yaevinn Napisano Październik 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2012 sterowniki raczej nie maja nic do tego. masz problem sprzetowy. takie kino jak zaprezentowales na fotkach (w postaci pasków i innych artefaktów) oznacza ze istnieje powazny problem ze sprzetem graficznym. System nie moze uruchomic wyzszych rozdzielczosci (tudziez w trybie tekstowym czy graficznym). Mialem podobnie na laptopie Dell M65 z grafika nVidii. Plyta glówna do wyrzucenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Październik 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2012 Plyta glówna do wyrzucenia. Plyta a nie grafika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2012 Plyta a nie grafika?Pewnie, ze grafika o ile nie masz jej zintegrowanej z plyta (a z tego co piszesz, to nie masz), ale tez bym jej nie wyrzucal tak od razu. Oczywiscie moze byc uszkodzona, ale jesli instalowales cos wczesniej, to moze to byc wina smieci z poprzednich instalacji.Poza tym pytanie czy zaktualizowales co najmniej kernel (najlepiej pelny "yum update") przed zainstalowaniem kmod-nvidia? Uruchom system i pokaz wyniki polecen: uname -r rpm -qa | grep nvidia Moze pracujesz na jadrze, do którego nie pasuje zainstalowany kmod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Październik 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2012 Moze pracujesz na jadrze, do którego nie pasuje zainstalowany kmod. Pytalem sie o to w http://forum.fedora.pl/topic/25716-grafika-nvidia-nie-chce-sie-uruchomic-ani-fedora-ani-windows/page__view__findpost__p__160170. Ponadto byl 'yum update'. uname -r 3.3.4-5.fc17.i686 rpm -qa | grep nvidia kmod-nvidia-304.51-1.fc17.i686 xorg-x11-drv-nvidia-libs-304.51-1.fc17.i686 nvidia-xconfig-1.0-18.fc17.i686 xorg-x11-drv-nvidia-304.51-1.fc17.i686 kmod-nvidia-3.6.1-1.fc17.i686-304.51-1.fc17.i686 nvidia-settings-1.0-20.fc17.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2012 Masz niedopasowany kmod. Z tamtego postu nie wynikalo jakie wersje kernela i kmod masz zainstalowane a mnie nie przyszlo to wtedy do glowy. Dzialasz na jadrze 3.3.4-5.fc17.i686 a kmod masz do jadra 3.6.1-1.fc17.i686. Tak jak napisalem wczesniej: masz niezaktualizowany system. Ewentualnie masz system zaktualizowany, ale domyslnym wyborem w menu GRUB pozostalo jadro 3.3.4 zamiast 3.6.1-1 i startuje Ci staroc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Październik 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2012 My bad. Przejrzalem GRUBa w poszukiwaniu czegokolwiek co sie wlaczy, i znalazlem ten stary kernel. Przy domyslnym wyborze laduje sie ikonka f, nastepnie pojawia sie: Alt+F2 dziala, i wtedy uname odpowiada: 3.6.1-1.fc17.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2012 No to jeszcze sprawdz czy masz wylaczone nouveau. W parametrach jadra w grub.cfg powinienes miec "nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau", w /etc/modprobe.d plik z wpisem "blacklist nouveau" (zazwyczaj w pliku /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf). Jesli sa te wpisy, to jeszcze przygotuj nowy xorg.conf poleceniem xconfig-nvidia a w ostatecznosci przebuduj initramfs (opis w pkt. 5. tej czesci poradnika → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Październik 19, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2012 W parametrach jadra w grub.cfg powinienes miec "nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau" i tu sa jaja bo w /boot/grub mam tylko jeden plik splash.xpm.gz. A grub.conf/grub.cfg nie ma. , w /etc/modprobe.d plik z wpisem "blacklist nouveau" (zazwyczaj w pliku /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf). to mam w /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf # RPM Fusion blacklist for nouveau driver - you need to run as root: # dracut -f /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r) # if nouveau is loaded despite this file. blacklist nouveau Wiec ta zaleznosc raczej spelniona . Czy mam odzyskac gruba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Październik 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2012 i tu są jaja bo w /boot/grub mam tylko jeden plik splash.xpm.gz. A grub.conf/grub.cfg nie ma. No i dobrze bo grub.cfg powinien być w /boot/grub2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Październik 20, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2012 Takie cos mam: nouveau.modeset=0 rd.driver.blacklist=nouvean to dobre czy zmienic na taki jaki podales wpis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaevinn Napisano Październik 20, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2012 powinno byc "nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau" nie zapomnij potem przeladowac gruba poleceniem "grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Październik 20, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2012 Takie coś mam: nouveau.modeset=0 rd.driver.blacklist=nouvean to dobre czy zmienić na taki jaki podałeś wpis? To jest dobry wpis. Od pewnego czasu występuje właśnie w tej formie. Czy ten wpis masz w pliku /boot/grub2/grub.cfg przy ostatnim jądrze czy w pliku /etc/default/grub? nie zapomnij potem przeładowac gruba poleceniem "grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg" przeładować??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Październik 21, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2012 Czy ten wpis masz w pliku /boot/grub2/grub.cfg przy ostatnim jądrze czy w pliku /etc/default/grub? W /boot/grub2/grub.cfg Jeśli są te wpisy, to jeszcze przygotuj nowy xorg.conf poleceniem xconfig-nvidia A nie trochę na odwrót? nvidia-xconfig Tylko mam jeszcze jeden problem: Po wpisaniu nvidia-xconfig wyskoczyło mi kilka warningów i errorów. Ja niestety nie pomyślałem aby to gdzieś sobie zapisać. Zrestartowałem i jest to samo co na początku: fedora się ładuje i wyskakuje mi komunikat monitora o przekroczonym zakresie. Na obydwu jądrach. Nie mam teraz dostępu do żadnej konsoli. Czyżby znów format? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2012 A nie troche na odwrót? nvidia-xconfig Pisalem z pamieci a zawsze mi sie to myli. Po wpisaniu nvidia-xconfig wyskoczylo mi kilka warningów i errorów. Ja niestety nie pomyslalem aby to gdzies sobie zapisac. No to problem... Szklana kula albo cos... Zrestartowalem i jest to samo co na poczatku: fedora sie laduje i wyskakuje mi komunikat monitora o przekroczonym zakresie. Przekroczonym zakresie czego? Czyzby znów format?Prosciej chyba odpalic w trybie rescue, tekstowym (init 3) albo z LiveCD i wycofac zmiany - nvidia-xconfig tworzy backup z poprzedniego pliku xorg.conf, wystarczy zmienic nazwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Październik 21, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2012 No to problem... Szklana kula albo cos... Przydala by sie . nvidia-xconfig tworzy backup z poprzedniego pliku xorg.conf, wystarczy zmienic nazwe. Znaczy xorg,conf.backup mam zmienic nazwe na xorg.conf? A obecny xorg.conf usunac? Jesli tak to nie dziala. Dalej wyskakuje mi komunikat monitora (poza zakresem pracy 26,8kHz / 33Hz) oraz mrygaja mi diodki od Caps Lock oraz Scroll Lock. Jak próbuje odpalic Windowsa jest to samo tylko, ze klawiatura mi nie mryga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi