Laiwer Napisano Wrzesień 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2012 Sciagnalem sterowniki do mojej karty sieciowej http://dl.dropbox.com/u/57056576/DRIVERS/REALTEK/rtl_92ce_92se_92de_8723ae_linux_mac80211_0006.0514.2012.tar.gz tak wyglada plik. w pliku readme wyglada instalacja tak: 1. Change to Super User sudo su 2. Compile driver from the source code make 3. Install the driver to the kernel make install reboot 4. uninstall driver make uninstall a wychodzi mi takie cus: [root@localhost 1]# make make -C /lib/modules/3.3.4-5.fc17.x86_64/build M=/home/adrian/Pobrane/1 modules make: *** /lib/modules/3.3.4-5.fc17.x86_64/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop. make: *** [all] Błąd 2 o co biega? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Wrzesień 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2012 Zainstaluj yum install kernel-headers kernel-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laiwer Napisano Wrzesień 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2012 Teraz mam tak: terminal [root@localhost adrian]# cd /home/adrian/Pobrane/1/ [root@localhost 1]# make make -C /lib/modules/3.5.3-1.fc17.x86_64/build M=/home/adrian/Pobrane/1 modules make[1]: Wejscie do katalogu `/usr/src/kernels/3.5.3-1.fc17.x86_64' /usr/src/kernels/3.5.3-1.fc17.x86_64/arch/x86/Makefile:81: stack protector enabled but no compiler support make[1]: gcc: Polecenie nie znalezione CC [M] /home/adrian/Pobrane/1/base.o /bin/sh: gcc: nie znaleziono polecenia make[2]: *** [/home/adrian/Pobrane/1/base.o] Blad 127 make[1]: *** [_module_/home/adrian/Pobrane/1] Blad 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/3.5.3-1.fc17.x86_64' make: *** [all] Blad 2 [root@localhost 1]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Wrzesień 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2012 yum install gcc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2012 Podstawowe pytanie: Czy chcesz mieć działającą kartę sieciową, wyczerpałeś inne możliwości uruchomienia i dlatego kompilujesz, czy kompilujesz w celach "nauki" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laiwer Napisano Wrzesień 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2012 Chcialbym miec dzialajaca karte... Zeby przez wii fi sie laczyc -,- a po zainstalowaniu ostatniego posta wychodzi mi takie cus [root@localhost adrian]# cd /home/adrian/pobrane/1/ bash: cd: /home/adrian/pobrane/1/: Nie ma takiego pliku ani katalogu [root@localhost adrian]# cd /home/adrian/Pobrane/1/ [root@localhost 1]# make make -C /lib/modules/3.5.3-1.fc17.x86_64/build M=/home/adrian/Pobrane/1 modules make[1]: Wejscie do katalogu `/usr/src/kernels/3.5.3-1.fc17.x86_64' CC [M] /home/adrian/Pobrane/1/base.o /home/adrian/Pobrane/1/base.c: In function ‘_rtl_init_mac80211’: /home/adrian/Pobrane/1/base.c:320:6: error: ‘IEEE80211_HW_BEACON_FILTER’ undeclared (first use in this function) /home/adrian/Pobrane/1/base.c:320:6: note: each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in make[2]: *** [/home/adrian/Pobrane/1/base.o] Blad 1 make[1]: *** [_module_/home/adrian/Pobrane/1] Blad 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/3.5.3-1.fc17.x86_64' make: *** [all] Blad 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2012 Chcialbym miec dzialajaca karte... Zeby przez wii fi sie laczyc -,- To napisz jaki to komputer, jaka karta i wklej wyjścia poleceń: lspci iwconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laiwer Napisano Wrzesień 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2012 Toshiba Sattelite C850-12R Karta Sieciowa: Realtek RTL8723AE Wireless LAN 802.11n PC [root@localhost adrian]# lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) 00:14.0 USB Controller: Intel Corporation Panther Point USB xHCI Host Controller (rev 04) 00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Panther Point MEI Controller #1 (rev 04) 00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation Panther Point USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04) 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Panther Point High Definition Audio Controller (rev 04) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Panther Point PCI Express Root Port 1 (rev c4) 00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation