biloq Napisano Grudzień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2011 witam wszystko działało prawie jak należy, aż dorzuciłem kilka pakietów m.in. compiz, akmod-nvidia i coś tam jeszcze z tym związane... teraz przy starcie po wyborze wersji jądra wyskakuje 'loading ramdisk' i po 2 sek zmienia się czcionka na jakąś egzotyczną i tak zostaje. widzę że w tle się coś ładuje ale na ekranie nic się nie zmienia, nie mogę się przełączyć na konsolę. przy fedorze wcześniejszej potrafiłem wymusić tryb tekstowy ale tutaj niestety nie (w celu usunięcia kilku pakietów). w googlach nie znalazłem odpowiedzi. pomóżcie... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2011 [*] Czyli np. Ctrl+Alt+F2 nie przelacza na konsole tekstowa? Która Fedora? Próbowales przez Grub odpalic którys z poziomów niegraficznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goadanek Napisano Grudzień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2011 Nie aktualizowałeś jaja przypadkiem? Bo ja chodzę cały czas na 3.1.2-1, wyższe ma właśnie takie objawy (brak pakietów akmod dla nowego jajka) jak opisałeś, aczkolwiek ja mogę uruchomić terminal tekstowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Grudzień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2011 Nie aktualizowałeś jaja przypadkiem? Bo ja chodzę cały czas na 3.1.2-1, wyższe ma właśnie takie objawy (brak pakietów akmod dla nowego jajka) jak opisałeś, aczkolwiek ja mogę uruchomić terminal tekstowy. Już są pakiety do nvidii (kmod-nvidia...) dla aktualnego kernela. BTW. akmod przecież nie zależy od wersji jądra i był cały czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goadanek Napisano Grudzień 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2011 Już są pakiety do nvidii (kmod-nvidia...) dla aktualnego kernela. BTW. akmod przecież nie zależy od wersji jądra i był cały czas. Ale nowy akmod, pojawił się także... i teraz na nowym jądrze śmigam na nvidii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magnum44pl Napisano Grudzień 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2011 A przed dodaniem tych pakietów zrobiłeś yum upgrade ? Bo ja zainstalowałem akmod-nvidia tuż po zainstalowaniu systemu bez update'u i też mi się wyłożył, bo instalowały się nagłówki dla Kernela 3.1 zamiast dla 3.0. Więc najpierw zrób upgrade a potem instaluj akmod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biloq Napisano Grudzień 12, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2011 do Mentat: nie mogę przełaczyć na konsolę, fedora 16, tak jak pisałem - nie potrafię na tym nowym grubie wejść w tryb niegraficzny, czy ja się uwsteczniam czy pozmieniały się te mechanizmy? do Goadanek: wszystko było aktualizowane, obecnie mam przy starcie 3 wersje jąder ale na każdym ten sam efekt... do Magnum44pl: niestety nie pamiętam czy bezpośrednio przed dodaniem tych pakietów robiłem upgrade, ale jesli nei bezpośrednio to nieco wcześniej na pewno tak. problemem w tej chwili jest to, że nie mogę dostać się do konsoli ( pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2011 ja sie uwsteczniam czy pozmienialy sie te mechanizmy?Uwsteczniasz sie, bo sie mechanizmy pozmienialy W menu GRUB wcisnij litere "e", odszukaj linie rozpoczynajaca sie od magicznego slowa "linux", ustaw sie w tej linii kursorami, wcisnij Ctrl-e (skok na koniec linii), dodaj po spacji cyfre 3 i wcisnij Ctrl-x. Jesli nie widzisz menu GRUBa przy starcie, to po wlaczeniu komputera trzymaj wcisniety lewy shift. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biloq Napisano Grudzień 14, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2011 witam ponownie niestety porażka. wpisałem tą 3 ale nic sie nie zmieniło tzn. nie wystartował w trybie tekstowym ani graficznym. na ekranie zostały tylko śmieciowe 'zakodowane' komunikaty pozostałe po 'loading ramdisk'. widzę po diodzie dysku że system się ładuje, ale nie mogę NIC zrobić. działa tylko naciśnięcie ctrl-alt-del i po chwili (widać że się zamyka) system się restatuje. jak sie dobrać do tego systemu??? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2011 A jak poczekasz aż system załaduje się "pod spodem" to kombinacja Alt+Ctrl+F2 (lub F3, F4, F5, F6) nie przenosi Cie na konsolę tekstową? Jeśli nie możesz przełączyć się na konsole tekstową, to ja bym uruchomił system z LiveCD, "chrootował" się na Fedorę i wykonał pełnym update system. Jeśli to nie pomoże, to odinstalowałbym wszystko co ostatnio instalowałeś zaczynając od yum remove \*nvidia\* Jak się "chrootować" masz opisane tutaj → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB#Odzyskiwanie_GRUB_z_wykorzystaniem_LiveCD.2FLiveUSB (wykonaj polecenia z żółtej ramki). LiveCD powinno być w takiej samej architekturze jak zainstalowany system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi