GothicBezimienny Napisano Październik 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2011 Witam, po pierwsze jestem laikiem w kwestii Linuxa. Zainstalowałem fedorę 15, mam też Windowsa 7. Mam neostrade tp z liveboxem. I tu moje pytanie jak zrobic by działał mi internet na fedorze, na windowsie normalnie się łacze bez problemów a na linuxie nie wiem jak sie połączyć z tą siecią. Z góry dzięki za pomoc. Oczywiście szukałem podobnego tematu ale większosc były za stare i nie zbyt jasne dla mnie. I prosił bym o bardzo proste wytłumaczenie jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2011 → Opis na naszej wiki ? [EDIT] A jesli potrzebujesz jakies pomocy, to najpierw napisz czym dysponujesz (np. model) oraz z czym konkretnie masz problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość alkuzad(not logged) Napisano Październik 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2011 Linux to nie darmowy Windows -pamietaj o tym. Prawdopodobnie brak sterow do wifi i nie ma polaczenia sieciowego (Stery do wifi sa tzw. zamknietymi programami - nie mozemy zobaczyc ich kodu zrodlowego - dlatego duzo distr ich nie ma w standardzie) I mylisz sie - temat walkowany jest baaaardzo czesto. Rozwiazanie ? Wpiac kabel, zrobic najpierw update calego systemu, potem doinstalowac repo rpmfusion i zainstalowac sterowniki wifi. Wszystko jest na Wiki/Poradniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GothicBezimienny Napisano Październik 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2011 Dobrze ale pisze by sciagnac Firmware, dla livebox to bedzie który? bo moim zdaniem sa to wersje do zupelnie innych modemów. Naprawde szukalem i porostu nie znalazlem zrozumialego dla mnie wytlumaczenie, ta strone tez znalazlem ale wlasnie mam i mialem taka watpliwosc jaka napisalem linijke wyzej. Bede wdzieczny za dalsze instrukcje Model modemu: Sagem Livebox F@st 3202 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2011 "Dalsze instrukcje" już otrzymałeś. Sprawdziłeś Poradnik? Masz zainstalowane i włączone repozytoria (oba! free i nonfree) RPM Fusion? Masz zaktualizowany system? Zapytałeś się na forum linnet jak wygląda sytuacja w przypadku Twojego modemu? Nie licz na instrukcję krok po kroku, chyba że trafisz na kogoś kto ma identyczny modem i nadmiar czasu na napisanie przewodnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2011 Przecież livebox to jest router (a właściwie to pseudorouter), więc łączysz się z nim za pomocą karty sieciowe przewodowej lub bezprzewodowej. Router działa niezależnie od systemu, bo to zewnętrzne urządzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GothicBezimienny Napisano Październik 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2011 Przeciez livebox to jest router (a wlasciwie to pseudorouter), wiec laczysz sie z nim za pomoca karty sieciowe przewodowej lub bezprzewodowej. Router dziala niezaleznie od systemu, bo to zewnetrzne urzadzenie. Dobrze teraz z tego co zauwazylem nie czyta mi karty sieciowej choc na windows wszystko dziala, zainstalowalem sterowniki do niej i tak nic nie pomoglo:/ moja karta sieciowa to : Intel Centrino Wireless-N 130 #2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2011 Czyli problem jest z karta bezprzewodowa. Po co instalowales cokolwiek, kiedy sterownik jest w jadrze (od 2.6.37) i nie mam potrzeby mieszania w systemie? Podejscie przeniesione z Windowsa, ze do kazdego urzadzenia potrzebny jest zewnetrzny sterownik jest zle i stad Twoje problemy. Napisz co do tej pory zrobiles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GothicBezimienny Napisano Październik 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2011 Pisałem że jestem kompletnie zielony dlatego nie mam pojecia ze coś jest lub nie ma w tym jądrze. Oprócz instalowania serowników nic więcej nie zrobiłem bo nie mialem pomysłu. Nie czytam mi tej karty, wiec powiedz mi jak zrobić by zaczeło ją widzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2011 Jakich sterowników? Skąd je wziąłeś i jak zainstalowałeś? Opisz krok po kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GothicBezimienny Napisano Listopad 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2011 (edytowane) Dobra z tym jakos juz sobie poradzilem sobie. Edytowane Listopad 1, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2011 Jeden watek - jeden problem. Fragment dot. 2. problemu usunalem z Twojego posta. Milo jest kiedy ktos sobie poradzi i opisze w jaki sposób tego dokonal w razie gdyby innym sie cos podobnego przytrafilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GothicBezimienny Napisano Listopad 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2011 Jeden wątek - jeden problem. Fragment dot. 2. problemu usunąłem z Twojego posta. Miło jest kiedy ktoś sobie poradzi i opisze w jaki sposób tego dokonał w razie gdyby innym się coś podobnego przytrafiło. Chciałbym, ale nawet bym chyba nie potrafił tego drugi raz opisać, moje postępy wzięły się od pewnej strony, nie wiem czy moge podać jej ogólny adres na tym forum. Ale moja rada wpisać w google słowa jaki linux Jak dojde rok po kroku jak to zrobiłem i nie zapomnę to wstawię bo po co wstawiać coś co może nie wyjaśnić problemu. To mam założyć drugi temat^^ jak uważasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Ogólny adres jest powszechnie znany i podany na naszej wiki w poradniku jako źródło do szukania pomocy. jak uważasz A jak napisałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi