Racerowiec Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Witam wszystkich! Mam promblem z dodawaniem repozytorium RPM Fusion w Fedorze 9. Robię to tak, jak zostało to pokazane w podpiętym poradniku, ale pojawia się błąd związany z niespełnioną zależnością. Domyślam, że czegoś brakuje w systemie, albo to co jest, jest już nie aktualne. Nie znam się na tym gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę z Linuxem (swoją drogą nie wiem czy Fedora to dobry wybór na początek ). Z góry dziękuję za pomoc. Screen z błędem http://img594.imageshack.us/img594/6929/332v.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 9? Napisałeś "dziewięć"? Jeden z komunikatów pokazanych przez Ciebie wyjaśnia chyba tajemnicę: "system-release >= 17 jest wymagany..." Ściągnąłeś paczki instalujące repozytorium RPM Fusion dla Fedory 17 lub wyższej. Musisz poszukać jakichś mocno archiwalnych repozytoriów, bo na serwerach rpmfusion.org widać jeszcze wprawdzie katalogi fedora/releases/9, ale nie ma w nich paczek instalacyjnych. Jeśli nie robi Ci to różnicy, to zainstaluj najnowszą Fedorę 19 - mniej problemów, łatwiej o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Racerowiec Napisano Lipiec 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 A czy ta najnowsza Fedora ma szansę zadziałać na tym zabytku? Intel Celeron 2,4Ghz 768 mb Ram Grafika Radeon 9200 SE 128mbDysk 40Gb Western Digital Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Sprzęt faktycznie słaby. Tzn. głównie RAM-u mało. Takie niezbędne minimum wg specyfikacji. Może dla XFCE czy LXDE wystarczy. Tak czy siak na repozytoria RPM Fusion dla F9 raczej nie licz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Racerowiec Napisano Lipiec 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Pomyślę nad czymś nowszym i może spróbuje wgrać jakieś lżejsze środowisko jak będzie źle na GNOMie. A może jakiś całkiem inny Linux były lepszym wyborem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Dla F9 coś tam się jeszcze znajdzie - link Umieść w /etc/yum.repos.d plik np. F9.repo: [F9] name=F9 baseurl=ftp://ftp.us2.freshrpms.net/linux/freshrpms/fedora/linux/9/ enabled=1 gpgcheck=0 Może pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Racerowiec Napisano Lipiec 8, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2013 Nie działa. Wyskakuje błąd.Błąd: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: F9. Please verify its path and try againAlbo ja zrobiłem coś źle. Chyba jestem zmuszony zainstalować najnowszą Fedorę 19.Działo się tak gdy chciałem zainstalować sterowniki do ATI poleceniem podanym w podpiętym poradniku tj. yum --enablerepo=F9 install akmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx xorg-x11-drv-fglrx-libs.i386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 8, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2013 Nie zwróciłem uwagi że nie ma tam katalogu repodata. Nie ma sensu męczyć się ze starą F9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Lipiec 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2013 Dobry Radeon jest dobry =D Spróbuj dorzucić trochę RAM jeśli jest to możliwe, lub wybróbuj środowisko graficzne LXDE lub XFCE (chyba LXDE jest lżejsze niż XFCE, ale to tylko zgadywanka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi