeee... thofowi chyba chodziło o szybkość odczytu dysku że jest wolny, a nie że ma mało wolnego miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 (edytowane) Eeee... thofowi chyba chodzilo o szybkosc odczytu dysku ze jest wolny, a nie ze ma malo wolnego miejsca Nawet mi to do glowy nie przyszlo LOL , moze dlatego, ze laptop nie ma roku. (SATA 7200rpm HD) Edytowane Październik 15, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 Jasne, że o szybkość odczytu i przede wszystkim czas dostępu do sektorów, ale jak odpisałeś, że zamarza to już się tego nie czepiałem. Z tego co zauważyłem to po uruchomieniu komputera zawsze przy pierwszym dostępie do Activities i próbie wyszukania czegoś dysk mocno pracuje. To, że masz laptopa od roku nic nie znaczy, jeśli używasz rotacyjnego dysku twardego. To chyba ostatni mechaniczny komponent jaki jest montowany we współczesnych komputerach i stanowi ogromne ograniczenie w postaci wąskiego gardła ( http://en.wikipedia.org/wiki/Bottleneck ). Ten mechanizm Gnome chyba został napisany z myślą o pamięci flash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 To, ze masz laptopa od roku nic nie znaczy [...] Ten mechanizm Gnome chyba zostal napisany z mysla o pamieci flash. Fajnie. Jak do takiego laptopa wlozyc dysk flash? Bo tez by mi sie przydal do uzywania Shella. Gdyby ktos jeszcze trafil na ten problem, to niech sie odezwie na Bugzilli #746403. https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=746403 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 Nawet mi to do głowy nie przyszło LOL , może dlatego, że laptop nie ma roku. (SATA 7200rpm HD) Dalej nie rozumiesz. Sprawdź hdparm -tT /dev/sda i inne dyski jeśli też masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 Dalej nie rozumiesz. Sprawdz hdparm -tT /dev/sda i inne dyski jesli tez masz. W miedzyczasie sprawdzilem na Ubuntu 11.10 przestawionego na Gnome 3.2 i wszystko dziala bezproblemowo. /dev/sda: Timing cached reads: 2882 MB in 2.00 seconds = 1442.25 MB/sec Timing buffered disk reads: 240 MB in 3.00 seconds = 79.88 MB/sec takori@ubuntu:~$ Fedora 16: /dev/sda: Timing cached reads: 2856 MB in 2.00 seconds = 1429.81 MB/sec Timing buffered disk reads: 240 MB in 3.01 seconds = 79.67 MB/sec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 Fajnie. Jak do takiego laptopa wlozyc dysk flash? Bo tez by mi sie przydal do uzywania Shella. SSD http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_driveNa jednym laptopie mam dysk SSD, a na drugim zwykly twardy dysk i róznica jest ogromna przy wpisywaniu czegokolwiek w ta wyszukiwarke shellowa. EDIT: KDE ma swojego demona, który skanuje zawartosc dysku w czasie wolnym, a Gnome wyglada na to, ze nie ma nic takiego i przeszukuje na zadanie. Oczywiscie wspomaga sie mechanizmem cache, ale na klasycznych dyskach twardych czas przeszukiwania i tak trudno zaakceptowac w codziennej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi