Yuri20 Napisano Marzec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2012 Byla jakas fajna komenda w yum, która automatycznie zainstaluje odpowiednie biblioteki devel (i nie tylko) konieczne do kompilacji danego programu. W yum --help jakos tego nie umiem znalezc. Moze mi ktos powiedziec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2012 Moge sobie wyobrazic, ze udaloby sie to zrobic majac plik .src.rpm. Ale inaczej skad yum ma wiedziec co ty kompilujesz, w jakiej wersji, z jakimi opcjami? Przykladowo chce zainstalowac pygame, ale niepotrzebne mi midi. Co wiecej: czasem niektóre biblioteki nie sa potrzbne do kompilacji, ale potrzebne do uruchomienia, czesto sa to moduly Pythona, albo Perla. Ale moze jestem gupi i jakos sie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2012 Nie da sie. Czy na pewno chodzi o kompilacje (e.g. gcc)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2012 Dla src.rpm jest yum-builddep (można też podać nazwę paczki). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri20 Napisano Kwiecień 8, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2012 Tak, chodzilo mi oczywiscie o pakiety .src.rpm z kodem zródlowym Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi