Skocz do zawartości

Potrzebuję Pomocy Z .Net Framework

Nothus

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Posiadam aktualnie Fedorę 16 i potrzebuję na niej uruchomić program, który wymaga .NET Framework. Rozumiem, że jest to aplikacja stricte Windowsowa, więc próbowałem pobrać normalny plik instalacyjny i zainstalować przez WinE.

Oczywiście instalacja przy 100% się nie powiodła i wyskoczył błąd.

Moim następnym krokiem, było wyszukanie linuksowego zamiennika owego programu. Wyszukałem mono-project, który niestety na swojej stronie nie supportował Fedory.

Pogrzebałem bardziej i znalazłem takie komendy, do instalacji Mono na Fedorze:

yum install wget

wget --no-check-certificate https://github.com/nathanb/iws-snippets/raw/master/mono-install-scripts/fedora/install_mono-2.10.sh

chmod 755 install_mono-2.10.sh

./install_mono-2.10.sh

wget - zainstalowany i zaktualizowany.

Paczka install_mono-2.10.sh - pobrana prawidłowo

Po trzeciej komendzie niestety nic się nie stało, brak jakichkolwiek efektów.

Przy komendzie ./install - zaktualizowało i instalowało się tyle rzeczy, że nie szło zapamiętać. Żeby nie było tak cudownie jak myślałem, ostatnia linijka w terminalu brzmiała tak:

./install_mono-2.10.sh: line 69: cd: /home/Nothus/build/mono-2.10.8: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Programu dalej nie mogę odpalić.

Jakieś rady?

Pozdrawiam ciepło,

Nothus

A jaka aplikacje chcesz uruchomic? Napisz konkretnie co robisz, jakie masz komunikaty. Nikt Cie za jezyk ciagnal nie bedzie - chcesz pomocy to opisz dokladnie co i z czym robisz.

Moze

yum install playonlinux

Po uruchomieniu playonlinux → "Konfiguruj" → "Zainstaluj pakiet oprogramowania" → wyszukaj "dotnet20" → "Zainstaluj"

Ale cos czuje, ze jesli to nie jest jakis specjalistyczny program, to znajdzie sie linuksowy odpowiednik.

A jaką aplikację chcesz uruchomić? Napisz konkretnie co robisz, jakie masz komunikaty. Nikt Cię za język ciągnął nie będzie - chcesz pomocy to opisz dokładnie co i z czym robisz.

Może

yum install playonlinux

Po uruchomieniu playonlinux → "Konfiguruj" → "Zainstaluj pakiet oprogramowania" → wyszukaj "dotnet20" → "Zainstaluj"

Ale coś czuję, że jeśli to nie jest jakiś specjalistyczny program, to znajdzie się linuksowy odpowiednik.

Przepraszam, już wyjaśniam:

Próbowałem odpalić Launcher'a gry Aion Online, który wymagał właśnie .NET Frameworka 2.0 i starszego.

PlayOnLinux zainstalowałem, teraz próbuję Twoją metodą : ).

Linuxowego odpowiednika tego Launcher'a niestety nie ma.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,

Nothus

To zupełnie inna sytuacja. Aby odpalić coś na mono to musisz też na nim skompilować ten program, a domyślam się, że nie masz źródeł klienta tej gry. W takim razie musisz poszukać informacji w bazie winehq http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=23584 (test jest dosyć stary, ale na pewno należy użyć winetricks, aby doinstalować brakujące biblioteki).

To zupełnie inna sytuacja. Aby odpalić coś na mono to musisz też na nim skompilować ten program, a domyślam się, że nie masz źródeł klienta tej gry. W takim razie musisz poszukać informacji w bazie winehq http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=23584 (test jest dosyć stary, ale na pewno należy użyć winetricks, aby doinstalować brakujące biblioteki).

Doistalowałem chyba wszystko co znalazłem jako "niezbędne" w tutorialach. Jest postęp, ponieważ mogę już odpalić Launcher. Wciąż jednak nie mogę uruchomić gry. Nowy błąd:

dadap.png

Zainstalowałem .NET Framework 2.0/3.0 , directx9 , parę niezbędnych innych bibliotek. Uruchamiam z windowsa 2000, tak jak zalecają. Dalej nic : <. Zmodyfikowałem limits.conf w /etc/security/ aby komenda ulimit-n wskazywała 9000.

Jakieś jeszcze macie rady?

To już chyba powinno się przepiąć do działu gier ; o.

Pozdrawiam,

Nothus

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...