Skocz do zawartości

Livebox 2.0 Odblokowywanie Portów Przez Konsole

dami13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym odblokować kilka portów w Livebox-ie, niestety coś się stało z oprogramowaniem Livebox-a i nie mam dostępu do panelu routera jako admin(login i hasło jest dobre, tylko coś się stało z oprogramowaniem, raz udało mi się zalogować jako administrator). W jaki sposób można odblokować porty w routerze ?

-Można przez konsole?

Niestety, nie pomaga mi restart.(Restart raz tylko zadziałał po 5-razie, wtedy miałem dostęp przez chwile do panelu jako admin, mogłem dzięki temu skonfigurować router, teraz jednak boje się restartować, mogę mieć problem jeśli mi się nie uda uzyskać dostępu do routera )

Jeśli masz uszkodzony ruter, to wcześniej czy później - raczej wcześniej - będziesz miał problem. Jeśli ruter jest w porządku, to wszystkie dotychczasowe problemy zostaną usunięte po przywróceniu ustwień fabrycznych.

No i ważna rzecz, żeby nie było nieporozumień: Miszcz pisał o przywróceniu ustawień fabrycznych rutera a nie o resecie.

(Restart raz tylko zadziałał po 5-razie, wtedy miałem dostęp przez chwile do panelu jako admin,

To nasuwa mi przypuszczenie, że dostajesz jakąś wymuszona konfigurację z sieci (od providera, "gości znikąd" czy innego dziadostwa). Odłącz od rutera internet, zresetuj (taki zwykły reset przez odłączenie kable sieci elektrycznej na 30 sek.), włącz i wtedy spróbuj.

Oczywiście nawet jeśli się uda, to po podłączeniu internetu i tak dostaniesz konfigurację wymuszoną, ale przynajmniej będziesz wiedział o co chodzi. Widziałem takie coś u znajomego. Modemie kablowy z ruterem, sieć UPC, można robić wszystko, konfigurować itp dopóki nie podłączy się kabla UPC - wtedy konfiguracja znika i jest zastępowana dosłownie po kilku sekundach konfiguracją UPC.

Jak nie chcesz tracic ustawien liveboxa pass i login do tp to zrob tak
moze ktos ci shaczyl liveboxa zabral uprawnienia

telnet 192.168.1.1
login:root
pass:1234

piszesz po kolei

auth
listusers

zmieniasz hasla wszystkim albo zostawiasz root'a admin'a

changepasswd username

etc kasujesz wszystkich dodajesz sobie nowego z dostepem http prawami admina

adduser username4 -o -services http -permissions admin