molek1 Napisano Styczeń 27, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2014 Mam dziwną sytuację: Fedora 18, wyłączony selinux. Miałem otwarte porty na ruch przychodzący: 22, 80, 443, 139. Musiałem dać dostęp do MySQL, więc próbowałem dodać regułę do iptables - bez rezultatu. Poszedłem do komputera i próbowałem skorzystać z graficznego narzędzia. Niestety i to nie przyniosło rezultatów. Próbowałem użyć firewall-cmd - również bez efektu. W wyniku tych działać zablokowany został port 22 i tym samym nie mogę już nic zdalnie robić. Próbowałem wyłączać firewall'a (systemctl stop firewalld.service ) również bez rezultatu. W plikach stref firewall, w strefie public miałem wpis dotyczący portu 3306, a mimo to port był cały czas zamknięty. odinstalowałem firewall. iptables -S pokazało mi reguły otwierające porty (zarówno 22 jak i 3306) lecz i tak nie miałem ich dostępnych. Wyczyściłem reguły iptables i ustawiłem INPUT, OUTPUT i FORWARD na ACCEPT i nadal nic. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Ma ktoś jakikolwiek pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 27, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2014 Zdecyduj się z czym walczysz. Albo firewalld albo iptables Razem raczej nie będą działać albo przynajmniej wzajemnie będą sobie przeszkadzać. IMHO łatwiej opanować iptables niż firewalld, więc może "stop" i "disable" na firewalld a "enable" i "start" na iptables? firewalld to fajna rzecz, ale raczej na urzadzenia mobilne (ze względu na możliwość zdefiniowania stref). Stacjonarnie wg mnie zdecydowanie lepiej sprawdzi się stary dobry iptables. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molek1 Napisano Styczeń 28, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2014 Mam wyłączone firewalld i włączone iptables z regułami: iptables -F iptables -F -t nat iptables -X -t nat iptables -F -t filter iptables -X -t filter iptables -P FORWARD DROP iptables -P INPUT DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -i p2p1 -j ACCEPT iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -m conntrack --ctstate RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m conntrack --ctstate NEW --dport 22 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m conntrack --ctstate NEW --dport 80 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m conntrack --ctstate NEW --dport 139 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m conntrack --ctstate NEW --dport 53 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type 8 -j ACCEPT Skaner portów pokazuje mi otwarte porty 80 i 139 - www i smb działają poprawnie, a ssh mam blokowane! Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Styczeń 28, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2014 A usługa sshd na pewno działa? Sprawdź czy nasłuchuje: netstat -net -l 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molek1 Napisano Styczeń 28, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2014 Nasłuchuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Styczeń 28, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2014 Dziwna sprawa że iptables pokazuje coś a faktyczny stan jest inny. Może zrestartuj iptables? systemctl restart iptables Na pewno nie ma błędów żadnych? (jestes pewny że sprawdzasz tą stację a nie inną? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Styczeń 28, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2014 Może to problem z usługą a nie firewallem? Sprawdź logi. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molek1 Napisano Styczeń 30, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2014 Zrobiłem sobie małe wakacje od komputerów... Problem był z usługą - niby sshd nasłuchiwało i było włączone, ale nawet lokalnie nie szło się połączyć. Stawiałem ewidentnie na zaporę, gdyż uruchomiłem też serwer MySQL, który lokalnie działał poprawnie i choć nie miał ograniczeń logowania do localhosta, to (_wogule_ → w ogóle) ORT nie podpowiadał na próby połączenia się z zewnątrz, a skaner portów pokazywał zamknięty port 3306. Dodałem usera innego niż root, wraz z uprawnieniami łączenia się z dowolnego ip i serwer mam dostępny z zewnątrz, lecz skaner portów nadal twierdzi że port jest zamknięty. Tak więc dziękuję za zaangażowanie, a szczególnie za sugestię przejrzenia logów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi