Skocz do zawartości

Montowanie Usb Zapisanych W Fstab

jjj

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

uzywam “od wieków” nastepujacej postaci wpisów w /etc/fstab

/dev/sdb1			   /media/usb01		 vfat	iocharset=utf8,noexec,noauto,noatime,user 0 0

mam swoje powody. Chce, by woluminy dalo sie montowac w srodowisku graficznym, ale takze po init 3 oraz zdalnie po ssh w podobny sposób. Nie umiem wymyslic nic innego.

W poprzednich Fedorach taki trick przechodzil bez mrugniecia okiem. Zawartosc montowana mountem z konsoli nalezala oczywiscie do wlasciciela procesu. Montowana graficznie z thunara -- do wlasciciela pulpitu. Montowac z thunara odpalanego na cudzym desktopie nie próbowalem, choc spodziewalbym sie problemów z uprawnieniami.

W F18 jest inaczej. mount dziala tak samo, to jasne. Montowanie poleceniem udisks --mount /dev/sdb1 tez daje prawo wlasnosci wlascicielowi procesu montujacego (choc w tym przypadku z grupa root, ale to szczegól). Przy tym sciezke bierze z /etc/fstab (o ule ja podano), albo umieszcza punkt montowania w /media/id_woluminu.

Ale montowanie thunarem przydziela kartoteke w /run/media/user/id_woluminu, jezeli urzadzenia nie ma w /etc/fstab, albo w kartotece z fstab, ale wtedy z atrybutami wlasnosci root:root. Wyciag z /var/log/messages odpowiadajacy tej ostatniej sytuacji:

... kernel: [ 7500.697528] sd 21:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
... kernel: [ 7508.391025] FAT-fs (sdb1): utf8 is not a recommended IO charset for FAT filesystems, filesystem will be case sensitive!
... udisksd[1316]: Mounted /dev/sdb1 (system) at /media/usb01 on behalf of uid 503

Czy da sie w F18 sklonic udisksd, by montujac nadawal wlasnosc uzytkownikowi, jezeli jest wpis w /etc/fstab?

Nie wiem jak jest z fstabem, bo od lat nie uzywam do takich celów, ale na Twoim miejscu zainteresowalbym sie regulami udev.

Dobry tutorial mozna znalezc tu http://www.reactivated.net/writing_udev_rules.html

Nawet jakis czas temu na forum walczylismy z tematem regul udev wyszlo nawet niezle http://forum.fedora.pl/topic/25372-automatyczne-montowanie-partycji-btrfs-z-kompresja/

Wszak wpisy fstab winny byc dla systemu swiete...
I sa. Ja montuje 2 partycje z fstab z prawami zapisu dla zwyklych uzytkowników. Zalozylem osobne katalogi, w których montuje te partycje i dalem na nich uprawnienia 777. W fstab montowanie mam default. Malo eleganckie, ale jak to mówi SOA #1 "u mnie dziala".