Skocz do zawartości

Wyszukiwanie Plików Regularnych W Linuxie.

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż mam problem, ponieważ muszę wyszukać katalogi zawierające pliki regularne (bez podkatalogów). Wiem że do tego trzeba użyć programu find, jednak w manualu znajduje się tylko jedna opcja (-empty), która znajduje tylko pliki puste albo regularne. Kompletnie tego nie rozumiem. Czy potrafiłby mi ktoś pomóc? Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

No dzięki, widzę że bardzo podobny temat, tylko ja nie wiem co to są w ogóle te "pliki regularne" w google nie mogę znaleźć żadnych jasnych informacji na ten temat, nie mówiąc już o ich wyszukiwaniu poprzez find.

Podstawy Linuksa sie klaniaja, ale tego powinienes uczyc sie w szkole.

W Linuksie plikiem jest link symboliczny, katalog, program, plik tekstowy, plik binarny (np. biblioteka), plik wykonywalny (odpowiednik windowsowego .exe) itp. Plik regularny w tym kontekscie, to prawdopodobnie kazdy plik, który nie jest katalogiem lub linkiem symbolicznym. Wykonaj polecenie

ls -l 

w dowolnym katalogu. Wszystko gdzie pierwszym znakiem w linii jest myslnik, to plik regularny.

Np.

[waldo@F16 ~]$ ls -l /bin/sh
lrwxrwxrwx. 1 root root 4 03-22 19:19 /bin/sh -> bash  
[waldo@F16 ~]$ ls -l /bin/bash
-rwxr-xr-x. 1 root root 967072 03-13 16:53 /bin/bash 

/bin/bash jest plikiem regularnym a /bin/sh nie jest plikiem regularnym (link symboliczny).

A to bardzo dzięki za to, teraz pozostaje się pomęczyć trochę jak wyświetlić wszystkie katalogi zawierające pliki regularne, w /usr i /var, ale mam nadzieję że już sam to rozgryze jakoś.

Pozdrawiam :)!

Witam w ten sloneczny dzionek :) !

Z góry przepraszam za pisanie posta pod postem, ale dzis sie dopiero zarejestrowalem a tamtego nie moge edytowac.

Otóz chyba jestem na dobrej drodze zeby rozwiazac mój problem, chce sie w sumie upewnic tylko czy dobrze wyszukalem pliki regularne i wyswietlilem je w katalogach.

Wklepalem to w terminal:

find /{us,va}r -maxdepth 1 ! -empty ! -type l

Find zwrócil to:

/usr
/usr/include
/usr/share
/usr/lib
/usr/bin
/usr/libexec
/usr/sbin
/usr/src
/usr/local
/var
/var/empty
/var/cache
/var/spool
/var/tmp
/var/log
/var/db
/var/lib

Pierwsze, ze katalogi usr i var ma przeszukac;

Drugie (maxdepth 1), wyswietla tylko katalogi glówne bez podkatalogów;

Trzecie (! empty), Wyrzuca wszystkie puste pliki i katalogi (tego nie jestem pewnien);

Czwarte (!-type l), Tu dziekuje za pomoc koledze powyzej, za pomocy tego wyrzucam wszystkie pliki zawierajace dowiazanie symboliczne.

Mam nadzieje,ze dobrze to ruszylem.

A podam jeszcze tresc polecenia:

W jednym zestawieniu nalezy przedstawic tylko wszystkie katalogi zawarte w strukturach /{us,va}r, które zawieraja jedynie pliki regularne bez podkatalogów.

Prosze o jakies potwierdzenie czy to jest dobrze.

Pozdrawiam,

Michal

Nie mam pojecia w jaki sposób chcesz rozwiazac zadanie, kiedy nie rozumiesz tresci... Kazdy z tych katalogów, które zwrócil Ci taki find zawiera podkatalogi, a Ty masz zwrócic te, "które zawieraja jedynie pliki regularne bez podkatalogów." Ten Twój kolega z watku http://forum.fedora.pl/topic/25341-wyszukiwanie-najglebszych-podkatalogow przynajmniej zrozumial polecenie, bo rzeczywiscie zadanie sprowadza sie do zwrócenia najglebszych podkatalogów, czyli lisci, jesli przedstawic to na strukturze drzewiastej. A wlasnie w drzewie najczesciej jest przedstawiany system plików.

Dziekuje serdecznie, nie spostrzeglem ze to wystarczy wkleic tylko do basha ze zmieniona sciezka..

A moge sie jeszcze dowiedziec co znaczy ta linia?

while read -r line

Rozumiem ze while to petla ale nie wiem co znaczy read -r line

Próbowalem cos wyczytac w man read - i czy dobrze zrozumialem ze to jest przejscie do kolejnej linii?

Juz chyba ostatni raz pisze :)

Zmodyfikowalem ten skrypt na potrzeby mojego zadania, bo oprócz tych katalogów maja sie jeszcze wyswietlac pewne informacje o nich, robie to za pomoca opcji -printf

Mój zmodyfikowany skrypt wyglada nastepujaco:

find /{us,va}r -type d ! -type l ! -empty -printf '%d, %i, %s, %M, %m, %u, %p\n\r' | while read -r line
do
if ! ls -l "$line" | grep -q '^d'
then
	echo "$line"
fi
done

I wyswietla cos takiego:

....

3, 17755, 4096, drwxr-xr-x, 755, root, /usr/share/perl5/File
3, 17783, 4096, drwxr-xr-x, 755, root, /usr/share/perl5/IPC: Nie ma takiego pliku ani katalogu
3, 17783, 4096, drwxr-xr-x, 755, root, /usr/share/perl5/IPC
3, 17797, 4096, drwxr-xr-x, 755, root, /usr/share/perl5/Math: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Czemu wyswietla bardzo czesto ze nie ma takiego pliku?

Wszystko sie zaczelo dziac po dodaniu opcji priintf..

Pozdrawiam