Panther Point PCI Express Root Port 2 (rev c4) 00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation Panther Point PCI Express Root Port 3 (rev c4) 00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation Panther Point USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04) 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Panther Point LPC Controller (rev 04) 00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation Panther Point 6 port SATA AHCI Controller (rev 04) 00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Panther Point SMBus Controller (rev 04) 02:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 8723 03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 05) [root@localhost adrian]# iwconfig p2p1 no wireless extensions. lo no wireless extensions. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2012 Toshiba Sattelite C850-12R Karta Sieciowa: Realtek RTL8723AE Wireless LAN 802.11n PC Zgodnie z tym: http://ask.fedoraproject.org/question/1870/i-can-not-get-my-realtek-8723-chip-to-work pozostaje Ci na razie kompilacja. Zrób poprawkę jak w odpowiedzi. Skompiluj i zainstaluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laiwer Napisano Wrzesień 11, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2012 Nadal mi nie dziala, tylko przez kabel ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2012 Nadal mi nie działa, tylko przez kabel ;/ Mnie też nie ..... ale przynajmniej wiem dlaczego..... Nie mam takiej karty! Jeżeli oczekujesz pomocy to napisz chociaż czy udało się skompilować, zainstalować sterowniki, czy skopiowałeś firmware w odpowiednie miejsce itd. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laiwer Napisano Wrzesień 11, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2012 Mnie tez nie ..... ale przynajmniej wiem dlaczego..... Nie mam takiej karty! Jezeli oczekujesz pomocy to napisz chociaz czy udalo sie skompilowac, zainstalowac sterowniki, czy skopiowales firmware w odpowiednie miejsce itd. ? Akurat u mnie taka karta jest. Mówi o tym wynik z polecenia. 03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 05) 4 A po drugie ja nie umiem kompilowac, jestem laikiem w tych sprawach. Jak by ktos mi to wytlumaczyc moze bylo by ok. Pytalem dzisiaj informatyka, który korzysta z Fedory. Mówi, ze pod moja karte jeszcze moze nie byc sterowników na platforme Linux ;/ (_niewiem_ → nie wiem) ORT o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2012 A po drugie ja nie umiem kompilowac, jestem laikiem w tych sprawach. Jak by ktos mi to wytlumaczyc moze bylo by ok.W pliku ze zródlami do skompilowania masz zazwyczaj plik w rodzaju "README" albo o podobnej nazwie. W tym pliku zazwyczaj jest wytlumaczone co trzeba robic. Co do pozostalych czynnosci to sa opisane w linku podanym przez andrew. (_niewiem_ → nie wiem) ORT o co chodzi A ja nie wiem co to za pytanie? "Nie ma" tzn. dokladnie to co znaczy "nie ma". Ale tu akurat kolega najwyrazniej nie jest na biezaco, bo sterowniki - jak wykazal andrew - sa, tylko trzeba je skompilowac i zainstalowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 12, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2012 Podaję przepis na poprawną kompilację 1. Odszukaj plik base.c 2. Otwórz go dowolnym edytorze (np gedit) 3. Oszukaj linię zawierającą ciąg IEEE80211_HW_BEACON_FILTER | ( linia 320) 4. Popraw jak poniżej (na czerwono wygląd poprawionej linii): hw->flags = IEEE80211_HW_SIGNAL_DBM | IEEE80211_HW_RX_INCLUDES_FCS | /*IEEE80211_HW_BEACON_FILTER | */ IEEE80211_HW_AMPDU_AGGREGATION | IEEE80211_HW_REPORTS_TX_ACK_STATUS | IEEE80211_HW_CONNECTION_MONITOR | /* IEEE80211_HW_SUPPORTS_CQM_RSSI | */ IEEE80211_HW_MFP_CAPABLE | 0; 5. Zapisz poprawiony plik 6. Wykonaj to co opisałeś w pierwszym poście Powinno się poprawnie skompilować (make) i zainstalować (make install). U mnie tak było. Sprawdź czy działa, jeśli nie, to napisz z czym masz dalej problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laiwer Napisano Wrzesień 12, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2012 Zainstalowalem, wyswietlaja mi sie juz sieci, jednak gdy wpisuje poprawne haslo, polaczyc mi sie nie chce, wywala ponowne wpisanie hasla, a jest poprawne;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi