VvVONSU Napisano Czerwiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 Dzięki programowi recordmydesktop mogę pięknie nagrywać ale teraz potrzebuje jakiś łatwych programów do: 1) konwertowania wideo z .ogv na .avi 2) prostych obróbek wideo 3) Możliwość wprowadzania własnego dźwięku i usuwania tego z wideo 4) wprowadzania tesktu do wideo (napisy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 Kdenlive jest ok. Dobrze wyglada, ma duzo funkcji i powstalo duzo tutoriali. Oczywiscie potrafi zrobic to wszystko co wymieniles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VvVONSU Napisano Czerwiec 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 A nie jest on tylko dla srodowiska KDE? Bo ja potrzebuje na Gnome 3 :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Czerwiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 Ja robilem tak, ze najpierw konwersja z ogv, bo tego formatu prawie nic nie czyta: mencoder ble.ogv -ovc xvid -oac mp3lame -xvidencopts pass=1 -o ble.avi a potem uzywam avidemux (pakiet w repo to avidemux-gtk). Program jest dosc prostacki, ale podstawowe rzeczy da sie zrobic. Kiedys próbowalem uzywac Cinerella, ale to troche ciezszy kaliber. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VvVONSU Napisano Czerwiec 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 A nie ma jakiegos prostego programu do konwersji na avi (Nie chce mi sie konwertowac w ten sposób kazdego nagranego filmiku) ? Avidemux jest troszke zbyt ubogi, zeby chociaz byla ta opcja wklejania napisów do filmu byloby super, a co do Cinerella to nie moge go pobrac nawet- jest w yum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 Mozliwosciami zblizony do Kdenlive jest OpenShot. Jesli nie szkoda Ci miejsca na dysku to mozesz zainstalowac Kdenlive, bo tak naprawde nie ma znaczenia jakiego srodowiska uzywasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VvVONSU Napisano Czerwiec 2, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 Ok Kdelive pieknie dziala tylko powiedz prosze jak w tym programie wklejac te napisy bo nie moge znalezc :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 Przeciez napisalem, ze jest mnóstwo tutoriali. Poszukaj sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Czerwiec 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 Podmiana dzwieku w avidemux wygladaja tak: menu dzwiek -> glówna sciezka / druga sciezka -> zródlo dzwieku -> zewnetrzny plik Program umie skonwertowac napisy, ale czy je dorzuci do filmu, to nie wiem. Jak na razie nie mialem potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VvVONSU Napisano Czerwiec 2, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 http://jakilinux.org/aplikacje/tworzenie-profesjonalnych-filmow-przy-pomocy-openshota/ Gdyby ktos spoza forum potrzebowal... Ale niestety nie widze w tych tutorialach ani jednej wzmianki o dodawaniu tekstu OpenShot chyba nie posiada takiej opcji :< A ja mam potrzebe dodania tekstu do filmiku bo komentarze slowne nie wychodza profesjonalnie, zwlaszcza z moim mikrofonem Zobacze czy avidemux spelni moje oczekiwania w takim razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 Wyzej pisales o Kdenlive, a teraz mówisz, ze nie mozesz dodac napisu w Openshot... Openshota w sumie nie uzywalem nigdy, ale na Kdenlive dodawalem napisy, robilem rózne przejscia, w tym takze PiP. Dlatego polecam wlasnie Kdenlive. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Czerwiec 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 Slaby mikrofon to rzeczywiscie moze byc problem. Jak sie nagrywalem na kompie, to korzystalem z Audacity (w repo jak audacity, lub audacity-freeworld wspierajacy mp3ki) i odszumowywalem nagrania. Nagraj sie na Audacity, zaznacz kawalek nagrania, w którym nic nie mówisz i menu: effect -> noise removal -> get noise profile. Potem zaznacz calosc nagrania i effect -> noise removal -> OK. Suwak noise reduction sluzy to regulowania ile tych szumów chcesz wyciac. Po odszumowaniu masz o wiele lepszy dzwiek i przy braku szumów mozesz latwiej powycinac chrzakniecia, przejezyczenia, czy kichniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VvVONSU Napisano Czerwiec 2, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 Przepraszam pomylka, ok problem rozwiaznay: 1) konwerter (ogv -> avi) http://fedora-11.blo...-plikow-rm.html 2) Napisy dodaje sie (KdenLive) Project -> Add Title Clip Dziekuje wszytskim za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2012 Kdenlive na pewno potrafi importowac ogv. W Openshot tez mozna dodawac Title -> New title... (wymagany jest Inkscape do zaawansowanych tytulów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi