Skocz do zawartości

Fedora16 I Szybkość Systemu

kubuniek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na początek:

- wiek kompa: ok 4 lata

- 1GB RAM DDR1

- procesor AMD Turion 1,6 x64

- 80GB HDD

- VGA Ati Radeon x1600

- stałe podłączenie do internetu 4Mb/s

- karta dźwiękowa creative audigy jakaś tam SE

W linuksach siedzę już jakiś czas więc temat mi trochę znany. Używałem wiele dystrybucji ale do tej pory....

Do tej pory miałem F14 z KDE i byłem bardzo zadowolony. Działało wszystko i nie było problemów. F15 nie instalowałem, bo mi się nie chciało,a że teraz wyszła wersja 16 to chciałem się zaktualizować. Najpierw zaistalowałem F16 z GNOME3, żeby zobaczyć czym to pachnie i w miarę da się tego używać jak na moje potrzeby, ale bardzo wolno system działał na zadane mu komendy. Okna otwierały się bardzo powoli i system jakby co chwilę łapał zawiechy. Zrobiłem remament i format tym razem z KDE4, którego do tej pory używałem. I tu podobnie. Myślę, że skoro komputer bez problemu radził sobie z KDE4 w Fedorce 14 to tu też nie powinno być problemu. No, ale cóz... Kolejny format na środowisko XFCE w celu sprawdzenia czy to od komputera czy już środowiska takie wymagające. Zaskoczony byłem jak zobaczyłem jak to chodzi, ale po aktualizacji miałem pełno śmieci i doinstalowało mi jakieś cząstki GNOME3, a nie mam czasu przeglądać listy aktualizowanych pakietów tylko aktualizuję jak leci wszystko po kolei.

Chwyciłem za płytę Linux Mint Debian Edition w celu testowania. System szybki reagujący idealnie na polecenia.

Zastanawiam się nad zainstalowaniem dystrybucji ciągłej, bo nie chce mi się bawić już w co 6 miesięczną batalię z szukaniem miejsca na ważne pliki.

Z drugiej jednak strony przekonałem się do Fedory, bo v. 14 działała jak należy i mogłem na niej polegać.

Może ktoś jest w stanie odpowiedzieć co jest z wersją 16? Dlaczego tak się dławi i czy może już sprzętowo jest cienko i trzeba myśleć nad ratami za komputer?:)

Pozdro

Słaba karta graficzna i Gnome 3 z Shellem raczej będzie na niej słabo działał. Od jakiegoś czasu w KDE domyślnie po instalacji są włączone efekty pulpitu wymagające także akceleracji 3D. Wyłącz efekty pulpitu w KDE i powinni być ok. W miarę dobrze powinno działać także Xfce lub LXDE.

Moze ktos jest w stanie odpowiedziec co jest z wersja 16? Dlaczego tak sie dlawi i czy moze juz sprzetowo jest cienko i trzeba myslec nad ratami za komputer?:)
Komputer dosc cienki, ale powinien dac rade, chociaz RAM-u masz w zasadzie na styk. F15 i wyzej z G3 - zalecane 768MB, wiec niewiele przekraczasz minimum.

Ale XFCE na takich parametrach powinno smigac. Tym bardziej LXDE, ale XFCE mimo wszystko nieco przyjazniejsze IMHO w obsludze (ale to moze byc subiektywna ocena, bo sam z XFCE 4.8 korzystam). Jesli nie na calego kompa, to na pewno zaczalbym zbierac na RAM ;)

[EDIT]

No i jeszcze co do Gnome3 → http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/24799-upgrade-z-f15-do-f16/page__view__findpost__p__155189

U mnie tez dziala :)

Edytowane przez WalDo

Witam!

Bardzo zawiodłem się na F16 w wersji wypuszczonej przez deweloperów (bez aktualizacji).

Przy upgrade z F15 na F16 system był praktycznie nie do pracy (pracowałem na KDE).

Dopiero ostatnie aktualizacje doprowadziły do jako takiej używalności.

To co się działo to temat na kilka innych wątków ;)

Podsumowując:

Po instalacji dokonaj aktualizacji i dopiero testuj bo wcześniej nie ma sensu.

Pozdrawiam,

andrew

Ja długo pracowałem na F14 i faktycznie nie miałem jej nic do zarzucenia. Potem, krótko używałem F15 i też miałem wrażenie, że strasznie zwalnia. Po instalacji F16 okazało się że "coś" się w tej materii poprawiło i ogólnie jestem zadowolony. F15 podczas logowania mogłeś wybrać dodatkowo wersję gnome (np. uruchomić z compizem tak jak F14) i wtedy wszystko płynnie i szybko działało. W F16 nie ma na starcie tej opcji ale ja już się przyzwyczaiłem do Gnome 3.

Zainstalowalem swieza kopie openSUSE 12.1 w wersji NETINSTALL (wersja z KDE4 na procesory 64 bit). Nawet nie macie pojecia jak to szybko chodzi. Na dzien dzisiejszy sie przesiadam :-). W repozytorium Pacmana najnowsze Kadu, nie ma klopotu z multimediami. Pierwsze wrazenie jak najbardziej wspaniale. Do tego wszystkiego przyjazne wiki: wiki openSUSE. Mam nadzieje, ze sie nie rozczaruje :-)