fuks Napisano Listopad 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2011 Ściągnąłem sobie instalkę fedory 15, nagrałem na płytę, odpaliłem live cd, system wczytywał się dosyć długo po czym ukazała się przede mną niebiesko-granatowy obraz pełny graficznych artefaktów, na tyle pełny, iż nie idzie nic uruchomić, wiem tylko tyle że są jakieś dwa panele po bokach. Co może być przyczyną błędów? Co zrobić aby uruchamiała się w porządku? Mam laptopa z geforcem 7300. EDIT: chodzi mi o Fedorę 15, a nie 16. Udało mi się ją zainstalować w trybie graficznym basic, podczas uruchamiania wyskakuje mi info, że są problemy z moją grafą i jet uruchamiany fallback mode. Czy da się jakoś uruchomić tryb normalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2011 Standardowy sterownik Nouveau nie radzi sobie jeszcze ze wszystkimi kartami, dlatego powinieneś spróbować własnościowego http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marosg Napisano Listopad 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 Jeżeli nie uda się ze sterownikiem to pozostaje Ci zmiana środowiska graficznego. Przerabiałem to (m.in. Thof starał się pomóc) na Intelu i mimo alternatywnego sterownika intelowskiego i różnych kombinacji (np. grzebanie w xorg.conf celem polepszenia i uzyskania lepszych osiągów) nie udało się uzyskać akceleracji by zadowoliło to Gnome Shell. Prawdopodobnie jeżeli F15 lub F16 w już wersji Live wskakuje na fallback to szanse na uruchomienie w trybie normalnym są bardzo małe. W moim wypadku zaszła konieczność zmiany środowiska. Zawsze możesz czekać na F17 jak to Thof podpowiedział. Życzę sukcesu oby się udało wbrew temu co napisałem powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 (edytowane) EDIT: chodzi mi o Fedore 15, a nie 16.Jesli to swieza instalacja to moze lepiej zainstalowac F16? Bez problemów i zaciec korzystam z nouveau na GeForce 8400GS i nie narzekam. Oczywiscie podstawa w kazdej wersji jest pelna aktualizacja systemu do najnowszych wersji pakietów. (m.in. Thof staral sie pomóc) na Intelu [...] Intel to troche inna bajka. Na Nvidiach zazwyczaj wszystko ladnie smiga. Moze troche gorzej z bardzoo starymi wersjami(ostatnio ktos tu mial problem z MX440) Edytowane Listopad 16, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi