Skocz do zawartości

Fedora 15 64Bit, Sterownik Broadclom 4313, Acer Aspire One 722 - Problem

zybex_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

próbuję uruchomić wifi na moim nowym netku Acer Aspire One 722-C52kk, system Fedora 15 32/64 (desperacja),

wifi na układzie Broadcom 4313, 0x14e40 x4727 - montowanym również w Dellu 1501

Co zrobiłem do tej pory?

1. Instalowałem pakiety broadcom-wl, kmod-wl jak również akmod-wl

w efekcie NM widzi kartę, rozpoznaje sieci, prosi grzecznie o hasło, po wpisaniu hasła zwiecha - totalna

2. Odinstalowałem gotowce i ściągnąłem ze strony broadcoma ( http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php )

paczkę do kompilacji, niestety kompilacja kończy się klasyczną d*pą:

[root@dupatorek hybrid_wl]# make
KBUILD_NOPEDANTIC=1 make -C /lib/modules/`uname -r`/build M=`pwd`
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.40.6-0.fc15.x86_64'
 CC [M]  /home/zybex/Pobrane/hybrid_wl/src/wl/sys/wl_linux.o
/home/zybex/Pobrane/hybrid_wl/src/wl/sys/wl_linux.c: In function ‘wl_attach’:
/home/zybex/Pobrane/hybrid_wl/src/wl/sys/wl_linux.c:485:3: error: implicit declaration of function ‘init_MUTEX’ [-Werror=implicit-function-declaration]
cc1: some warnings being treated as errors

make[2]: *** [/home/zybex/Pobrane/hybrid_wl/src/wl/sys/wl_linux.o] Błąd 1
make[1]: *** [_module_/home/zybex/Pobrane/hybrid_wl] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.40.6-0.fc15.x86_64'
make: *** [all] Błąd 2
[root@dupatorek hybrid_wl]#

dysponuję stosownym kernel-devel i kernel-headers

w akcie desperacji ściągnąłem rpemy z ATrpms

, też kiszka - w momencie podłączenia do AP - system staje.

lspci

[root@dupatorek hybrid_wl]# lspci 
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 14h Processor Root Complex
00:01.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Device 9804
00:01.1 Audio device: ATI Technologies Inc Wrestler HDMI Audio [Radeon HD 6250/6310]
00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI mode]
00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 42)
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller (rev 40)
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge (rev 40)
00:15.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
00:15.2 PCI bridge: ATI Technologies Inc Device 43a2
00:15.3 PCI bridge: ATI Technologies Inc Device 43a3
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 0 (rev 43)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 6
00:18.6 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 5
00:18.7 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 7
06:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8152 v2.0 Fast Ethernet (rev c1)
07:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
[root@dupatorek hybrid_wl]#

lsmod:

[root@dupatorek hybrid_wl]# lsmod | grep wl
wl                   1960208  0 
lib80211                4999  2 wl,lib80211_crypt_tkip

Podkreślam że testy wykonywałem zarówno na F15 32 jak i 64 bit, testowałem też Ubuntu jakiśjebniętyzwierzak - bezskutecznie.

Działa Lan ( na atherosie ), jakaś usbowa karta realteka RT73, i blutuf. Preinstalowany W7 HP 64bit oczywiście śmigał bez problemu - ale wszyscy wiemy że to efekt szatańskiej polityki marketingowej MS.

Help me Obi Wan Kenobi...

Ja udalo Ci sie zainstalowac dzialajacy sterownik kmod-wl to przy nim bym zostal i spróbowal znalezc przyczyne, dlaczego system sie wiesza. Na razie wyglada na to, ze NM zawodzi, wiec mozesz spróbowac polaczyc sie klasycznie z uzyciem ifconfig, iwconfig, dhcpcd. Mozesz tez uzyc innego menedzera sieciowego, np. wicd.

No i logi, co sie dzieje z kernelem w momencie nawiazywania polaczenia, ze po jakims czasie sie wiesza.

EDIT: Spróbuj tez na chwile otworzyc siec lub zmienic zabezpieczenie na WEP. Moze ten sterownik ma jakis problem z wpa_supplicant na tej karcie.

EDIT2: Kupiles netbooka calkowicie odpartego na technologii AMD z mysla o linuksie? Hardkor z Ciebie ;)

Mozesz jeszcze próbowac ndiswrapper. Jest w repo Rpmfusion.

Skopiuj sterowniki z Windows do Linuksa. Konkretnie chodzi o plik firmware, który nie mam pojecia gdzie jest, ale czesto ma rozszerzenie .usb, albo jest w katalogu o nazwie firmware.

Potem cztery polecenia:

ndiswrapper -i /sciezka/do/firmware
ndiswrapper -m
ndiswrapper -l
modprobe ndiswrapper

i zajrzyj do NetworkManager.

Plik firmware musi byc caly czas na dysku. Jak go trzymam w /root/firmware-wifi, zeby przypadkowo nie usunac.

Witam,

problem błędu kompilacji odpada, na stronie broadcoma jest patch - niestety problem zawieszania dalej występuje.

co do wicd to też próbowałem, bez sukcesów.

Też mam wątpliwości co do wpasupplicanta, co do ndiswrappera to jeszcze nie próbowałem.

Netboka kupiłem bo był w promocji za 999 zł ;) .

Będę żłobił temat w ciągu dnia, wieczorem dam znac co i jak.

Cały czas licze na sugestie.

Ehh działało i przestało.

Będąc "na robocie" u jednego z moich klientów postanowiłem nie marnować czasu i zrobić sobie reinstalkę na czysto - tip/top.

Doświadczony wcześniejszymi experymentami nie instalowałem NM tylko wicd.

Niestety d*pa, netbook jak się wieszał tak się wiesza i dodatkowo gorączkuje tak do 90 stopni, średnio 75 stopni.

w logach pojawiło się takie cóś:

Oct 18 20:01:06 dupatorek NetworkManager[705]: <error> [1318960866.982435] [nm-device-wifi.c:3081] real_update_
permanent_hw_address(): (eth1): unable to read permanent MAC address (error 0)

;O - nie może odczytać MAC ? WTF.

No nic szukam dalej - ale jak do czwartku nie rozwiążę problemu to spadam na W7 bo od piątku muszę mieć maszynę do roboty

Ktoś wcześniej pisał o netbooku na tej platformie od AMD. Wtedy problemy dotyczyły bardziej samego wyświetlania. 75 stopni jak na takie małe urządzenie i układ low voltage (czy nawet ultra low voltage) to bardzo dużo i nic dziwnego, że komputer się wiesza. Czuję, że szału nie będzie i jeszcze długo będziesz miał problemy z tym netbookiem pod linuksem.

1000 zł to wcale nie tak tanio. Dziwi mnie, że jako długoletni linuksiarz tak zaryzykowałeś.