Skocz do zawartości

[F16][Kde]Pady Kwin Przy Uruchomionych Aplikacjach Gtk

neometal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z F16 + KDE.

Karta graficzna to nvidia 9600 GT

Po update do nowej wersji(za pomoca preupgrade), KDE dziala strasznie niestabilnie.

Objawia sie to tym ze po uruchomieniu 1-2 aplikacji GTK system sie freezuje. Czasem na kilka sekund a czasem do twardego restartu. Jesli zfeezuje sie na kilka sekund konczy sie to wylaczeniem efektów pulpitu i ich ponownym startem.

Dodatkowo zmiana dekoracji okien na inne niz Oxygen powoduje crashe Kwina. Funkcje na belkach okien nie dzialaja, a próba przesuniecia okien mysza powoduje ich przeskakiwanie w góre ekrany. Dziwne...

Na poczatku myslalem ze to problem opisany tutaj:

http://fedoraforum.org/forum/showthread.php?p=1529112

jednak zaproponowane rozwiazanie nie pomoglo (przeklikalem tez linki do postów).

Na nowym uzytkowniku problem równiez wystepuje, wiec to nie jest kwestia ustawien.

Z ciekawosci, zeby sprawdzic co sie stanie doinstalowalem GNOME. Po uruchomieniu wpada w tryb fallback. Na F15 dzialalo stabilnie (jak na Gnome 3.0).

Mam wrazenie ze to wina sterownika, ale jakos w sieci nie natrafilem na nikogo kto mial by ten sam problem.

Ktos ma jakis pomysl co zrobic z tym fantem?

...KDE działa strasznie niestabilnie.

Powiedziałbym, że to nic nowego, podobnie jak niczym nowym są problemy po upgradzie Fedory do kolejnej wersji :)

Co do Oxygen to dla GTK2 powinien chodzić przyzwoicie, ale już Oxygen dla GTK3 to jakaś katastrofa. Przynajmniej tak było jakiś czas temu.

Powiedziałbym, że to nic nowego, podobnie jak niczym nowym są problemy po upgradzie Fedory do kolejnej wersji :)

Ej no, z 14 na 15 było lepiej niż dobrze :)

Co do Oxygen to dla GTK2 powinien chodzić przyzwoicie, ale już Oxygen dla GTK3 to jakaś katastrofa. Przynajmniej tak było jakiś czas temu.

Chodziło mi o to że dekoracje szaleją dla wszystkich aplikacji, nie tylko napisanych w gtk.

Jedyne wyjście to używać nouveau. Sterowniki nvidii 290.10, sądząc po liście zmian powinny już działać dobrze, ale u mnie po dwóch dniach crashe powróciły i nie tylko kwin, ale np. chrome, qmmp, compiz-fusion itd. Ja tam wróciłem do F15 + repozytorium kde i jest (stabilny glibc 2.14) spokój.

No nic. Sprawdzę jak działa nouveau, i najwyżej rollback do F15.

Dzięki za info.

Orientujesz się może czy jest zgłoszony gdzieś ten problem? Chociażby na bugzilli Redhata?

Skoro problem dotyczy działania zamkniętych sterowników, to w Redhacie pewnie nie będą się tym zajmować, tym bardziej, że na nouveau system działa stabilnie. Dla mnie dodatkowym źródłem problemów jest użycie rozwojowej wersji glibc. Skoro w F16 glibc jest aktualizowany średnio dwa razy w tygodniu (aktualnie 2.14.90-18, a -19 już w testing), to nawet jak w Nvidii poprawą sterownik i tak pewności nie ma że ten zadziała.

Ale to dotyczy tylko KDE? U mnie zawsze jest najświeższy sterownik nvidii beta (teraz od 3 dni właśnie 290.10) i od wersji, która wprowadziła pełne wsparcie dla Gnome3 (chyba 280), nie mam żadnych problemów z aplikacjami GTK czy Qt, chociaż tych drugich prawie nie używam.

Na pewno jest to wina sterownika własnościowego?

Ale to dotyczy tylko KDE?

Nie. G3 wpada w fallback, więc to problem z warstwami niższymi niż (_menadżer_ → menedżer) ORT okien.

Nie wiem jak się to odbywa, ale jeśli sterownik jest zamknięty, to devowie Fedory w nim raczej nic nie zmienią (jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi), to z kolei sugeruje błąd w X-ach.

Co o tym myślicie?

Na pewno jest to wina sterownika własnościowego?
Problem dotyczy sterowników nvidii + aplikacje korzystające z OpenGL + glibc 2.14.90. Żeby było ciekawiej mi G3 nie wpadało do fallback, ale już sam nautilus robił segmentation fault. Problem pewnie dotyczy tylko F16, bo prawdopodobnie tylko tu jest glibc 2.14.90.

Problem dotyczy sterowników nvidii + aplikacje korzystające z OpenGL + glibc 2.14.90. Żeby było ciekawiej mi G3 nie wpadało do fallback, ale już sam nautilus robił segmentation fault. Problem pewnie dotyczy tylko F16, bo prawdopodobnie tylko tu jest glibc 2.14.90.

Potwierdzam brak możliwości pracy w F16 KDE i686 na sterownikach nvidii.

Za każdym razem po wydaniu aktualizacji (kde... , glibc, i innych pakietów) próbuję zainstalować kmod-nvidia i zawsze po uruchomieniu

KDE kończy się niespodziewanymi zwisami różnych aplikacji.

Na nouveau działa bardzo stabilnie. Do F15 włącznie nie miałem praktycznie żadnych (większych ;) ) problemów ze stabilnością KDE.

Odinstalowalem sterowniki nvidi.

Na noveau dziala calkiem sprawnie. Przynajmniej tak stwierdzam po krótkich testach.

Co jakis czas sprawdze czy z sterownikami nvidi F16 pracuje poprawnie. Jesli sie poprawi dam znac w tym watku.

Gnome3 uruchamia sie poprawnie.

Offtopic: Zdziwilem sie jakie wartosci pokazuje glxgears na noveau (srednio 1500 FPS)

Wyniki glxgears o niczym nie świadczą, bo to nie jest benchmark. Świeże i sensowne porównanie noveau vs. nvidia można znaleźć tu http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=nouveau_comp_2011

Zgadza się, ale cieszy mnie po prostu to że tak to się rozwija. Pamiętam że jakieś 2 lat temu uruchomiłem go na otwartym sterowniku na tej samej maszynie i wynik był o ok 1000 FPS gorszy.

• 4 months later...

Wrócilem do sterowników nvidi.

Problem nie ustapil, ale zauwazylem ze w logach pojawia sie cos takiego za kazdym razem jak uruchamiam firefox lub inna aplikaje gtk:

kernel: [ 1863.784703] NVRM: Xid (0000:01:00): 13, 0001 00000000 00005097 000003c0 3e800000 00000080

Xorg.0.log:

[ 1891.853] (EE) NVIDIA(0): Error recovery failed.

[ 1891.853] (EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***

Ktos ma jakis pomysl jak to (_wogóle_ → w ogóle) ORT ugyzc?

Ewentualnie jak wyciszyc wentylator przy uzywaniu noveau? Bo w sumie to tylko szum mni w noveau pzeszkadza.