Skocz do zawartości

W Jaki Sposób Zainstalować Sterownik Amd 13.1 W Fedora 19?

Fedek

Rekomendowane odpowiedzi

Oj tam "nie lubi". Personifikacja komputerom nie służy. ;)

1. Spróbować dokładniej wyspecyfikować paczki do zainstalowania.

yum --releasever=18 install xorg-x11-drv-catalyst-13.1 akmod-catalyst-13.1 xorg-x11-drv-catalyst-libs-13.1

2. Jeśli nadal nie będzie działać to powoli zaczynam nie wiedzieć co się dzieje... Rozpaczliwy krok to instalacja rpmfusion dokładnie tak samo jak ja to robiłem czyli

su -c 'yum localinstall --nogpgcheck http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm'

3. Jeśli to nie pomoże to pozostaje ręczne pobranie paczek. Opisałem to w pierwszym poście.

Ostatnio pojawiły się nowe przeszkody. Akmod nie chce budować kmoda dla kernela 3.10.3. Nie wygląda to na nic poważnego bo błąd to ostrzeżenie o zdefiniowanej, nieużywanej funkcji. Zobaczę co da się zrobić, a na razie pewny jest kernel 3.9.5.

Dałem polecenie yum --releasever=18 install xorg-x11-drv-catalyst-13.1 akmod-catalyst-13.1 xorg-x11-drv-catalyst-libs-13.1, lecz nadal brak powodzenia. Ciągle komunikaty o niespełnionych zależnościach. Dałem to samo z opcją --skip-broken - wtedy uparcie instaluje mi wersję 13.4. To nie ma sensu. Tym bardziej, że pewnie po kolejnej aktualizacji systemu wszystko się posypie. Daję sobie spokój z Fedorą. Może kiedyś do AMD dotrze informacja, że ich stery nie działają. Dziękuję Ci @flegmer za poświęcony czas. Pozdrawiam.

Z tego co widzę Fedek ma kernel-uname-r = 3.9.11-200.fc18.x86_64 dla którego brak modułu kmod-catalyst-legacy, więc dlatego yum upiera się przy 13.4. Można spróbować powalczyć z akmod-catalyst-legacy.

Jony, wydaje mi się, że catalyst-legacy to co innego niż catalyst. Radeony HD6xxx są obsługiwane przez catalyst (bez -legacy). Ponadto akmody próbowaliśmy i yumowi ciągle coś nie pasowało. Jest to dziwne, bo u mnie na F19 (co prawda nie jest to fresh-install) instaluje się bez narzekania.

Fedek, to ciekawe, co mówisz. Szczególnie o Windowsie! Czy na wszystkich platformach o których piszesz niedziałanie jest takie samo tzn czarny ekran? I czy ten czarny ekran to brak podświetlenia czy "prawdziwie czarny" ekran?

Jony, wydaje mi się, że catalyst-legacy to co innego niż catalyst. Radeony HD6xxx są obsługiwane przez catalyst (bez -legacy).

Racja, mój błąd. Co nie zmienia faktu, że dla tego jajka brak modułu kmod-catalyst w wersji 13.1. Swoją drogą może wartoby było najpierw uaktualnić F19 do najnowszego kernela 3.10 a dopiero potem podjąć próby instalacji sterowników od AMD.

Właśnie z powodu braku kmoda próbowaliśmy instalować akmoda. Akmod (u mnie) dobrze się sprawdzał dla kerneli 3.9.x, dla najnowszych (3.10.x) coś się sypie. Oczywiście to skutek starego sterownika catalyst, starego catalyst-akmoda. No ale co zrobić jeśli nowsze wersje dają czarny ekran (brak podświetlenia)? ;/

... I czy ten czarny ekran to brak podświetlenia czy "prawdziwie czarny" ekran?

Pewnie jest wiele odcieni czerni :). Mój wyświetlacz po zainstalowaniu sterownika 13.4 jest całkowicie czarny - jak smoła. Pierwszy raz zainstalowałem ten sterownik w Ubuntu. Zawsze budowałem paczki .deb i było OK. Z tym 13.4 też tak chciałem. Podczas budowy paczek żadnych błędów. Podczas instalowania żadnych błędów. Mimo to nie widać zupełnie niczego. Jak pisałem w jednym z wcześniejszych postów, mogłem sobie tak w ciemno zalogować się, odpalić terminal i włączyć film. Dźwięk z filmu słyszałem, a wyświetlacz czarny. Później zacząłem próbować na innych distro - tak samo. Pobrałem ten sterownik dla Windows - instaluje się bez problemu i .... niczego nie widać. Może dobrze by było zgłosić jakoś problem do AMD. Na sterowniku 13.6 Beta jest tak samo. Te problemy zaczęły się już od 13.3. Normalnie załamka. Co za cholera mnie podkusiła żeby kupić lapka z Radeonem. W gry nie gram, więc zintegrowana intelowska by mi wystarczyła.

Napisałem maila do AMD Polska. Początkowo chcieli mnie spławić i odsyłali do producenta laptopa. Później trochę zmiękli i próbują pomóc. Zaproponowali mi pobranie sterownika 13.8 beta z tej strony: http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/radeon_win8-64.aspx Pobrałem ten sterownik, ale pod Windows 7 w ogóle nie dało się go zainstalować. Pobrałem też 13.8 beta dla Linuksa  i wypróbowałem go w Ubuntu - instaluje się bez problemu, ale wyświetlacz czarny. I tu mała uwaga: zauważyłem, że ekran nie jest zupełnie czarny, jest bardzo mocno "przyciemniony". Podszedłem z lapkiem do okna i faktycznie widać jest kursor myszy, okno logowania itp. Na forum Dobrych Programów też napisał ktoś, kto ma taką samą kartę graficzną, jak moja i być może ma podobne problemy: http://forum.dobreprogramy.pl/ciemny-ekran-laptopa-uruchomieniu-t541029.html Pozdrawiam.

• 1 month later...