Yuri20 Napisano Maj 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2012 Po wpisaniu, np. yum-builddep firefox program nie znajduje zależności do pobrania. Zwraca coś takiego: [root@FedoraJ jerzy]# yum-builddep firefox Loaded plugins: auto-update-debuginfo, langpacks, presto, refresh-packagekit Enabling compat-wireless-next-source repository Enabling fedora-source repository Enabling rpmfusion-free-source repository Enabling rpmfusion-free-updates-source repository rpmfusion-free-updates-source | 2.7 kB 00:00 rpmfusion-free-updates-source/primary_db | 73 kB 00:00 Enabling rpmfusion-nonfree-source repository Enabling rpmfusion-nonfree-updates-source repository rpmfusion-nonfree-updates-source | 2.7 kB 00:00 rpmfusion-nonfree-updates-source/primary_db | 29 kB 00:00 Enabling updates-source repository Enabling updates-testing-source repository No source RPM found for firefox-7.0.1-1.fc16.x86_64 No source RPM found for firefox-12.0-1.fc16.x86_64 No uninstalled build requires Natomiast kiedy zamiast firefox wpisze ścieżkę do archiwum .src.rpm yum-builddep jest w stanie pobrać zależności do każdego programu. Wydaje mi się, ze może mieć to związek z repozytoriami, jednak nie wiem co dokładnie nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Maj 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2012 Zacytuje man: yum-builddep is a program which installs the RPMs needed to build the specified package. The source RPM for the specified package must be available in a Yum repository (which will be automatically enabled, if it is disabled) or it can be a local source RPM file. A jak widac No source RPM found for firefox-7.0.1-1.fc16.x86_64No source RPM found for firefox-12.0-1.fc16.x86_64 Czyli w yum nie znalazl w repozytoriach pakietów src. Tyle w kwestii wyjasnienia. Gdzie ich szukac to niestety nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2012 Gdzie ich szukac to niestety nie wiem.Na rpmfind.net na przyklad: http://rpmfind.net//...c16.x86_64.html do 7.0 pewnie tez cos sie znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri20 Napisano Maj 17, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2012 W ogóle mi nie zalezy na Firefoxie, to byl jedyie przyklad. Yum nie znajduje mi zaleznosci dla zadnego programu powszechnie dostepnego w repozytorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2012 Wyczyść może pamięć podręczną yuma (jeśli są, to usunięte zostaną też pobrane paczki rpm): yum clean all Firefoxa nie nie ma w SRPM ale dla pozostałych pakietów zależności się ściągają, próbowałem: kernel, gnome-shell, inskcape, glibc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri20 Napisano Maj 19, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 Niestety to nie pomaga Nie rozumiem jak yum-builddep moze zwracac komunikatu o nie znalezieniu .src.rpm, a yumdownloader --source funkcjonuje poprawnie... Tozto nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 Coś jest nie tak z określeniem odpowiedniej architektury. Ja mam i686 a yum-builddep szuka xulrunner-devel(x86-64). Repozytoria srpm włączają się normalnie i yumdownloader poprawnie ściąga paczki. Może coś jest na bugzilli, ale ją akurat aktualizują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi