Skocz do zawartości

Jakie To Jest Polskie Kodowanie ? Libpst Readpst Nie Prerabia Pl Fontow

trybun

Rekomendowane odpowiedzi

No to kiepsko, unknown znaczy pewnie ze nie potrafil dopasowac kodowania bo znalazl zbyt wyrafinowana mieszanke znaków.

Przydal by sie Windows z Outlook do wyeksportowania tych e-maili bo readpst moze cos przeinaczac po drodze. Niestety nie mam jak tego sprawdzic.

Z drugiej strony jesli wrzucajac na googla masz OK to sie troche gubie i nie wiem gdzie lezy problem.

Nie mozesz archiwizowac po prostu pliku pst?

Z tego co wrzucasz to juz raczej nic nie odzyskasz. Nie wyglada to na zakodowane znaki, a bardziej krzaki. Inna sprawa, ze powinienes wrzucac pliki, a nie przeklejac wyjscie z edytora. Chociaz tu widac, ze bledy popelniasz gdzies we wczesniejszych etapach, np. eksporcie tych wiadomosci do pliku.

Co bardzo ciekawe znalazlem w zupelnie innej wiadomosci jeszcze dzisiaj cos takiego:

Content-Type: text/html

Content-Transfer-Encoding: base64

W thunderbirdzie - normalnym, standardowym widoku wyswietlaly sie krzaki w miejscu pl fontów. Co ciekawe po zmiane na utf8 nic sie nie zmienia, ale na srodkowoeuropejski - iso88592-2 juz jest poprawnie ( to w menu widok - zestaw znaków )

W Base64 koduje sie wszystkie zalaczniki binarne. Konwersja ta zamienia je w pliki tekstowe i moga byc wtedy przeslane poczta. Dlatego tez jak dolacza sie przykladowo 10MiB to e-mail wychodzi okolo 13 MiB.

Jak widzisz problem nie jest trywialny bo nie dosc ze kazdy e-mail moze miec wlasne kodowanie (np. gdybym ja wyslal email do tej osoby to byloby UTF-8) to nawet pojedynczy mail moze posiadac w teorii rózne kodowania.

Obstaje raczej abys nie wyciagal plików z pst i archiwizowal caly plik. Z tego co pamietam to podmienic lub dolaczyc dodatkowy pst do Outlooka bylo dosc latwo.

otworzylem w ramach testu wiadomosc w Outlooku. W podgladzie, normalym widoku wiadomosci wyswietla sie wszystko poprawnie,

Po kliknieciu pokaz zródlo otrzymalem takie cos:

Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespolem, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ze bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci±z lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chetni to musze miec info dzi¶ do maks 15:50.</div>

Jest to ten sam Outlook z ktorego pst zabieralem. dokladnie ten sam, na tej samej stacji

To raczej normalne. Ten przyklad na oko to ISO-8859-2.

Dzieje sie tak, poniewaz klient poczty wyswietlajac e-mail wykonuje cicha konwersje tekstu wiadomosci z kodowania jakie jest zdeklarowane w wiadomosci na kodowanie systemu w którym pracuje. Kiedy patrzysz w zródlo pojawia sie czysta zawartosc bez jakichkolwiek konwersji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...