kevin Napisano Luty 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 Po wypelnieniu sie ikonki fedory wyskakuje czarny ekran z komunikatem: [2.653192][drm:intel_dsm_platform_mux_info] *ERROR* MUX INFO call failed [2.653354][drm:intel_dsm_platform_mux_info] *ERROR* MUX INFO call failed Nie instalowalem sterowników nvidii, nouveau wylaczylem, bo tez wyskakiwal jakis blad podczas uruchamiania sie systemu, a wyczytalem, ze jest on niepotrzebny. Dodam, ze komunikaty te pojawialy mi sie od samego zainstalowania fedory, lecz potem startowal ekran logowania i moglem normalnie pracowac. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 Jesli wylaczyles nouveau i nie masz sterowników nvidii, to jaka masz karte grafiki? Instalowales sobie EasyLife? → http://ask.fedoraproject.org/question/190/f16-cant-start-mux-info-call-failed-inwalid-rom To go teraz wywal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano Luty 4, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 Nie instalowałem EasyLife. Mam GeForce GT 525M sterowniki nvidii próbowałem zainstalować kilka razy według opisów z tego i innych for, ale mimo, że robiłem wszystko tak, jak kazano (kombinowałem przez kilka godzin jak się z tym uporać korzystałem między innymi z WikiPoradnik 2 Poradnik) zawsze kończyło się tym, że system nie uruchamiał się, więc po kolejnym formacie zaprzestałem tej praktyki. Wyłączyłem tylko nouveau, bo system pracował na jakimś sterowniku intelowskim, a w ten sposób przynajmniej przy starcie systemu nie wyskakiwała linijka z błędem o nouveau, widoczne były tylko te 2 linijki, o których pisałem wyżej, ale po kilku sekundach pojawiał się ekran logowania. Dzisiaj ta sielanka się skończyła. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 Sprawdź co Ci się od wczoraj zainstalowało w systemie (plik /var/log/yum.log) - może jakaś aktualizacja coś zepsuła. Jaki masz sprzęt? Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby karta GeForce działała na sterownikach Intela. Może masz laptopa z dwiema kartami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano Luty 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 Na wczesniejszym zalogowaniu systemu nie instalowalem zadnych aktualizacji. Sprzet: Dell XPS 15 L502x z Intel Core i5, 6gb ramu ddr3, nvidia GeForce GT 525M (dedykowana), Intel HD Graphics Family (zintegrowana). Sugerujac sie wypowiedzia z tego tematu wylaczylem nouveau LINK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 Jeśli wyłączyłeś nouveau i nie instalowałeś zamkniętych sterowników do Nvidii, to działasz na grafice Intela. Najprościej byłoby chyba uruchomić Nvidię, bo o ile pamiętam to ze sterami do grafiki Intela różnie bywa pod Fedorą. Ustaw laptop tak, żeby korzystał z grafiki Nvidia, następnie uruchom system w trybie tekstowym i zainstaluj moduł jądra yum install kmod-nvidia Po restarcie powinno być OK (przy założeniu, że nadal aktywna kartą grafiki będzie Nvidia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano Luty 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 Jak ustawić żeby laptop korzystał z grafiki Nvidia? To gdzieś w biosie będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 Jak ustawić żeby laptop korzystał z grafiki Nvidia? To gdzieś w biosie będzie?Wydaje mi się, że tego rodzaju informacje powinny być w instrukcji laptopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Luty 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 Spróbuj dopisać do kernela opcję: acpi=noirq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano Luty 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 andrew, gdzie dokładnie mam to dopisać? W pliku konfiguracyjnym gruba nie mam nigdzie słowa kernel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Luty 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 Tymczasowo dla próby: Jak pokazuje się menu gruba wyboru jądra systemu wciśnij klawisz "e". Odszukaj linijkę zaczynającą się od słowa "linux ..." i dopisz na końcu tej linijki po spacji to co podałem w poprzednim poście. Naciśnij F10 aby uruchomić system z tym parametrem. Nie gwarantuję, że to może pomóc na Twój problem, ale warto spróbować. Przy następnym uruchomieniu nie będzie już tego parametru. Jeśli pomoże to można dopisać go na stałe np. w pliku: /etc/default/grub w zmiennej GRUB_CMDLINE_LINUX Generalnie masz laptopa z technologią Nvidia Optimus, która nie jest wspierana oficjalnie przez linuksa. Mam jednego laptopa z Nvidia Optimus i najprostszym rozwiązaniem była dla mnie praca na sterowniku grafiki intela po zablokowaniu ładowania nouveau i nie kombinowaniu ze sterownikami nvidii. Tylko, że mam tam F14 , a co jest w nowych jądrach w F16 z obsługą intela to niestety nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano Luty 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 andrew, dopisanie acpi=noirq nic nie dalo. Mam jednego laptopa z Nvidia Optimus i najprostszym rozwiazaniem byla dla mnie praca na sterowniku grafiki intela po zablokowaniu ladowania nouveau i nie kombinowaniu ze sterownikami nvidii. Dokladnie tak samo mialem zrobione, ale nagle przestal system sie uruchamiac. Dodam, ze czasami zamiast 2 linijek widoczne sa 3 mianowicie: [2.653192][drm:intel_dsm_platform_mux_info] *ERROR* MUX INFO call failed [2.653354][drm:intel_dsm_platform_mux_info] *ERROR* MUX INFO call failed [3.028716][drm:ironlake_update_pch_refclk] *ERROR* enabling SSC on PCH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 Jesli wylaczyles nouveau i system przestal sie wlaczac, to znaczy, ze wczesniej jednak uruchamiany byl GeForce, a nie karta Intela. Tym bardziej, ze sterownik intelowski sypal bledami. Po prostu wlacz z powrotem noveau. A potem jak juz opanujesz troche sytuacje zainteresuj sie projektem Bumblebee, który wlasnie umozliwia przelaczanie sie miedzy kartami w hybrydach https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee EDIT: To sa ich oficjalne strony https://launchpad.net/~bumblebee i https://github.com/Bumblebee-Project/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano Luty 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 thof, system chodził z wyłączonym nouveau około tygodnia, przestał działać nagle i z nieznanych mi powodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2012 Bugzilla sie klania chyba → https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=709115 Nie wiem czy ten sam model GPU, ale problem najwyrazniej ciagnie sie od F15 i jadra 2.6 @kevin - próbowales uruchomic system na poprzednim jadrze? Jakie masz teraz? Kiedy ostatnio aktualizowane bylo jadro? Pokaz co widac grep kernel-3 /var/log/yum.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi