dansci Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Hej, mam Fedora 18 z GNOME 3. Jednak w tej chwili uruchamia mi się tylko tryb tekstowy. Spsułem system jak chciałem się pozbyć CUPS i wykonałem: sudo yum remove cups* Trochę też ociagałem się z backupem i nie mam z czego przywrócić partycji systemowej. Bardzo proszę o wskazówki jak odzyskać tryb graficzny, abym nie musiał ponownie przeprowadzać instalacji systemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mentat Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 http://allaboutfedora.blogspot.com/2009/11/f12-yum-new-features.html Wskazówki do używania yum i komendy odwracającej podaną transakcję (to z "undo"). Przy usuwaniu trzeba mocno uważać, bo może chcieć pół systemu pociągnąć za jakimś pakietem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dansci Posted July 1, 2013 Author Report Share Posted July 1, 2013 O, to bardzo użyteczne. Całkiem sporo pakietów straciłem wtedy. Jednak nie cofa mi tego, dostaję komunikat: "Błąd: Brak pakietów dostępnych do instalacji" yum repolist pokazuje że mam m. in. repozytorium fedora, updates, rpmfusion. Połączenie z siecią mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scorpion Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 Może spróbuj yum install cups* albo yum reinstall cups tyle że jak dodasz gwiazdkę to może Ci zainstalować także mnóstwo badziewia, którego nie chcesz Albo poczekaj na F19 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dansci Posted July 2, 2013 Author Report Share Posted July 2, 2013 Próbowałem. Ostatecznie też z listy 252(!) usuniętych przeze mnie pakietów próbowałem zainstalować te, które wydawały mi się strategiczne, ale nic nie pomagało. Zainstalowałem świeżą F18 z zachowanym /home, ale sporo ustawień trzeba na nowo wprowadzić, więc jutro postawię na nowo F19 i tam już się tym zajmę Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts