Mentat Napisano Czerwiec 9, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 No to kiepsko, unknown znaczy pewnie ze nie potrafil dopasowac kodowania bo znalazl zbyt wyrafinowana mieszanke znaków. Przydal by sie Windows z Outlook do wyeksportowania tych e-maili bo readpst moze cos przeinaczac po drodze. Niestety nie mam jak tego sprawdzic. Z drugiej strony jesli wrzucajac na googla masz OK to sie troche gubie i nie wiem gdzie lezy problem. Nie mozesz archiwizowac po prostu pliku pst? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 9, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 Z tego co wrzucasz to juz raczej nic nie odzyskasz. Nie wyglada to na zakodowane znaki, a bardziej krzaki. Inna sprawa, ze powinienes wrzucac pliki, a nie przeklejac wyjscie z edytora. Chociaz tu widac, ze bledy popelniasz gdzies we wczesniejszych etapach, np. eksporcie tych wiadomosci do pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybun Napisano Czerwiec 10, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2012 Co bardzo ciekawe znalazlem w zupelnie innej wiadomosci jeszcze dzisiaj cos takiego: Content-Type: text/html Content-Transfer-Encoding: base64 W thunderbirdzie - normalnym, standardowym widoku wyswietlaly sie krzaki w miejscu pl fontów. Co ciekawe po zmiane na utf8 nic sie nie zmienia, ale na srodkowoeuropejski - iso88592-2 juz jest poprawnie ( to w menu widok - zestaw znaków ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Czerwiec 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2012 W Base64 koduje sie wszystkie zalaczniki binarne. Konwersja ta zamienia je w pliki tekstowe i moga byc wtedy przeslane poczta. Dlatego tez jak dolacza sie przykladowo 10MiB to e-mail wychodzi okolo 13 MiB. Jak widzisz problem nie jest trywialny bo nie dosc ze kazdy e-mail moze miec wlasne kodowanie (np. gdybym ja wyslal email do tej osoby to byloby UTF-8) to nawet pojedynczy mail moze posiadac w teorii rózne kodowania. Obstaje raczej abys nie wyciagal plików z pst i archiwizowal caly plik. Z tego co pamietam to podmienic lub dolaczyc dodatkowy pst do Outlooka bylo dosc latwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybun Napisano Czerwiec 11, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2012 otworzylem w ramach testu wiadomosc w Outlooku. W podgladzie, normalym widoku wiadomosci wyswietla sie wszystko poprawnie, Po kliknieciu pokaz zródlo otrzymalem takie cos: Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespolem, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ze bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci±z lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chetni to musze miec info dzi¶ do maks 15:50.</div> Jest to ten sam Outlook z ktorego pst zabieralem. dokladnie ten sam, na tej samej stacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Czerwiec 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2012 To raczej normalne. Ten przyklad na oko to ISO-8859-2. Dzieje sie tak, poniewaz klient poczty wyswietlajac e-mail wykonuje cicha konwersje tekstu wiadomosci z kodowania jakie jest zdeklarowane w wiadomosci na kodowanie systemu w którym pracuje. Kiedy patrzysz w zródlo pojawia sie czysta zawartosc bez jakichkolwiek konwersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi