Maxior02 Napisano Styczeń 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 Witam Mam problem z ustawieniem rozdzielczości na Fedora 18, w narzędziu "konfoguracja ekranu" nie ma rozdzielczości dostosowanej do mojego ekranu jest tylko 1368x768 i to powoduje złe wyświetlanie. Szukałem też tutaj na forum i w google ale nic sensownego nie znalazłem co by mi pomogło. Próbowałem jeszcze dotrzeć do pliku /etc/X11/xorg.conf edytorem nano, ale wyświetla mi się tylko czysty plik tzn nic tam nie ma. Sterowniki do karty graficznej nvidia mam zaintalowane. Monitor to Samsung SyncMaster B1930. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Styczeń 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 PLik XORG.CONF występował w dawniejszych wersjach Fedory . Teraz konfigurację X-ów robi się już inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxior02 Napisano Styczeń 26, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 Nie wiedzialem tego ;/ W jaki sposób moge to skonfigurowac i gdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 A jak instalowales sterowniki? Jesli w sposób zalecany tj. przez kmod-nvidia (→ http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia) a nie z binarek ze strony Nvidii, to powinien sie wygenerowac plik xorg.conf. Jesli go nie ma, to skorzystaj z nvidia-xconfig. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxior02 Napisano Styczeń 27, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2013 Sterowniki instalowalem przez kmod-nvidia. wygenerowalem plik xorg.conf przez nvidia-xconfig, ale nadal mi zle wyswietla mam rozdzielczosc 1368x768 a powinno byc 1360x768 i hercowanie 60 Hz. Jak w tym pliku xorg.conf ustawic rozdzielczosc tnz w którym miejscu edytowac lub czy istnieje jest jeszcze inny sposób na poprawna konfiguracje rozdzielczosci? Podaje cala zawartosc: # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 304.60 (mockbuild@) Fri Oct 19 02:29:10 CEST 2012 Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" FontPath "/usr/share/fonts/default/Type1" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 28.0 - 33.0 VertRefresh 43.0 - 72.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordofpixel Napisano Styczeń 28, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2013 1). 1360x768 a przypadkiem nie 1366×768? 2). A pod nvidia-settings jakie masz mozliwosci ustawienia? 3). Sprawdz czy dziala xrandr --output DVI-I-1 --mode 1366×768 --rate 60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxior02 Napisano Styczeń 30, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2013 1). 1360x768 a przypadkiem nie 1366×768? 2). A pod nvidia-settings jakie masz mozliwosci ustawienia? 3). Sprawdz czy dziala xrandr --output DVI-I-1 --mode 1366×768 --rate 60 Ad.1 Na pewno ma byc rozdzielczosc 1360x768 tak nawet jest w instrukcji monitora i innej nie zalecaja. Nawet na windowsie mam taka rozdzielczosc. Ad.2 W nvidia-settings mam takie mozliwosci: - auto - 1368x768 60Hz - 1024x768 60Hz - 800x600 60Hz - 640x480 60Hz Dodam iz przy kazdej z tych rozdzielczosci zle mi wyswietla. Ad.3 Sprawdzilem to polecenie i mi wyswietla: xrandr: cannot find mode 1366×768 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordofpixel Napisano Luty 3, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2013 jeżeli po wpisaniu xrandr nie zobaczysz wlaściwej w liście dostępnycha rozdzielczości a prawdopodobnie tak sie stanie użyj xrandr --newmode do stwożenia nowego schematu monitora. To jak to zrobić jest w poradniku https://wiki.archlinux.org/index.php/Xrandr w dziale "Adding undetected resolutions". Powodzenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxior02 Napisano Luty 4, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2013 Rozumiem, dzięki za porady lordofpixel będę próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi