Szinek Napisano Kwiecień 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2012 Cześć, dzisiaj zainstalowałem Fedore, ponieważ Unity i Gnome to jedyne środowiska, które uruchamiają się na moim Radeonie HD6480G. Gdy próbowałem partycjonować mogłem utworzyć jedynie jedną partycję, reszta krzyczała mi, że nie mogę więcej utworzyć. Przeznaczyłem więc całe 20GB na root. Z tego co się orientuję posiadam jedną główną partycję - windowsowe C:\. Co jest nie tak? Screen z GParted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2012 Mozesz miec tylko cztery partycje podstawowe (lub 3 podst. i 1 rozszerzona). U Ciebie /dev/sda3 jest wlasnie rozszerzona i w niej mozesz utworzyc dowolnie duzo partycji. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szinek Napisano Kwiecień 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2012 Jakis pomysl jak przeniesc wolne miejsce do rozszerzonej? Przy Resize/Move nie mam takiej mozliwosci. Jakies pomysly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2012 Nie ma i nie bedzie. Partycje musza znajdowac sie w obszarach ciaglych. Backup wszystkiego i konfiguracja od nowa. Jesli masz mozliwosc mozesz przy rekonfiguracji skorzystac z dobrodziejstwa → GPT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2012 Przy takim ukladzie mozna bez problemu rozszerzyc partycje rozszerzona. Wystarczy, ze usuniesz sda4 i sda3 rozciagniesz na obszar, który wczesniej zajmowala sda4. Wtedy na tych 20GB bedziesz mógl utworzyc np. dwie partycje logiczne po 10GB / i /home. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi