Gaello Napisano Marzec 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2012 Witam Nie będę się bardzo rozpisywać tylko od razu przejde do rzeczy. Korzystam z kernela PAE, ale system ciągle aktualizuje mi również zwyklego kernela co jest trochę irytujące jak się widzi później w grubie 50 razy to samo... Jest jakiś sposób by wyłączyć instalowanie aktualizacji dla zwyklego kernela? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2012 Usun zwykly kernel, a zostaw tylko PAE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaello Napisano Marzec 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 Robie tak i wciaz mi wyskakuja aktualizacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 Jakos wierzyc mi sie nie chce, ale jesli faktycznie tak jest, to: 1. za kazdym razem dodawaj przy aktualizacji parametr "--exclude=kernel" (dwa myslniki!! bez cudzyslowów) albo 2. w /etc/yum.conf dopisz linie "exclude=kernel" (oczywiscie tez bez cudzyslowów ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 Pokaz co robisz. Wklej wyjscie konsolowe kazdej z komend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 Jesli próbujemy dojsc co i jak to dorzuc jeszcze rpm -qa kernel Prawdopodobnie nie usunales wszystkich pakietów kernel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaello Napisano Marzec 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 Zazwyczaj aktualizuje system przez "Aktualizacje oprogramowania", ale ostatnio wystepowal jakis blad i program kazal w konsoli wpisac: yum-complete-transaction (Po dokonczeniu aktualizacji ta komenda program znów zaczal dobrze dzialac) Pozniej zajrzalem do yumex'a zeby zerknac w aktualizacje i co prawda moge tam odznaczac instalowanie zwyklego kernela ale jestem zbyt leniwy Problem mam odkad zainstalowalem fedore kolejny raz (troche sie w miedzy czasie bawilem innymi dystrybucjami) i to troche takie dziwne jest. Co do usuwania to mam tak, ze usuwam kernela i pózniej pokazuje mi sie w aktualizacjach... Ps. Dzieki WalDo. Dodalem ta linijke do yum.conf i juz nie pokazuje mi kernela w aktualizacjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 Ps. Dzieki WalDo. Dodalem ta linijke do yum.conf i juz nie pokazuje mi kernela w aktualizacjach Ciesze sie, ze pomoglo, ale i tak musisz miec smieci w systemie. Wg mnie polecenie, które podalem wyzej (rpm -qa kernel) pokazaloby istniejace w systemie wersje jadra nie-PAE i stad wciaz ponawiane próby aktualizacji - nieistniejacego wg Ciebie - pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaello Napisano Marzec 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 Komenda rpm -qa kernel Wyswietlila mi 2 ostatnie wersje zwyklego kernela Pózniej jak zmodyfikowalem yum.conf to moglem usuwac kolejno wersje zwyklego kernela. Na koniec jeszcze cofnelem zmiany w yum.conf i juz dziala wszystko dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi