christofanow Napisano Wrzesień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2012 Witam! Lista systemów wyglada nastepujaco: Fedora Fedora_jakies_nr Windows XP Po wykonaniu polecenia: su #podanie hasla roota grub2-set-default "2" i restarcie, domyslnie odpala sie nadal fedora. Ktos ma jakis pomysl dlaczego tak sie dzieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Wrzesień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2012 A daj 3-kę zamiast 2-ki i zobacz jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofanow Napisano Wrzesień 10, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2012 Bez zmian. Zalaczam plik zawartosc /etc/grub2.cfg http://wklej.org/id/826843/ Ktos podpowie co zmodyfikowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2012 Te "Fedora_jakies_nr" to jest podmenu. Patrzac do pliku, który podales to Windows jest 5. w kolejnosci, wiec prawdopodobnie grub2-set-deafult 4 ale ze wzgledu na owe podmenu w GRUB2 warto stosowac metode opisowa, czyli w tym przypadku o ile sie nie myle to grub2-set-default 'Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sda1)' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofanow Napisano Wrzesień 10, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2012 Ja mam chyba jakiegos niefarta. Wykonalem oba polecenia WalDo i po reboocie caly czas fedora odpala sie po uplywie 20sek. Jakies pomysly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Wrzesień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2012 Wpisz tego Windowsa do GRUB_DEFAULT w /etc/default/grub i wygeneruj na nowo grub.cfg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2012 Grub mocno się zmienia (przynajmniej w Fedorze), wcześniej dużo rzeczy nie funkcjonawało tak jak opisywano w podręczniku. Obecnie dla mnie najlepsze rozwiązanie to w /etc/default/grub następujące linijki (oprócz innych): GRUB_DISABLE_RECOVERY=false GRUB_TIMEOUT=5 GRUB_SAVEDEFAULT=true GRUB_DEFAULT=saved Wówczas mam dwupoziomowe menu z recovery i defaultowo uruchamia się system ostanio uruchamiany. Jeśli chcesz to wypróbować to po edycji grub trzeba jeszcze wykonać #grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg @WalDo zobacz co pokazuje: #/usr/bin/grub2-editenv list i wpis tego typu należało by użyć w grub2-set-default Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2012 (edytowane) @WalDo zobacz co pokazuje: #/usr/bin/grub2-editenv list i wpis tego typu nalezalo by uzyc w grub2-set-default No wiec to co podalem, to jest wlasnie tego typu wpis otoczony dla jasnosci apostrofami. Nigdy nie mialem z GRUB2 problemów, wiec troche sie pobawilem. Wychodzi na to, ze - przynajmniej w Fedorze 17 - o poleceniu grub2-set-default mozna zapomniec. Mnie przynajmniej nie udalo sie w ten sposób ustawic innego jadra (mam standardowo 3 do wyboru) jako domyslnie uruchamianego i zastanawiam sie co robie zle. Moze problemem jest wykorzystanie submenu? [EDIT] Chociaz submenu nie powinno przeszkadzac, bo GRUB_SAVEDEFAULT=true zapamietuje wybór pozycji równiez z podmenu, wiec to raczej nie to. Edytowane Wrzesień 11, 2012 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2012 Pobawiłem się trochę i u mnie wygląda to tak: Przy konfiguracji w /etc/default/grub takiej jak podana przeze mnie kilka postów powyżej i wygenerowaniu /boot/grub2/grub.cfg ma dwupoziomowe menu. Na pierwszym poziomie jest: Fedora Opcje zaawansowane dla systemu Fedora Windows Vista Po wybraniu Opcje zawansowane dla systemu Fedora na drugim poziomie menu mam 6 pozycji (3 ostanie jądra i 3 tryby ratunkowe dla tych jąder). Działa zapamiętywanie i uruchamianie zarówno z ostatnio wybranego jądra (z podmenu) czy systemu np. Windows z wyjątkiem trybów ratunkowych (nie są zapamiętywane) jak i przez grub2-set-default. Co do grub2-set-default to parametrem może być zarówno liczba (liczby - podmenu) jak i wpis tekstowy (zobacz /usr/bin/grub2-editenv list). Przykłady z mojej maszyny: grub2-set-default 0 uruchamia ostanie jądro grub2-set-default 2 uruchamia Windows grub2-set-default "1>1" uruchamia ostanie jądro w trybie ratunkowym Uogólniając grub2-set-default "x>y" uruchmia pozycję y z podmenu wywołanego z pozycji x menu Wszystko można ogarnąć analizując grub.cfg. Osobiście przestałem ręcznie edytować grub.cfg pozostając przy ewentualnej edycji /etc/default/grub i generowaniu /boot/grub2/grub.cfg. Nie chcę zaśmiecać wątku ale jeśli to będzie pomocne to mogę wklieć całe /etc/default/grub jak i /boot/grub2/grub.cfg z zaznaczeniem najważniejszych elementów. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 12, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2012 Nie wiedzialem o opcji typu "x>y" - w ten sposób faktycznie dziala bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Grudzień 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2012 A tak przy temacie. Jak zrobic zeby grub generowal automatycznie np 4 czy 5 wersji jadra bo nie moge tego nigdzie znalezc. Np bierzesz yum update kernel frunie, ale automatycznie ostatnie jadro jest usuwane. Ta zaleznosc jest od gruba czy yuma ? generalnie 3 wersje kernela mi starczaja jak jakies dziwne problemy wyjda, tylko chcialebym zeby po updacie grub2 trzymal 4 czy 5 wersji jadra. dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2012 W /etc/yum.conf ustaw wartosc installonly_limit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi