qqbekk Napisano Październik 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2012 Witam. Ostatnio zacząłem się interesować systemem Fedora, a także zainstalowanie tego systemu jako drugiego. Mam pewne pytania związane z instalacją: 1. Chcę zainstalować Fedorę tak, aby Windows normalnie działał (po prostu, aby te dwa systemy nie przeszkadzały sobie) - jaką opcję z instalacji mi poradzicie: "Zmniejszenie obecnego systemu" lub "Użycie wolnego miejsca". 2. Ile gdzieś tak zajmuje zainstalowany system Fedora i ile on potrzebuje miejsca, aby w miarę funkcjonował. Bardzo bym prosił o wszelką poradę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2012 O podziale dysku i nie tylko poczytasz w poradniku - http://wiki.fedora.p...zia.C5.82_dysku. Masz tam opisane partycje przy samodzielnym podziale dysku, który jak dla mnie jest najlepszym wyjściem. Jeśli chodzi o automatyczne partycjonowanie, to "Użycie wolnego miejsca" daje jaką taką kontrolę - tworzysz go tyle ile chcesz (zostawiasz niesformatowane). Automatycznie tworzony jesz lvm - http://pl.wikipedia.org/wiki/LVM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qqbekk Napisano Październik 4, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2012 @up A jak zrobie dajmy 50GB lub 70GB partycje, to wystarczy (wiem, ze dales odnosnik o "Podziale dysku", ale nie chce, zeby bylo jak w Windowsie, ze niby te 20GB dla samego systemu XP, i jeszcze trzeba dowalic gdzies tak ~30GB, aby system chodzil przyzwoicie) ? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2012 Bez przesady. Ja na partycje systemowa / przeznaczylem 45GB i mam zajete niecale 20% (/home mam osobno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qqbekk Napisano Październik 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 @up Usunalem troche GB wolnego z partycji i to co usunalem, system widzi w "Zarzadzaniu dyskami" jako nieprzydzielone (niepodzielone) miejsce. Odpalam instalacje Fedory, wybieram opcje "Uzycie wolnego miejsca", a gdy tak czynie, pojawia mi sie komunikat, ze nie moze znalezc wolnego miejsca (nieprzydzielonego miejsca). Nie wiem o co w ogóle chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 Jesli masz Fedore na LiveCD to uruchom system i sprawdz jak to widzi Linux fdisk -l i pokaz tutaj. Jest tez opcja recznego podzialu dysku przy instalacji. W postaci najprostszej - chociaz najgorszej do pózniejszego zarzadzania czy upgrade'u systemu - wystarczy na calym wolnym obszarze utworzyc partycje ext4 z punktem montowania "/". No moze jeszcze z pól giga na swap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qqbekk Napisano Październik 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 @WalDo Korzystalem z instalacji na DVD, ale takze mam LiveCD i nie instalowalem z tej plytki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Październik 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 Qqbekk - jest moment kiedy w okienku instialatora masz wybrać dysk na którym chcesz instalować fedorkę. Czy wybrałeś właściwy dysk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qqbekk Napisano Październik 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 @slabypingwin Nie bylo okienka wyboru dysku. Z tego co pamietam najpierw byl jezyk systemu, jezyk klawiatury, strefa czasowa, nazwa sieci, haslo roota, a nastepnie pojawilo mi sie okienko, jak chce zainstalowac Fedore, czyli m.in. "Uzycie calego miejsca", "Zastapienie istniejacych systemów Linux", etc. Ja wybieralem opcje "Uzycie wolnego miejsca" bo na Windowsie zrobilem kilka GB nieprzydzielonego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 Po drodze powinienes miec taki ekran → http://static.howtoforge.com/images/perfect_desktop_fedora_17_64/big/10.jpg Byc moze po polsku, ale na pewno jest. Caly artykul opisuje instalacje z LiveCD, ale ten etap jest taki sam na LiveCD jak i na DVD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qqbekk Napisano Październik 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 @WallDo Tak, mialem taki ekran, a to co dalej bylo napisalem wczesniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 No to zamiast tego co wybierales wybierz ostatnia opcje. Powinienes wtedy zobaczyc czy jest jakis niepodzielony obszar i na nim recznie okreslic typ i wielkosc partycji oraz punkty montowania. W najprostszym, choc nieelastycznym wypadku tak jak napisalem powyzej w #6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qqbekk Napisano Październik 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 Nie wiem, czy to jakos rozjasni sprawe, ale zrobilem 2 screenshoty - na 1. [http://goo.gl/B9UXr] uruchomilem zarzadzanie dyskami na LiveCD Fedory, i jak widac widzi wolne miejsce, a na 2. [http://goo.gl/w9ZJs] jest pokazany blad, który pojawia mi sie po wyborze "Uzycie wolnego miejsca". Czyli trzeba kombinowac w "Utworzeniu wlasnego ukladu" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Październik 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 Na tym obrazku widać że są 4 partycyje podstawowe. Dlatego instalator fedory nie moźe utworzyć następnych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qqbekk Napisano Październik 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2012 @slabypingwin Czyli powinienem polaczyc dwie partycje w jedna, zeby byly 3 podstawowe partycje (jedna jest zastrzezona przez "siódemke") i czy tak zrobie, to bedzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi