Skocz do zawartości

Fedora 16 Nvidia Gnome 3.2

czarnekakao

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem dot sterowników nVidia. Otóż po instalacji ster 285.05.09 (lub poprawionych od błędu xserv 275.36) z strony nvidia.pl. Gnome podczas ładowania wyrzuca błąd systemu i każe się skontaktować z administratorem.

grafika: 9400GT

Moja instalacja wygląda tak:

Cała instalacja odbywa się w trybie uniwersalnych sterowników graficzny (bez instalacji otwartych sterowników grafiki nVidia)

telinit 3

yum install kernel-headers gcc

sh nvidia* 285.05.09 -> podczas drugiej instalacji systemu 275.36

(dalsze instrukcje nvidi + instalacja openGL 32bit)

telinit 5

akmod-nvidia i kmod-nvidia również nie działają

Proszę o wyjaśnienie mi tej sytuacji dot instalacji sterowników grafiki.

Potwierdzam u mnie też. Jakiś czas temu widziałem błąd zgłoszony na bugzilli rpmfusion albo Fedory. Niestety nie mogę znaleźć teraz linku.

Ogólnie to trzeba niestety na razie korzystać z nouveau :\ Mnie to wystarcza, ale ja nie gram :)

@sokar620 dzięki za info. Faktycznie teraz już teraz jest OK. Próbowałem tuż przed premierą F16 i słabo było.

@czarnekakao - namieszałeś instalując binarki Nvidii. Odinstaluj te śmieci najpierw a potem zainstaluj akmod-nvidia albo kmod-nvidia

Na początek zaktualizuj cały system i zrestartuj. Potem pokaż na jakim jądrze pracujesz i jakie paczki z nvidia w nazwie masz zainstalowane.

Możesz spróbować wyłaczyć SElinux albo przebudować przy restarcie

touch /.autorelabel
reboot

Czy odinstalowałeś śmiecie z pakietu binarnego ze strony nvidii? Pakiet powinien jeśli się nie mylę przyjmować opcję --uninstall albo coś w tym rodzaju.

Sprawdź czy jest na blackliście sterownik nouveau (wpis w katalogu /etc/modprobe.d, dodane parametry startu jądra) - wiem, ze nie instalowałeś, ale może system ma na ten temat inne zdanie ;)

Upewnij się, ze na liscie załadowanych modułów (lsmod) masz sterownik nvidia i czy na pewno nie widac gdzieś nouveau.

Postawilem system jeszcze raz. Lecz mam problem z usunieciem sterownika nouveau.

Chcialem uzyc tych opcji lecz w pierwszej wyskakuje blad a druga sie zacina:

mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img

dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)

Równiez skorzystalem z tego poradnika (lecz czeka mnie postawienie systemu od nowa).

http://www.if-not-true-then-false.com/2011/fedora-16-nvidia-drivers-install-guide-disable-nouveau-driver/

Instalujac sterowniki z kmod-nvidia lub akmod-nvidia wszystkie czynnosci blokujace nouveau powinny byc wykonane automatycznie. Nie jest potrzebne przebudowanie initramfs. Jesli dzieje sie inaczej, to wylacznie dlatego, ze próbujesz robic cuda na kiju zamiast po prostu zainstalowac odpowiedni pakiet.

Skorzystaj z poradnika na naszej wiki (dla F16 procedura jest taka sama jak dla F15).

Możesz dla pewności dodać opcje rdblacklist=nouveau nouveau.modeset=0 w linii GRUB_CMDLINE_LINUX w pliku /etc/default/grub. Trzeba będzie jeszcze wygenerować nowy grub.conf:

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

Opcje te powinny być dodawane przez (a)kmod-nvidia za pomocą /sbib/grubby, ale nie wiem gdzie to jest trzymane, w plikach /etc/grub.d tego nie widzę.

@Waldo Nie wiem czemu, ale w poradniku dotyczącym nvidii na fedoraforum.org przebudowa initramfs jest podana jako jedna z czynności, a że większość "howto Nvidia i Fedora" bazuje na tych postach to w sieci raczej ciężko znaleźć inny opis. Ja tam nic nie przebudowywałem, ale w poradniku dla F16 czynność tę dodałem.