Jump to content

Problemy Z Konfiguracją Interfejsów W F12

tombog
 Share

Recommended Posts

Witam. Od dluzszego czasu z powodzeniem korzystam z serwerka postawionego na Fedorze 5. W zasadzie nie mam do niego zastrzezen, ale korzystajac z wolnego czasu postawilem obok serwer na Fedorze 12, no i sie zaczelo ;). Problemów sporo, ale po kolei.

Podczas instalacji systemu dokonalem wstepnej konfiguracji interfejsów, ale jak to w zyciu bywa zycie wymusilo wprowadzenie zmian. Teoretycznie dane do prawidlowej konfiguracji znajduja sie w plikach /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ethX, gdzie X to numer interfejsu. W praktyce jednak jedynie adres IP przydziela sie prawidlowo, reszta jakby nie miala najmniejszego znaczenia.

Gdzies wyczytalem, ze fedora przydziela wartosci maski i broadcastu na podstawie podanego adresu IP w zaleznosci od uzytej klasy, w sposób domyslny dla danej klasy. Tak sie jednak sklada, ze ja chce uzyc tych parametrów z innymi wartosciami. Zmiana ich w plikach konfiguracyjnych recznie nie powoduje przypisania ich do interfejsu. Przypisanie ich za pomoca ifconfig oczywiscie dziala, ale to nietrwale przypisanie.

Chcialbym przypisac takie dane:

IPADDR: 192.168.11.200

NETMASK: 255.255.128.0

BROADCAST: 192.168.127.255

a uparcie laduja sie takie:

IPADDR: 192.168.11.200

NETMASK: 255.255.255.0

BROADCAST: 192.168.11.255

Czy ktos wie dlaczego tak sie dzieje ? Jak zmusic interfejsy do pracy z moimi danymi ? Dlaczego zmiany wprowadzane w plikach konfiguracyjnych nie przenosza sie na rzeczywiste wartosci na interfejsach ?

Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczny, bo F12 stoi juz sobie kilka miesiecy i tak co chwila podchodze do tematu, ale nijak nie moge go ugryzc ;).

Pokaż całą zawartość pliku ifcfg-ethX. Może tam jakieś dodatkowe parametry są ustawione, chociaż szczerze mówiąc nie wiem, który z nich mógłby tak mieszać.

Próbowałeś ustawić konfigurację ręcznie przez "ifconfig"? Albo przez system-config-network?

Tak, uzywalem ifconfig i do resetu ustawienia sa przypisywane do interfejsu. Z pliku niestety nie. Oto zawartosc ifcfg-eth2

# Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+
DEVICE=eth2
HWADDR=74:EA:3A:80:94:A5
ONBOOT=yes
IPADDR=192.168.11.200
BOOTPROTO=none
NETMASK=255.255.128.0
BROADCAST=192.168.127.255
DNS2=208.67.202.202
TYPE=Ethernet
DNS1=208.67.222.222
IPV6INIT=no
USERCTL=no
PREFIX=24
NAME="System eth2"
UUID=5fb06bd0-0bb0-7ffb-45f1-d6edd65f3e03

Kurcze, nie pamietam juz dokladnie, ale sprawdzilbym ten PREFIX=24. Moze cos mi sie zle przypomina, ale ten parametr ma chyba wplyw na maske, a jesli tak, to i na reszte problemu.

Moze testowo usun go z pliku.

[EDIT]

A nie masz uruchomionej uslugi "network" i jednoczesnie "NetworkManager"?

Sprawdz

chkconfig --list | grep [nN]etwork

[EDIT2]

Chyba dobrze mi sie kojarzy ten PREFIX. Nadpisuje NETMASK. Cos jak opis sieci 192.168.11.0/24? :unsure:

Tu dwa slowa

Edited by WalDo
  • Upvote 1

[root@tombog01 ~]# chkconfig --list | grep [nN]etwork
NetworkManager  0:wyłączone     1:wyłączone     2:włączone      3:włączone      4:włączone      5:włączone      6:wyłączone
network         0:wyłączone     1:wyłączone     2:wyłączone     3:wyłączone     4:wyłączone     5:wyłączone     6:wyłączone

Co do PREFIX=24 to jego usunięcie skończyło się wysypaniem ciekawych komunikatów przy starcie systemu, tuż po "login:"

r8169: etho: link is not ready 
r8169: _rename: link down
ADDRCONF(NETDEV_UP): _rename: link is not ready
r8169: eth2: link up
r8169: eth2: link up
eth3: link down
ADDRCONF(NETDEV_UP): eth3 link is not ready
eth1: link down
ADDRCONF(NETDEV_UP): eth1 link is not ready

Zmieniłem więc w pliku wartość PREFIX na 17. Wysypało te same komunikaty, ale interfejs przyjął parametry wpisane do pliku :). Wygląda na to, że pomogła zmiana wartości parametru PREFIX. Zmieniłem ponownie na PREFIX=24. Komunikaty zniknęły. parametry interfejsu niewłaściwe. Zmieniłem znowu na PREFIX=17. Komunikaty wypluło, ale tym razem przed "login:". Interfejs skonfigurowany prawidłowo i wygląda na to, że działa.

Martwi mnie jednak ten powyższy wysyp. Wcześniej go nie było. Podłączyłem pozostałe interfejsy do sieci i zyskały w wysypie status "link up" :). Wygląda więc na to, że to zwykły wysyp informujący o statusie interfejsu. Czemu jednak ma związek z wartością PREFIX ? Pytanie w kosmos ;). W każdym razie dzięki za pomoc :).

Jeszcze raz, bo moze przeoczyles moje "edytki" powyzej - usun NETWORK= NETMASK=... moze to wplynie równiez na brak bledów przy starcie.

Dlaczego PREFIX a nie NETWORK NETMASK to nie wiem, ale w tym linku co podalem wyzej gosc pisze, ze w F12 PREFIX jest preferowany a NETWORK NETMASK raczej w fazie "deprecated".

Wazne ze dziala ;)

SeeM, po wylaczeniu Network Menager i wlaczeniu Network (bylo wylaczone) sytuacja jakby wrócila do normy. Wywalilem PREFIX z plików i wszystkie paramerty zaczely sie ladowac do interfejsu. Przy dalszych jednak doswiadczeniach (lubie wnikac) wlaczylem NM razem z Network i tez wszystko lata. Wyglada wiec na to, ze nie NM przeszkadal, a brak Network bylo glówna przyczyna. Tak mi sie wydaje przynajmniej :).

WalDo, Nie mam NETWORK w plikach, wiec nie moge go wywalic ;).

Zauwazylem tez, ze faktycznie PREFIX ma przewage nad NETMASK.Zmiana wartosci pierwszego parametru, powoduje natychmiastowa zmiane w interfejsie, natomiast drugi praktycznie nie dziala.