TrolleY Napisano Marzec 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2013 Witam Chciałem zainstalować sterowniki z amd do mojej karty graficznej - radeon HD 5730. Pobrałem oficjalne sterowniki ze strony amd, uruchomiłem plik run. 1) Przy próbie normalnej instalacji pojawiał się błąd. Po zajrzeniu do logu okazało się, że mam niezainstalowane "kernel headers" - brakuje pliku version.h. Zainstalowałem więc pakiety kernel-devel oraz kernel-headers, ale nie pomogło. Opcji "force" oczywiście nie brałem. 2) Wybrałem opcję wygenerowania pakietów. Generowanie rpm-ów zakończyło się powodzeniem. Jednak po instalacji i reboocie okazało się, że gnome3 nie chce się uruchomić (tzn uruchomiło się środowisko zastępcze). Moje pytania: 1) Co zrobić, żeby jednak poprawnie zainstalować pliki nagłówkowe dla kernela i całe sterowniki? 2) Jeżeli nie, to jak przywrócić domyślne sterowniki do karty graficznej? Dodam, że zrobiłem sobie obraz partycji za pomocą fsarchiver uruchomionego z liveCD, więc jak coś to liczę że uda mi się i tak to przywrócić, ale może jest jakieś "mniej inwazyjne" rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Marzec 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2013 Próbowałeś patrzeć do poradnika? http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#AMD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2013 A to nie jest ten problem? → http://forum.fedora.pl/topic/26071-fedora-18-jądro-38x-ati-radeon-hd4650-i-czarny-ekran-przy-uruchamianiu/?p=162151 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrolleY Napisano Marzec 30, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2013 Mentat Nie próbowałem (chociaż szukałem jak to zrobić yum'em), faktycznie powinienem to pewnie tak zrobić. Natomiast teraz pojawiają się konflikty pakietów i nie mogę tego przeprowadzić. Błąd podczas sprawdzania transakcji: file /etc/ati/authatieventsd.sh from install of xorg-x11-drv-catalyst-13.1-1.fc18.x86_64 conflicts with file from package fglrx64_p_i_c-9.012-1.x86_64 file /usr/bin/amdcccle from install of xorg-x11-drv-catalyst-13.1-1.fc18.x86_64 conflicts with file from package fglrx64_p_i_c-9.012-1.x86_64 file /usr/lib/libAMDXvBA.cap from install of xorg-x11-drv-catalyst-13.1-1.fc18.x86_64 conflicts with file from package fglrx64_p_i_c-9.012-1.x86_64 file /usr/sbin/amdnotifyui from install of xorg-x11-drv-catalyst-13.1-1.fc18.x86_64 conflicts with file from package fglrx64_p_i_c-9.012-1.x86_64 Jak to naprawić? WalDo Widziałem tamten wątek ale uznałem, że to nie to gdyż u mnie nie wyskakuje czarny ekran tylko środowisko zastępcze (wygląda jak jakaś stara wersja gnome'a). Miałem coś podobnego jak nie mogłem normalnego środowiska graficznego uruchomić na virtual boxie jeszcze na fedorze 16. Mógłbym oczywiście wziąć yum remove nazwa_pakietu ale nie chcę zepsuć jeszcze bardziej dlatego pytam się bardziej doświadczonych czy po prostu to zrobić Dodam jeszcze, że oczywiście te pakiety z którymi jest konflikt to te błędne sterowniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2013 Jeśli jest konflikt z pakietem, to nie da rady inaczej rozwiązać niż usuwając. Co do tamtego wątku, to miałem na myśli raczej brak wsparcia dla X 1.13 przez sterowniki niż sam objaw. Ot, taki pomysł, ale to tylko strzał na wyczucie, bo na sterach do ati się nie znam (i na szczęście nie muszę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Marzec 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2013 Sprawdz czy ten pakiet instalacyjny *.run nie ma opcji odinstalowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrolleY Napisano Marzec 30, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2013 Faktycznie, miał i o dziwo wszystko śmiga tak jak przed tą niefortunną instalacją. Spróbuję teraz zainstalować zgodnie z poradnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrolleY Napisano Marzec 30, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2013 sterowniki zainstalowane zgodnie z poradnikiem działają. Ale "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Co prawda teraz poprawnie są renderowane tekstury w grach, ale za to:1) jedna z gier o których mówię nie obsługuje wide screen. Przed zmianą ekran był po prostu rozciągnięty. Teraz przy zmianie rozdzielczości w ogóle nie chce się pokazać nic, dopóki nie przełączę się na tty2 i nie wrócę na tty1. Wtedy mam normalną rozdzielczość 1366x768 z grą w rozdzielczości 800x600 dopasowaną do lewego górnego rogu. 2) Przy wybraniu opcji "podgląd" w gnome pulpit zamiast się "zaszarzyć" robi się cały czarny. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Kwiecień 3, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2013 Większość ma pewnie nvidie i nie maja doświadczenia z tymi driverami. Nvidia ma panel w którym się generuje plik /etc/X11/xorg.conf i tam zapisuje różne rozdzielczości, chociaż sterownik raczej sam powinien je wykryć na bieżąco. W KDE mam coś takiego jak KRandRTray który mi z paska pozwala zmieniać rozdzielczość ekranu, nie wiem jaki jest odpowiednik dla Gnome ale to chyba jakaś nakładka na komendę xrandr. Chodzi mi o to by sprawdzić czy X'y w ogóle widzą te mniejsze rozdzielczości na tych sterownikach. Może próbuj grać w oknie jeśli gra to obsługuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrolleY Napisano Kwiecień 10, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2013 Po męczarniach zrezygnowałem z tych sterowników, trudno. Odinstalowałem je i teraz mam normalnie działające Gnome 3 natomiast nie działają mi żadne gry pod fedorą. Jak poprawnie przywrócić domyślne sterowniki? Jedyne instrukcje jakie wykonałem to te same co do zainstalowania sterów catalyst z tym, że zamiast yum install użyłem yum remove. EDIT: Trochę przekłamałem, czasami działają a czasami nie (nie mówię o tamtej co i tak nie działała tylko o innych, pod wine które do tej pory śmigały). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi