Jump to content

Gnome Shell Brak Niektórych Ikon

czaks
 Share

Recommended Posts

Witam. Po zainstalowaniu Gnome Shell 3.4.1 nie widać wszystkich ikon na górnym panelu. Brak ikon apletów , głośności , bluetooth, networmanagera. Widać tylko ikonę baterii. Próbowałem przeinstalować pakiety ikon i themes standardowe, zainstalowałem też inne motywy i nadal nie widać tych ikon. Mam też zainstalowany gnome tweak tool, icon manager , dconf.

Nie wiem jak aktywować te ikony w Gnome Shell 3.2.1 wszystko działało.

Stwórz nowego użytkownika (np. w system-config-users) i zobacz czy tam też problem występuje. Jeśli nie to najszybszym rozwiązaniem jest usunięcie Twojej konfiguracji Gnome (np. ~/.local/share/gnome-shell). Odnośnie rozszerzeń, to te dla Gnome Shell 3.2 nie są kompatybilne z 3.4. Upewnij się czy stosowane przez Ciebie zaktualizowały się do nowszych wersji.

• Upvote 1

Stworzenie nowego uzytkownika nie pomoglo. Zapomnialem dopisac ze byl jeszcze problem z chowaniem sie tych pulpitów po prawo. Caly czas ta tacka z dwoma pulpitami byla wychylona. Mozliwe ze to byla wina tych wtyczek z wersji 3.2 , poniewaz mialem ich zainstalowane okolo dziesieciu. Lub cos z obsluga sterowników intela. No cóz Gnome Shell 3.4.1 na moim laptopie jeszcze gorzej dzialalo niz wersja 3.2.1. Obecnie powrócilem do KDE 4.8.3 i nie zaluje. Dziala ono duzo bardziej stabilnie niz to nowe Gnome, choc czasami zawiesza mi sie system i musialem przelaczyc w Efektach Pulpitu w Tryb kompozycji z OpenGL na XRender. Jednak co do konfiguracji ustawien calego srodowiska Gnome Shell dzieli przepasc pomiedzy KDE.

Skad wziales 3.4? Z fedory 17? U mnie dziala :) , równiez na intelu, ale mam po prostu Fedore 17. Sprawdz w gnome-tweak-tool czy twoje rozszerzenia sa dostepne. Zapewne nie, wiec popraw im w pliku json wersje na 3.4 i zrestartuj shella. Upewnij sie tez, ze masz zainstalowane NetworkManager-gnome i gnome-bluetooth.

Teraz pulpity po prostu jest wychylone jesli masz ich ponad 2 i jest dobrze. Dzieki temu nie musze juz korzystac ze static-workspaces.

• Upvote 1

Czyli te pulpity to teraz standard w Gnome 3.4.1 a ja myslalem ze to jakis problem tylko u mnie. Teraz nie mam jak teraz sprawdzic , poniewaz nie korzystam juz z Gnome Shell. Przenioslem sie calkowicie na KDE 4. A wszystkie pozostalosci po Gnome Shell odinstalowalem by nie miec w systemie zbednych zaleznosci. Mimo to mialem zainstalowane aplety NetworkManager i Bluetooth. Nowemu Gnome trzeba dac jeszcze troche czasu tak jak to bylo na poczatku z nowym KDE4.