mordzik Napisano Listopad 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Witam moze najpierw zaczne od specyfikacji laptopa 00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [siS] 671MX 00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [siS] PCI-to-PCI bridge 00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [siS] SiS968 [MuTIOL Media IO] (rev 01) 00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [siS] 5513 [iDE] (rev 01) 00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [siS] USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [siS] USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [siS] USB 2.0 Controller 00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [siS] 191 Gigabit Ethernet Adapter (rev 02) 00:05.0 IDE interface: Silicon Integrated Systems [siS] SATA Controller / IDE mode (rev 03) 00:06.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [siS] PCI-to-PCI bridge 00:07.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [siS] PCI-to-PCI bridge 00:0f.0 Audio device: Silicon Integrated Systems [siS] Azalia Audio Controller 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G96 [GeForce GT 130M] (rev a1) 02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01) I glowny problem jest w tym ze podczas instalacji systemu instalka laduje sie i dostaje poprostu zwany grey screen. I nic wiecej sie nie dzieje kiedys mialem to samo z F12/13/14/15 i pomagalo noacpi lecz gdy to wylacze to nie posiadam wiekszosci klawiszy na laptop glownie do podciszania. Dokladnie takich rzeczy i glownie prawie kazdy system nie instaluje sie ostatnio udalo mi sie opensuse zaladowac lecz ten system do mnie nie przemawia. Testowlem cos z debianem moze byc ale bardziej mi sie podoba fedora nie wiem czemu poprostu tak jest i chcialbym ja uzytkowac na lapie ale nie mam jak. Czy wie ktos co moze byc nie tak ?. Jak bedzie trzeba to porobie wiecej rzeczy by to zdiagnozowac lecz musiscie podpowiedziec co i jak sprawdzic ja jestem troche laikiem jezeli chodzi o linuxa jeszcze ale nie bylo rzeczy ktorej bym nie zrobil 1 rzecza jaka spotkalem to jest wlasnie problem z instalacja fedory czytalem gdzies ze o ma byc naprawione kiedy wyjdzie nowy kernel lecz czy tak bedzie to nie mam pojecia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Ściągnąłeś instalkę na DVD, czy Live? Instalator w Live jest taki sam, a można więcej pokombinować z jego uruchomieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordzik Napisano Listopad 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Narazie bawilem sie instalka DVD z 16 lecz z poprzednimi wersjami nawet sie nie bootowaly wersje live z plyty/pendrive za kazdym razem grey screen byldopiero jak dodalem do rozruchu noacpi to uruchamialo sie normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 [OFFTOPIC] Bardzo proszę żebyś zaczął korzystać ze znaków przestankowych dostępnych w języku polskim. W szczególności kropka, przecinek, średnik i kilka innych. Szczególnie przecinek ułatwia zrozumienie wpisu. Warto też pamiętać kiedy używa się zaimka "żaden" a kiedy "każdy" np. "żaden system mi się nie instaluje" a nie "każdy system mi się nie instaluje". Do tego ogólnie gramatyka i sensowność zdania: "Dokladnie takich rzeczy i glownie prawie [...]". Wkurza, utrudnia czytanie, zniechęca do niesienia pomocy. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordzik Napisano Listopad 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Dokładnie chodzi o ten błąd IMA: No TPM chip found, activating TPM bypass!. I juz na tym instalka rozruch stoi i nie rusza. Jedynie jeżeli dam noacpi to uruchomi się lecz wtedy nie działają mi klawisze do obsługi volume i parę innych użytecznych rzeczy. Probowalem także odpalić dodając to lecz także nie pomogło. tpm_tis.interrupts=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordzik Napisano Listopad 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 Próbowane na Live CD / DvD / Netinst. Ciągle to samo kiedy Debiana odpalam i się instaluje bez problemu. Jedynie debian i opensuse chodzi na tym laptopie bo każdy inny Linux nie chce się uruchomić przez TPM którego ten laptop nie posiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Listopad 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 Co to za laptop? Możesz podać model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordzik Napisano Listopad 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 ASUS N90SV Dokladniej to jest model Asus N90SV-UZ022K http://pl.asus.com/Notebooks/Multimedia_Entertainment/N90Sv/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Listopad 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 A próbowałeś dopisywać takie parametry: rdblacklist=nouveau nouveau.modeset=0 lub/i vga=vesa video=vesa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordzik Napisano Listopad 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 jeszcze nie spróbuje to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordzik Napisano Listopad 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 Caly czas to samo IMA: No TPM chip found, activating TPM bypass!. Próbowalem Jeszcze cos takiego notsc tpm_tis.itpm=1 Lecz to samo. Ale jezeli zrobie noacpi jak napisalem wyzej to idzie dalej i dziala, lecz wtedy nie dzialaja mi klawisze dodatkowe . Juz mi rece opadaja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Listopad 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 Moze usun parametr: quiet? Bedzie wiecej komunikatów. Spróbuj jeszcze ten parametr: tpm_tis.itpm=1, choc nie wiem czy zadziala, bo prawdopodobnie trzeba miec specjalnie spatchowany kernel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordzik Napisano Listopad 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 własnie ostatni komunikat jaki dostaje przy wywalonym quiet to jest IMA: No TPM chip found, activating TPM bypass!. . I nic więcej nie idzie. Dokladnie ostatni komunikat wyglada tak [ 2.709161] IMA: No TPM chip found, Activating TPM-bypass! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Listopad 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 wlasnie ostatni komunikat jaki dostaje przy wywalonym quiet to jest IMA: No TPM chip found, activating TPM bypass!. . I nic wiecej nie idzie. A próbowales tak czekac z 10 min? Spotkalem siez 3 wersjami tego parametru: tpm_tis.interrupts=0 tpm_tis.interrupt=0 tis_tpm.interrupt=0 Moze jeszcze ten przetestuj: notsc tpm_tis.itpm=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordzik Napisano Listopad 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2011 Kiedyś go tak postawiłem na 12h i dalej stało na tym. Tylko wtedy to była F15. Lecz nie kreci napędem niczym porostu jakby dostał freeza tylko mruga podłoga _ Wszystkie te komendy wpisane ten sam wynik TPM bypass i koniec. To co jest kurde nie tak ze fedora ubuntu mint i większość linuxow nie chodzi a debian i opensuse bez problemu chodzą. Pewnego czasu na starym łapie który się opalił chodziła fedora supper system i go nie mogę mieć na tym lapie nosz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi