Skocz do zawartości

F16 Gnome Brak Dostępu Do Katalogów I Plików

awow

Rekomendowane odpowiedzi

[root@demon bogus]# umount /kopia
[root@demon bogus]# ls -ld /kopia
drwxr-xr-x. 2 root root 4096 11-13 23:02 /kopia
[root@demon bogus]# mount -o rw,exec,nosuid /dev/sda6 /kopia
[root@demon bogus]# ls -ld /kopia
drwSrw-rw-. 77 bogus bogus 12288 11-10 20:11 /kopia
[root@demon bogus]# 

Pokazuj lepiej co jest wewnątrz partycji, a nie folder w /kopia (w ogóle kiepski zwyczaj tworzenia folderów w /). Jak teraz wewnątrz partycji wszystkie pliki mają uprawnienia dla użytkownika z uid 1000 to zamontuj już normalnie ten system plików z użyciem udisks. Możesz to zrobić graficznie lub komendą udisks --mount /dev/sda6 i powinien pojawić się w /media folder z etykietą partycji lub jej uuid. Jeśli będzie problem z prawami to zmień je jeszcze raz, podobnie jak wcześniej rekursywnie. Nie wklejaj bezmyślnie tu kolejnych listingów, bo w ten sposób do niczego nie dojdziemy. Teraz już wiesz jakich komend powinieneś użyć, więc przeanalizuj ich wyjścia w konsoli i na pewno znajdziesz rozwiązanie. Ja ostatnio to samo przerabiałem i to co zostało powiedziane w tym wątku wyczerpuje i rozwiązuje problem zmiany uid w kolejnej wersji systemu.

(w ogóle kiepski zwyczaj tworzenia folderów w /).
No, wiec tak sobie jeszcze pomyslalem, ze moze jest to problem utworzenia katalogu w /. W sumie nie sprawdzilismy jak zachowuje sie montowanie w np. /mnt/kopia (wiem, ze powinno byc /media, ale partycji na stalym dysku osobiscie nie traktuje jako "medium" ;) Kojarzy mi sie to bardziej z nosnikami wymiennymi).

[EDIT]

Chociaz sam mam podmontowana partycje w / i nie mam problemów. Fakt, ze robilem upgrade z F15, wiec niektóre ustawienia mogly przejsc z poprzedniej wersji i stad brak problemów z montowaniem na katalogach w /.

Edytowane przez WalDo

(w ogóle kiepski zwyczaj tworzenia folderów w /)

Dysk mam podzielony następująco:

-partycja podstawowa z windowsem

-partycja rozszerzona z dyskami logicznymi:

/

/swap

/home

/kopia

Gdy pojawia się nowa wersja Fedory formatuję tylko /, pozostałe zostawiam i robie tak od bardzo dawna (czasami formatuję też /home, ale /kopia zostaje zawsze)

Jak według Ciebie powinienem to robić by uniknąć kłopotów?

Jak wedlug Ciebie powinienem to robic by uniknac klopotów?

Po to sa tworzone coraz to nowsze narzedzia, zeby ulatwic zycie, a nie utrudnic. Dlatego powinienes nadac tej partycji etykiete o nazwie np. kopia w ten sposób e2label /dev/sda6 kopia (lub graficznie w np. gparted) i od tej pory ta partycja bedzie widziana w nautilusie jako "kopia". Wystarczy kliknac na nia w nautilusie i udisks automatycznie utworzy katalog /media/kopia i zamontuje partycje z prawami dla zwyklego uzytkownika. Tak to sie wspólczesnie robi.

EDIT: Btw. uid 1000 bedzie juz pewnym standardem i nawet gdm z systemd nie przepusci uzytkownika z nizszym id. Teraz jestesmy w fazie przejsciowej porzucania ConsoleKit i wkrótce jego funkcje pojawia sie w systemd (wlasciwie to juz sa) i coraz bardziej to wszystko bedzie sie standaryzowac.