Erebenov Napisano Listopad 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2012 Witam użytkowników forum. Ostatnio miałem trochę problemów z moim sprzętem pod Ubuntu 12.04 z powodu jego przegrzewania się. Dowiedziałem się iż Ubuntu nie wspiera procesorów opartych na układzie GMA3600, szukałem jakiegoś rozwiązania i nie mogę znaleźć nic sensownego na ten temat. Dotarłem jednak do informacji iż Fedora 17 ten układ dobrze obsługuje i dzięki temu mógłbym się pozbyć problemu z przegrzewającym się CPU w moim netbooku (model netbooka to ASUS 1001pxd), tak więc postanowiłem przetestować ten system. Sciągnąłem sobie obraz iso z LXDE i nagrałem na pendriwie za pomocą unetbootina. Podczas bootowania z pendrajwa gdy ładuje się system wyskakuje błąd który się zaczyna na: "wrong fs type bad option bad superblock" Po czym uruchamianie systemy stoi w miejscu. Co robić abym mógł odpalić fedore a później ewentualnie ją zainstalować jeśli okaże się iż obsługuje mi sprzęt lepiej od Ubuntu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2012 Jadro jest to samo w obu dystrybucjach z ta róznica, ze w F17 jest pewnie nowsze niz w Ubuntu 12.04. Teraz wlasnie wypuscili Ubuntu 12.10, wiec mozesz sprawdzic czy wsparcie sie poprawilo. A co do Fedory to mozesz spróbowac nagrac tym https://fedorahosted.org/liveusb-creator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erebenov Napisano Listopad 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2012 Podobno sa dzialajace sterowniki pod Fedore, pod Ubuntu (jeszcze) nie ma. Dlatego wolalbym sie przesiasc na Fedore, tylko nie moge odpalic tego live`a cos... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2012 Z LiveCD Fedory to jest magia jakas. Mnie osobiscie tez nie zawsze sie uruchamia - czasami po prostu trzeba ngrac pendrive od nowa. Problemem moze tez byc obecnosc Windows 7 lub co gorsza 8. Jesli nagrywales LiveCD w wersji 64-bitowej, to moze warto sprawdzic 32-bity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erebenov Napisano Listopad 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2012 Nie mam obecnego Windowsa na dysku, tylko czyste Xubuntu 12.04. Nagrywalem pendrajwa trzy razy. Dwa razy na unetbootin i raz za pomoca Live USB Creator. Wersja Fedory 17 (LXDE) to 32 bity. Moze mam sciagnac ta wersje DVD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2012 Podobno sa dzialajace sterowniki pod Fedore, pod Ubuntu (jeszcze) nie ma. Ale ja nie mówie jak jest podobno, ja to po prostu sprawdzilem. Fedora 17 podobnie jak Ubuntu 12.10 zostala zbudowana na kernelu w wersji 3.5.x. A sterowniki sa w jadrze i kto jak kto, ale ludzie z Fedora Project na pewno nie wrzucili wlasnosciowych sterowników. Zreszta takich na pewno nie ma skoro to chipset Intela. Jesli wsparcie jest tylko wstepne to ewentualnie siedzi w galezi stagging, której sterowniki i tak trzeba doinstalowac z zewnetrznego repozytorium, np. RPMFusion. Dlatego jesli nie mozesz sobie poradzic z uruchomieniem Fedory spróbuj Ubuntu 12.10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwozniak00 Napisano Listopad 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2012 LiveCD Fedory zawsze dziala z pod USB, tylko najlepiej stworzyc takiego pendriva poleceniem "dd" nie bawiac sie przy tym w jakies graficzne wspomagacze A samo polecenie dd jest na tyle proste [ su -c 'dd if=obrazfedory.iso of=/dev/sdliterkadysku' ] ze nawet ktos nie obeznany w konsoli sobie z tym poradzi. [ps. Gdzie co jest zamontowane sprawdzamy poleceniem "df" ] I w taki sposób, taki pendrive musi sie uruchomic A co do samych sterowników to GMA3600 dziala pod Fedora 17 tak jak i pod Ubuntu ale 12.10. O ile sie nie myle musi byc kernel>3.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2012 LiveCD Fedory zawsze dziala z pod USB, tylko najlepiej stworzyc takiego pendriva poleceniem "dd" nie bawiac sie przy tym w jakies graficzne wspomagacze Mhm... A teraz zrób "persistent memory" na tak stworzonym USB Wiem, ze do instalacji to nie jest konieczne, ale zeby sensownie uzywac takiego pendrive'a na co dzien to po prostu konieczne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwozniak00 Napisano Listopad 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2012 Mhm... A teraz zrób "persistent memory" na tak stworzonym USB Wiem, ze do instalacji to nie jest konieczne, ale zeby sensownie uzywac takiego pendrive'a na co dzien to po prostu konieczne. Ale powiedzmy szczerze z mozliwosci zapisu danych na takim liveUSB korzysta jedynie odsetek uzytkowników. W wiekszosci po prostu liveusb sluzy to przetestowania i zainstalowania systemu. A wlasnie w poscie pierwszym byla o tym mowa Ale w sumie jak by sie czlowiek troche pobawil to w sumie dalo by rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi